Bulvár-celeb

14 órája

Megfejtették a 130 éves tatai időkapszula titkát

A tatai Igazságügyi Palota egyik ablakának kibontása során egy 126 éves gyufásskatulya került elő, benne időkapszula-üzenettel.

MW

Egy tatai kőműves hagyhatta az utókorra az időkapszulát

Forrás: Steindl Imre Program/Facebook

Bár a papíron a szöveg már jócskán megkopott és a betűk is cirádásak, azért pár szót ki lehetett olvasni. A pontos dátum és az üzenet írójának neve azonban nem volt egyértelmű.  „Az 1898. (!) május 12. napi datálású üzenet arra enged következtetni, hogy az épület átadása (1896) után két évvel hozzá kellett nyúlni az ablakszerkezetekhez – talán »húztak«. Erre van példa a korban: a Földtani Intézet és az Országház épülete is így járt. A töredékes üzenet szerint írója a Komárom megyei – ők írták így ekkor! – Tatáról való, írója talán Hoch (?) György kőműves segéd – ha valaki jobban ki tudja bogarászni, örömmel várjuk a megfejtést!” – írták posztjukban.

Megvan az időkapszula írója

A Tata, a vizek városa nevű, Tata történelmével foglalkozó közösségi oldal egyik szerkesztőjéhez is eljutott az időkapszula híre, aki szerint más olvasható a papíron. Elméletét követve meg is fejtette, hogy ki lehet az a rejtélyes tatai kőműves, aki szerette volna, ha emléke fennmarad az utókornak – írja a kemma.hu.

– A dátumot én 1895-ként olvasom, nem 1898-nak. Tessék megnézni a második számot és a negyediket. Nem hasonlít, de 6-os sem lehet az írása alapján. Így lett nálam 1895 – magyarázta a történész, aki ezek után az évszámból kivonta az iparos életkorát, a 23 évet, így kapta meg a születési idejét.

„Végignéztem az akkori tatai születési anyakönyveket, hátha szerencsém lesz. Mindössze két György született abban az évben. A Heitz hasonlít a papírra írt névhez. Így Heitz György, született Tatán, 1872-ben, Heitz Antal fiaként. Megtaláltam utána a házassági anyakönyvi kivonatát is. Megnősült 1896-ban Tóvároson, felesége Riskó Mária Borbála és a Réti utca 414.-ben lakott. Foglalkozása pedig kőművessegéd. Szóval szerintem róla van szó. Ő lehet a titokzatos kőművessegéd” – írták az oldalon. Még a férfi házassági levelét is megtalálták, és most az egykori kőműves leszármazottait keresik.

„Ahogy körülnéztem a közösségi oldalon, több Heitz nevűt találtam, ráadásul itt és a környező településeken. Szóval aki esetleg ismeri bármelyiküket, kérdezzen rá, hogy a dédiről vagy az ükpapáról lehet-e szó. Jó lenne, ha megtalálnánk a leszármazottakat.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!