PR cikk

2019.11.19. 15:37

Hogyan kezeljük eredményesen a munkahelyi generációs különbségeket?

Az egyes generációk közötti különbségek hatékony kezelése kulcsfontosságú a produktív és együttműködő munkahelyi légkör megteremtése szempontjából. Egy jó csapatban ugyanis gond nélkül tud együtt dolgozni fiatal és idősebb egyaránt.

Ha túl nagy a generációs szakadék, és ezt nem kezeljük megfelelően, akkor a csapaton belül állandó konfliktusok lesznek. Pedig a hatékony szervezeti kultúrához együttműködésre van szükség.

Ez a fajta állapot nemcsak a vágyálom kategóriába tartozik, hanem kellő odafigyeléssel és világos vállalati értékrenddel teljes mértékben megvalósítható. Rövid bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy miként lehet hatékonyan kezelni és enyhíteni az egyes generációk közötti különbségeket a munkahelyen.

Melyik elnevezés mit jelent?

Első körben célszerű tisztáznunk az egyes generációk elnevezését, vagyis az egyes betűk pontos jelentéstartalmát. Az úgynevezett Baby boomerek 1940 és 1959 között születtek, a mai munkahelyeken ők számítanak a legidősebb korosztálynak

Az X generáció az 1960 és 1983 között születettekre vonatkozik, az 1984 és 1994 között napvilágot látott dolgozók pedig az úgynevezett Y generáció tagjai.

Z generációs dolgozóknak szokás nevezni az 1995 és 2009 között születetteket, míg a legfiatalabbak a még gyermeki korban lévő 2010 után született „alfa” generáció tagjai.

Biztos, hogy csak a fiatalokkal van a baj?

A szakirodalomban, illetve a témával foglalkozó cikkekben rendszerint az Y és Z generáció tagjait szokás problémásnak nevezni. Velük kapcsolatban gyakori panasz a kitartás hiánya, a könnyű felmondás egy picivel jobb ajánlat kedvéért, vagy az alkalmazkodásra való hajlam hiánya. De biztos, hogy a baj kizárólag bennük keresendő?

Látni kell ugyanis, hogy őket másként nevelték. A versenyeken csak a részvétel volt a fontos, illetve az internethez és a digitális eszközökhöz való hozzáféréssel minden azonnal a rendelkezésükre állt. Nem csak az ő hibájuk tehát, ha a kitartás és az alkalmazkodás nem feltétlenül tartozik az erősségeik közé.

Türelemre, megértésre és kellő odafigyelésre van tehát szükség velük kapcsolatban, hogy ki tudjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Hatékony megoldás a generációs szakadék kezelésére

A kulcs a munkáltató által képviselt világos és minden dolgozó által ismert értékrendben rejlik. Célszerű már a felvételi beszélgetés folyamán tudatosítani a pályázóban, hogy nálunk igenis jól tud együtt dolgozni fiatal az idősebbel.

Egyúttal vezetői felelősség is folyamatosan figyelni a csapat működését, és megtenni a szükséges lépéseket, ha ez indokolttá válik. Persze az első periódusban még lehetnek kisebb összezörrenések, ugyanakkor kellő megértéssel és figyelemmel viszonyulva a munkatársakhoz rövid időn belül megtörténhet az összecsiszolódás.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában