PR cikk

2019.11.14. 12:51

Hitelek és amik mögöttük vannak

Az ügyfelekben sokszor merülhet fel a kérdés, hogy bizonyos hitelek igénylésekor, miért kér a bank külön fedezetet tőlük? Ebben a cikkben megismerheted a választ, kiegészítve a legfontosabb fedezettípusokról szóló információkkal.

Miért van szükség a hitelek mögötti fedezetekre?

A bankok szeretik bebiztosítani a vagyonukat, emiatt, minél kisebb fedezetet tudsz felmutatni, annál kockázatosabbnak ítélik meg a veled történő üzletkötést. Bizonyos esetekben különféle fedezeteket írhatnak elő, melyekkel a kockázatok csökkenthetők.

Ha a futamidő alatt nem törlesztesz megfelelően, akkor a pénzintézet a fedezettel egyenlítheti ki a követelését.

Milyen fedezettípusok léteznek?

Nem minden hitelhez szükséges biztosíték. A jelzálog az egyik legelterjedtebb fedezet típus, amelyet a pénzintézetek kérnek. Ha hiteligénylőként nem fizeted a tartozásodat, a bank elárverezheti a szerződéskötéskor általad felajánlott ingatlant.

A kezesség ezzel szemben egy harmadik fél vagyonának bevonását jelenti. Amennyiben ilyen garancia van a hiteled mögött, a kezes vállal felelősséget azért, hogy pontosan fogod törleszteni a felvett összeget. Ha ez mégsem történne meg, akkor a pénzintézet tőle követelheti a tartozás rendezését, a kamatokkal együtt.

Egyes hiteleknél a bankok betéti fedezetet várnak el. Ehhez általában az adott banknál elhelyezett betétre van szükséged. Járművásárlásnál pedig az autód lehet a visszafizetés biztosítéka, melyet gépjárműfedezetként vonnak bele a szerződésbe.

Az egyes hitelek esetében milyen fedezet fogadható el?

Ha a hiteleket fedezettípus alapján kell csoportosítani, akkor személyi hitelekről és reálhitelekről beszélhetünk.

Személyi hitelek

A személyi hitelek során a kölcsön alapja nem a hitelt felvevő fedezete, hanem egy másik természetes vagy jogi személy kötelezettségvállalása. Ilyenkor a pénzintézet a másik fél alapján dönt a hitelkérelemről. Az elfogadható fedezetetek között megtalálható a kezesség vagy a váltó.

Kezesség: egy másik természetes- vagy jogi személy felelősséget vállal a hiteledért, és a nemfizetésed esetén jótáll helyetted, és kifizeti a tartozásod.

Váltó: ilyet csak cégként nyújthatsz be, ilyenkor egy másik cég váltóját használod fel a hitelfelvételhez, és a bank hasznával csökkentett összeget kapod meg. Ha a váltó lejáratakor nem fizeted vissza a felvett hitelt, akkor a pénzintézet beváltja azt a kibocsátó vállalatnál.

Reálhitelek

A reálhitelek arról kapták a nevüket, hogy valamilyen kézzel fogható vagyontárgyat kell felhasználnod fedezetként az igénybevételükhöz. Ilyen hitel lehet a lombardhitel és a jelzáloghitel. Ezekhez a következő típusú fedezeteket használhatod fel:

Értékpapír vagy más banknál elhelyezett vagyontárgy, illetve készpénz letét: ezek a fedezetek a lombardhitel igénylésekor használhatók fel. Ha nem fizeted vissza időben, akkor a bank a saját magánál, vagy a másik banknál elhelyezett letétből egyszerűen ki tudja elégíteni a követelését.

Fizetési kötelezettség: ez a fedezet egy speciális okmány vagy okirat, mely bizonyítja, hogy a számodra egy másik fél fizetési kötelezettséggel bír. Ide tartoznak például a különféle pályázatok támogatói okiratai, amelyek alapján a bank már elő tudja finanszírozni az igényed.

Jelzálog: a jelzáloghitelek fedezete a jelzálog, amelyek során a földhivatal rögzíti a tulajdoni lapon az igénybe vett kölcsönt. Ennek visszafizetéséig az adott tulajdont nem adhatod el, és nem rendelkezhetsz vele szabadon. Ide tartozik az ingatlanhitel esetén az ingatlan, de zálogtárgy lehet földterület vagy egyéb vagyontárgy is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában