Pénz

Rónai Gábor

Vaskos meglepetéseket hozott a szerdai játéknap az idei szezonra megreformált labdarúgó Bajnokok Ligájában. 

Nem fordul elő gyakran – főképp az elitsorozatban ritka eset –, hogy két olyan csapat is vereséget szenvedjen, amelyet jóval magasabb polcon jegyeznek a legyőzőjénél. 

Márpedig most ez történt. A címvédő és rekordgyőztes Real Madrid attól a Lille-től kapott ki, amely a francia bajnokság idei szezonjában 1-0-ra alulmaradt a nem éppen acélos St. Étienne otthonában, s amely hazai pályán nem tudta megverni a szintén nem túl erős Strasbourgot (3–3-as döntetlenre végeztek a felek). Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy a Real lefocizta volna ellenfelét, és csak a balszerencséjének köszönhetően maradt volna alul. Egyáltalán nem ilyen volt a játék képe, a sztárok közül sem Vinícius, sem Bellingham, sem a csereként beküldött Mbappé sem tudott lendíteni ezen az estén a királyiak játékán. A franciák pedig azt csinálták, amihez értenek: küzdöttek, hajtottak, csúsztak-másztak a labdáért, ez pedig egy örökre emlékezetes győzelmet hozott nekik.

Ugyancsak kikapott a Bayern München, az Aston Villa vendégeként szenvedett szintén 1-0-s vereséget. Ez a kudarc valamivel „eladhatóbb”, mert a birminghami csapat erősebb, és magasabban kvalifikált a Lille-nél, de azért mégiscsak kínos annak a Bayern Münchennek, amely a BL történetének valaha volt legnagyobb kiütését (9-2) jegyezte két hete a horvát Dinamo Zagreb ellen, s amelyet akkor sokan már a mostani sorozat győzteseként láttak a trónon. A Reallal ellentétben a bajorok hatalmas fölényben játszottak Angliában, minden mutatóban jobbnak bizonyultak ellenfelüknél, s ha nincs Emiliano Martínez, a világbajnok argentin kapus, aki ihletett formában védett, hét komoly bravúrt is bemutatott, akkor a németek nyertek volna.

A fociban azonban nincs volna, és nincs ha. Az van, ami a pályán történik, ott tizenegy játékos áll szemben másik tizeneggyel, s az a csapat nyer, amelyik – ahogy édesapám is sokszor felemlegeti ezt az örök érvényű igazságot – több gólt ér el. És nem számít az sem, hogy a fogadóirodáknál melyik az esélyesebb. És az sem, hogy melyik gárda keretét tartják értékesebbnek. Szerda este sem Lille-ben, sem Birminghamben nem jelentett semmit, hogy a Lille-t 257 millióra, a Real Madridot ötször annyira, 1,34 milliárdra, az Aston Villát 615, a Bayern Münchent pedig 944 millióra taksálják a sportgazdasággal foglalkozó internetes oldalak.

A pénz nem minden – ez ismételten bebizonyosodott. Ezért is szeretjük oly sokan ezt a szép játékot.