Külön utakon

Novák Miklós

Marozsán Fábián és Fucsovics Márton nélkül áll ki a magyar férfitenisz-válogatott a jövő héten Egyiptom vendégeként a Davis-kupában.

A mérkőzésnek nincs eget rengetően nagy tétje, hiszen a mieink februárban Tatabányán emlékezetes meccsen, nagy küzdelemben 3–2-re kikaptak Németországtól, amivel eldőlt, hogy nem juthatnak fel a világdöntőbe. A kairói találkozón csupán az múlik, hogy jövőre ismét a világdöntő selejtezőjében, tehát a második vonalban szerepelhet-e a magyar válogatott. Egyiptomot továbbá Marozsán és Fucsovics nélkül is illene legyőzni, hiszen Magyarország a 23., Egyiptom pedig a 43. a DK rangsorában, s egyénileg is erősebbek a mieink: az afrikaiak legjobbja, Mohamed Szafvat jelenleg csak 382. a világranglistán, nálunk Piros Zsombor a 212., Valkusz Máté a 420.

Mégis… A US Opennel, ha nem is ér véget, levezető szakaszába fordul a teniszidény. A világranglista szempontjából persze lesznek még fontos versenyek, de az ősszel igazából csak az ATP-világbajnokság és éppen a Davis-kupa döntője csigázza fel az érdeklődést.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány szavaiból is kiolvasható némi csalódottság Marozsán és Fucsovics távolléte miatt. 

Nem lesz könnyű, de győzni megyünk Kairóba. Megnyugtatóbb lett volna, ha Marozsán Fábira és Fucsovics Marcira is számíthatok, vagy legalább az egyikük velünk tart, de ezen az összecsapáson nem vállalták a szereplést

– számolt be róla a szakvezető.

Fucsovics mentségére szól, hogy a US Open első fordulójában kisebb sérülés miatt feladta a cseh Lehecka elleni mérkőzést. Marozsán a második körben búcsúzott New Yorkban, a Medvegyev elleni vereségért nincs oka szégyenkezni. A DK-meccs után három nappal Kínában, Csengtuban, illetve Hangcsouban kezdődik egy-egy verseny. Fucsovics nem szerepel egyik előzetes rajtlistáján sem, Marozsán viszont indul Hangcsouban. Nem tudjuk megítélni, hogy Fucsovics sérülése mennyire súlyos, van-e már játékra alkalmas állapotban, Kínába pedig kockázatos elutazni akklimatizáció nélkül, mégis – Nagy Zoltánt idézve – megnyugtatóbb lenne, ha két éljátékosunk közül legalább az egyik szerepelne Kairóban.

Tudjuk, hogy a tenisz elsődlegesen egyéni sportág, az olimpia és a Davis-kupa jelentősége eltörpül a Grand Slam-tornák mögött. Novak Djokovic mégis pályafutása legnagyobb sikereként értékelte a diadalát a párizsi olimpián.

 Amire Marozsán és Fucsovics nem vitte túlzásba a felkészülést. Marozsán, de talán még Fucsovics is, adós a jó szerepléssel a magyar válogatottban.