Hirdetés

2024.07.15. 08:00

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Programja

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (SZSZBVKIK) kiemelt figyelmet fordít a helyi vállalkozások támogatására és fejlődésük elősegítésére.

A kamara ennek érdekében széles körű tevékenységeket végez, többek között rendezvényeket szervez, tanácsadási programokat indít és részletes elemzéseket készít. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló Vállalkozásfejlesztési Program egy ilyen kezdeményezés, amely sikeresen elindult és számos vállalkozás számára nyújt segítséget.

Térségi Elemzés és Akcióterv

A program egyik alappillére a térségi elemzés és akcióterv kidolgozása, amely a helyi vállalkozások igényeire szabott fejlesztési irányokat határozza meg. Ez az akcióterv már elkészült, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg a vállalkozások versenyképességének növelésére.

Térségi Ügyfélszolgálat

A program keretében öt településen – Fehérgyarmaton, Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírbátorban és Vásárosnaményban – indult el a kihelyezett általános és Széchenyi kártya ügyintézés. Az ügyintézési lehetőségek szélesítése érdekében a helyi bankfiókokkal is felvettük a kapcsolatot, előmozdítva ezzel a helyi vállalkozások pénzügyi igényeinek megfelelő személyre szabott ajánlatait.

Rendezvények

A kamara három vállalkozás számára biztosított standot és megjelenést az online kiállítói térben a Hungexpo által szervezett Utazás Kiállításon. A résztvevő vállalkozások számára a megjelenés és az installációk telepítésének megszervezése mellett a kamara személyesen is részt vett a szakmai rendezvényen.

A Női vállalkozók napján 16 női vállalkozónak biztosítottunk részvételt és közös felutazást a fővárosba.

 

Ezen kívül számos rendezvényt szervezett a kamara, többek között a „Vendéglátás workshop”-ot Leveleken, ahol 32 vállalkozás képviselője vett részt, a workshoppal egy időben megalakult a Kamara turisztikai klubja. Ez a klub a vidéki turizmus népszerűsítését és az aktuális kihívások kezelését tűzte ki célul.

 

Egy nagyszabású szépészeti napot is szerveztek Biriben, ahol három szépészeti ágazat – fodrászat, kozmetika, kéz- és lábápolás – 13 elismert képviselője tartott előadást. A rendezvényen a szépségiparban tevékenykedő vármegyei vállalkozók is bemutathatták termékeiket és szolgáltatásaikat. A rendezvényről a kamara számos elismerő visszajelzést kapott.

 

Tokajban egy török-magyar üzleti találkozót tartottak, ahol vármegyénkből egy kilenc fős delegáció vett részt. Leveleken túljelentkezéssel zajlott a Szállásadók workshopja, amelyen 33 vállalkozás képviselői voltak jelen, és a Kamara turisztikai klub tagjai egyeztettek a jövőbeni közös munkáról.

Szintén jelentős rendezvény volt a generációváltás témában szervezett workshop Mátészalkán, a Diopack Kft.-nél. Ez a workshop a vállalkozások generációváltásának kihívásaira kínált megoldásokat és stratégiákat.

 

A Zsindelyes Cottageban „Turbófeltöltés cégvezetőknek” képzést és workshopot szerveztek Balogh Petya (cápa) előadóval, amely nagy érdeklődést keltett a vállalkozások vezetői körében. Az eseményen a vármegyében élő mikro-, kis- és középvállalkozások képviselői és vezetői vettek részt, hogy értékes tanácsokat és gyakorlati útmutatást kapjanak a vállalkozásuk fejlesztéséhez. Hazánk egyik legsikeresebb vállalati vezetője tartott előadást, - ahol megismerkedhettek a cégépítés és – fejlesztés legfontosabb aspektusaival, ugyanakkor gyakorlati tanácsokat kaptak, amelyek segítségével a vállalkozásaikat a következő szintre emelhetik. Az előadás egyik központi üzenete az volt, hogy ha egy cég nem fejlődik és növekszik minden évben, annak oka gyakran a vezető elakadásaiban keresendő.  Különösen hasznosnak bizonyult a rendezvény azon cégvezetőknek és startup alapítóknak, akik ugyan néhány év vezetői tapasztalattal rendelkeznek, de készek új nézőpontok megismerésére, a fejlődésre, hogy ezáltal tudatosabb és jobb vezetőkké váljanak.

Tanácsadási Programok

A tavaszi időszakban pályázati tanácsadó vállalkozást választottak ki, amely 100 vármegyei mikro-, kis- és középvállalkozás személyre szabott felkészítését végzi a várható pályázati felhívásokra. Ezek a vállalkozások részletes útmutatást és tájékoztatást kapnak a közeljövőben várható vagy már megjelent támogatásokról, valamint azok követelményeiről.

Ugyanezen időszakban egy informatikai szakértő vállalkozás kapott megbízást, hogy digitális fejlesztéssel és tanácsadással segítsen 100 vármegyei mikro-, kis- és középvállalkozást. A tanácsadás alapját egy nagy mintavételes kutatás adta, amely alapján az online térben való megjelenés célkitűzéseit határozták meg. A bevont vállalkozások Google Business fiókot és Google Maps megjelenést kapnak, valamint a szükséges útmutatót és tájékoztatást a saját domain létrehozásához.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Programja átfogó és sokrétű támogatást nyújt a helyi vállalkozások számára. A program keretében megvalósuló rendezvények, tanácsadások és fejlesztési tervek mind hozzájárulnak a helyi gazdaság fellendítéséhez és a vállalkozások versenyképességének növeléséhez. A Kamara elkötelezettsége és aktív szerepvállalása révén a térség vállalkozásai hatékony támogatást és iránymutatást kapnak a fejlődéshez és a sikeres működéshez.

A Vállalkozásfejlesztési Projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg. 
Támogatói Okirat: VF/44/5/2023

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában