Hirdetés

2024.05.31. 08:00

Most a biztonság a legfontosabb

A településen élők, az önkormányzat és az ország biztonsága az első – véli a polgármester.

PR cikk
„Komoly előrelépéseket teszünk kulturális színtéren, nagy hangsúlyt fordítunk a hagyományőrzésre.” Czibere József - Tyukod Község polgármestere

– A múltról nem igazán kell beszélni, a település elmúlt tíz éve magáért beszél: bölcsőde, piac, Tyukod–Nagyecsed összekötő út, minden összejött, amit a lakosság kért, de bőven van még tennivaló a következő ciklusra is. Amit a legfontosabbnak tartok, az a tyukodiak, az önkormányzat és maga a település biztonsága – szögezte le elöljáróban Czibere József polgármester.

Minden utcában egy kamera

– Az első lépéseket már megtettük, egy-másfél évvel ezelőtt önerőből kamerarendszert telepítettünk a frekventált helyekre. Ez azt jelenti, hogy nem lehet szilárd burkolatú úton úgy bejönni a faluba, hogy a rendőrség ne tudjon róla. Az idő pedig minket igazolt, hiszen több bűncselekmény felderítésében is a hatóság segítségére volt. Félnek az öregek, így a mi feladatunk, hogy megvédjük őket. A következő ciklus egyik legnagyobb kihívása tehát a kamerarendszer bővítése mellett a polgárőrség megerősítése lesz. A mostani költségvetésünkben is emeltük a polgárőrség támogatását, és jövő évi büdzsénkben további emelést tervezünk. Ha kell, főállású polgárőröket alkalmazunk a településen élők védelmében.

– Legalább ilyen fontos az önkormányzat biztonsága – folytatta a településvezető. – A közeljövő elsődleges feladata az előző évben lezárt pályázatok elszámolása lesz, mert nem elég megnyerni, végrehajtani, azzal el is kell számolni, és lehetőleg úgy, hogy az önkormányzatnak ne legyen visszafizetési kötelezettsége. A Tyukodot Nagyecseddel összekötő út, a piac és a játszótér könyvelése következik. 

Közel 100 millió forintból alakítottak ki vásárteret a község szívében 

A játszótéré, amiről minden elődöm csak beszélt, én pedig megépíttettem – egy hónappal ezelőtt vették birtokba a gyerekek, azóta nem lehet úgy elmenni délután, hogy ne játsszanak ott. A pontos elszámolás a település biztonságos gazdálkodásának egyik alappillére, hiszen az önkormányzat a közfoglalkoztatottakkal együtt 120–130 embert alkalmaz, ők minden hónap harmadikán várják a fizetésüket. A mi felelősségünk, hogy ha esetleg másra nincs is, a dolgozóink bérére legyen pénzünk.

Egy lépés az önellátás felé

– Egy másik, szintén fontos dolog: nekem vesszőparipám az önellátás. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy falun élünk, és a fiatalok nem művelik a kertjeiket. Boltban vesszük a zöldséget, a tojást, amit városon megért az ember, de falun... Meg kellene próbálkoznunk az önellátással, először talán kicsiben, aztán, ha belejöttünk, nagyban. Elkezdhetnénk a közmunkaprogramban, utána folytathatnánk önkormányzati szinten, kialakíthatnánk egy kisebb telepet, ahol mindenféle állatot tartanánk, amit a konyhán felhasználunk, a felesleget meg eladhatnánk – fejtette ki Czibere József.

Tyukod komoly előrelépéseket tesz a kulturális színtéren, a településen nagy hangsúlyt fordítanak a hagyományőrzésre.

A bölcsőde várja a gyerekeket

Fókuszban a hagyományok

– Egy évvel ezelőtt megjelent egy, a tyukodi népmeséket összegyűjtő könyv, aminek remek volt a fogadtatása. Ez adta az ötletét annak a hagyományőrző napnak, amit az idén először rendezünk meg a településen. Művészeti csoportjaink felsorakoztatják a helyi értékeket és örökséget, így a tyukodi néptáncokat, népmeséket, tehát valamilyen formában visszatérünk a gyökereinkhez.

– Összességében elmondható, hogy amint eddig, úgy ezután is minden pályázati lehetőséget megragadunk, ami a település fejlődéséhez, az itt élők életminőségének javításához hozzájárul. Az elsődleges szempontunk a következő ciklusban a tyukodiak, az önkormányzat biztonsága, hiszen éppen elég baj van körülöttünk, gondolok itt az orosz–ukrán háborúra, amibe nem sodródhatunk bele – hangsúlyozta a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában