Orosz–ukrán háború

2 órája

Az ukrán elnök mellett az orosz külügyminiszter is ott lesz az ENSZ BT ülésén – frissül

940. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az Oroszország és Ukrajna határán fekvő Szumi régióban történt orosz támadás

Forrás: AFP

Fotó: Andre Luis Alves

Cikkünk frissül!

Az ukrán elnök mellett az orosz külügyminiszter is ott lesz az ENSZ BT Ukrajnáról szóló ülésén

Az Egyesült Államok várakozásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén kedden - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

Matthew Miller a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Biztonsági Tanács ülésén az Egyesült Államokat Antony Blinken külügyminiszter képviseli. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e amerikai-orosz külügyminiszteri találkozó, a szóvivő közölte, ez nem szerepel a napirenden.

Az amerikai külügyi szóvivő kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem tartja reális követelésnek azt a finn részről szerdán elhangzott felvetést, miszerint Oroszországot fosszák meg biztonsági tanácsi tagságától és szavazati jogától. Matthew Miller emlékeztetett arra, hogy hasonló követelések már voltak korábban is, és úgy fogalmazott, hogy egy ilyen lépést "hihetetlenül nehéz lenne kivitelezni". Hozzátette még, hogy az Egyesült Államok "olyan dolgokra összpontosít, amelyek lehetségesek és nem azokra, amelyek nem".

A libanoni Hezbollah vezetőit és tisztségviselőit ért, telekommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett támadásokkal kapcsolatban a szóvivő megismételte, hogy az Egyesült Államok változatlanul információkat gyűjt az esettel kapcsolatban, így azt továbbra sem kommentálja.

Megjegyezte, hogy az Izraelnek tulajdonított művelet nyomán a gázai tűzszüneti tárgyalásokon résztvevő amerikai delegáció nem tapasztalta a közvetítésben részt vevő többi fél részéről, hogy csökkent volna az elkötelezettségük egy tűzszünet elérése iránt.

Matthew Miller a libanoni támadások kapcsán nagyon veszélyes helyzetről beszélt, és megismételte, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy a konfliktusban résztvevő bármelyik fél eszkalálja a szembenállást. Hangsúlyozta, hogy Washington a diplomáciai rendezést pártolja, és ezt tartja a legjobb útnak arra, hogy az Izrael biztonságát érő fenyegetést kezeljék.

Az amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megvédje Izraelt a terrorszervezetektől, mint a Hamász, a Hezbollah és az egyéb, Irán által támogatott csoportoktól.

Embereket keresnek a romok alatt

Szumiban jelenleg is mentési műveletek folynak, ahol bombacsapás ért egy idősek otthonát. Több mint 200 beteg és 60 alkalmazott volt az épületben a becsapódáskor. Az emberek evakuálása folyamatban van, és azt is vizsgálják, hogy nem maradt-e valaki a romok alatt. Legalább egy ember meghalt. 

Csaknem tizenkétezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére 2024. szeptember 19-án az ukrán-magyar határszakaszon 5830 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6084 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában