Vádaskodás

2024.07.03. 10:28

Pressman ismét támadásba lendült: most a békéért küzdő Orbán Viktort kritizálta

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a függetlenség napi fogadáson mondott beszédében szállt bele az aznap épp Kijevben tárgyaló magyar kormányfőbe.

MW

David Pressman amerikai nagykövet

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 248. évfordulója alkalmából mondott beszédet Budapesten a nagykövet. A David Pressman által elmondott szöveg elérhető a diplomáciai képviselet honlapján is – adta hírül a Magyar Nemzet.

Felszólalását Pressman az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökének keddi kijevi útjának értékelésével kezdte, figyelemre méltónak nevezve a találkozót, később azonban szokásához híven beleszállt a magyar vezetésbe. Mint fogalmazott:

az Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket. Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai útja fontos, ez egy jelentős lépés. Figyelemmel fogjuk kísérni, hogy mi lesz a mai találkozók kimenetele, addig is fontos nyugtáznunk a tényt, hogy ezek a találkozók megtörténtek. Bár szerettük volna, hogy ő és munkatársai itt legyenek ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most.

Pressman ezt követően arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban hamarosan választások lesznek.

Ezt többek közt onnan tudom, hogy az önök miniszterelnöke továbbra is naponta emlékeztet bennünket arra, kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az

– húzta alá a nagykövet, aki Orbán Viktorral kapcsolatban megjegyezte, ő a vezetője Magyarországnak, amely pedig egy szövetséges ország.

Nincs még egy olyan szövetségesünk vagy partnerünk – egyetlenegy sem –, aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen

– fogalmazott David Pressman, anélkül, hogy kimondta volna Donald Trump korábbi elnök nevét.

Úgy folytatta: feltette a kérdést,  miszerint mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?

A diplomata ezután rátett még egy lapáttal, és miközben az ukrán fővárosban egyedüli nyugati vezetőként a békéről – és nem a háború folytatásáról – tárgyalt Orbán Viktor, Pressman továbbra is őt, és egyben Magyarországot támadta.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában