„Tegyük újra naggyá Európát!”

2024.06.29. 09:04

Hazánk július elsejétől látja el az unió soros elnöki posztját

A Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország vezető szerepe kulcsfontosságú lesz a kihívások kezelésében és az EU világos, előremutató menetrendjének meghatározásában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– „Tegyük újra naggyá Európát!” Ez a féléves magyar soros uniós elnökség jelmondata. Az elnökség prioritásai között többek között az európai versenyképesség javítása, a védelempolitika megerősítése, az illegális migráció megfékezése, a demográfiai és agrárpolitika, valamint a kiegyensúlyozott bővítéspolitika és kiemelten a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatainak elősegítése áll.

Az uniós soros elnökség lehetőséget ad minden tagországnak arra, hogy bemutassa a saját térségét és azokat a problémákat, amelyek arra az országra és térségre jellemzők. A 27 tagú integráció az egész kontinenst behálózza, így a különböző földrajzi térségek problémái is előtérbe kerülhetnek – mondta el a lapnak Kiszelly Zoltán.

– Ez már a második magyar elnökség lesz, az első 2011 első felében nagyon sikeres volt, hiszen akkor olyan témákat tett fel hazánk az európai asztalra amelyek nem csak minket érintenek, ilyen volt például a Duna vagy a romastratégia, amit akkor mindenki nagyon sikeresnek ítélt – mutatott rá a szakértő. Hozzátette:

Most pedig Magyarország közepes méretű tagországként arra tudja felhasználni az elnökséget, hogy politikai alternatívát tudjon felmutatni. Ezt nem a mainstream és az úgynevezett szivárványkoalíciók számára ajánlja Magyarország, hanem az európai embereknek, illetve az európai érdekképviseleteknek.

Kiemelte, hogy a magyar kormánynak nem a háborúpárti koalícióknak kell ajánlatot tennie, hanem az európai társadalomnak, mely a Századvég-kutatás szerint már többségében a magyar kormány álláspontját osztja a migráció, a brüsszeli túlhatalom, valamint a háború és a béke kérdésében. Erre kell felhasználni a magyar elnökséget, hogy ezt a politikai alternatívát hangsúlyosan fel tudjuk mutatni.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában