Párizs 2024, Atlétika, Helebrandt Máté

2024.07.30. 12:38

Párizs felé vette az irányt

Elindult negyedik olimpiájára Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló csütörtökön versenyzik majd.

Negyedik olimpiáján indul Helebrandt Máté.

Fotó: Árvai Károly

London, Rió és Tokió után Párizs következik Helebrandt Máté számára. A nyíregyházi atléta a húsz kilométeres gyalogló versenyszámban áll rajthoz az olimpián. Jó formában van, így bizakodva várja a versenyt.

– Egy kéthetes olaszországi magaslati edzőtáborral zártam a felkészülést, melyhez az 1816 méter magasan fekvő Livigno tökéletes helyszínt biztosított – mondta el az elutazást megelőzően a Nyíregyházi Televízió kamerája előtt az atléta.  – Nagyon jó munkát tudtunk végezni, hiszen a vérkeringésnek és a vérnek is nagyon jót tesz ez a tengerszint feletti magasság, bízom benne, hogy csütörtökön ez majd az eredményemen is meglátszódik. 

Mint ismert, a szabályok megváltoztatásával Párizsban húsz kilométeren állnak rajthoz a gyaloglók.

Nem volt könnyű kvalifikálni

– Mondjuk úgy, hogy ennek a negyedik olimpiámnak örülök a legjobban a négy közül, mivel ezért volt a legkeményebb megküzdeni – folytatta a sportoló. – Tapasztalatból mondom, hogy olyan erős a konkurencia, hogy már a kvótaszerzés is felér egy győzelemmel. Nem titok, hogy az első három olimpiámra ehhez képest sokkal könnyebb volt kvalifikálnom. Persze ebben az is közrejátszott, hogy a két versenyszámból most már csak a húsz kilométer maradt. Ezzel a mezőny szűkült, pláne úgy, hogy a korábban megszokott hatvan fős indulói létszám helyett idén már csak a világranglista első negyvennyolc helyezettje állhat rajthoz.

Egy kicsit jobban érthetően ez azt jelenti, hogy a húsz- valamint az ötven kilométeres távok körülbelül 120 versenyzője közül csak szűk ötven gyalogló harcolhatta ki a részvételi jogot.

– Kemény volt ez az év, június végén még a Honvéd Kupán is rajthoz kellett állnom, sőt országos csúcsot kellett gyalogolnom ahhoz, hogy az álmaim életben maradjanak, de szerencsére ez sikerült, közel ötven másodperccel megjavítottam a saját rekordomat.

A húsz kilométeres táv „sportnyelven szólva” a gyorsgyaloglóknak kedvez, hiszen időben ez egy körülbelül egy óra húsz perces igénybevétel, ez pedig edzéselméletileg is egy teljesen más felkészülést igényel.

Magabiztosan indul el

– Pont az Európa-bajnokságon történt, hogy beértem húsz kilométeren, kihajtottam magam, de a célban azt éreztem, hogy bőven tudnék még menni, így ez a táv inkább a gyorsaságra épít – fedte fel a két táv közötti különbséget a Sportcentrum kiválósága.

A gyaloglásban mindig nehéz belőni, hogy hová várható az adott sportoló.

– Arra a kérdésre, hogy mit várok magamtól Párizsban, szinte lehetetlen választ adni – vezette fel a csütörtök reggelt Máté. – Mivel tényleg nagyon nehéz volt kijutni, így én már ezzel a részvétellel is győztesnek érzem magam, ráadásul nem tudom, hogy 2028-ban lesz-e még esélyem kvalifikálni. Most úgy érzem, hogy ezzel a negyedik olimpiával lesz kerek a pályafutásom és ami ezután jön, az már tényleg csak ajándék. Nem merek helyezési számot tippelni, szeretnék a saját egyéni csúcsom közelébe kerülni, bár az köztudott, hogy nagyon sok minden múlik az időjáráson. Három olimpiával a hátam mögött nyugodtan és magabiztosan indulok el Párizsba.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában