2015.02.26. 18:17
Csökken az almafogyasztás
Nyíregyháza - A KSH adatai szerint a megyében található az ország almatermő területének közel kétharmada.
Nyíregyháza - A KSH adatai szerint a megyében található az ország almatermő területének közel kétharmada.
A felső légúti betegségek és az influenza terjedésével szemben természetes vitaminforrást kínál a vitaminokban és ásványi anyagokban egyik leggazdagabb hazai gyümölcsünk, az alma – tájékoztatta lapunkat Csizmazia Tamásné, a Központi Statisztikai Hivatal debreceni főosztályának elemző statisztikusa.
A hivatal közleménye szerint az alma több mint 30-féle vitamint és nyomelemet tartalmaz, melynek 70 százaléka vagy a héjában, vagy közvetlenül alatta található. Az almának számos kedvező élettani hatást tulajdonítanak; többek között segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, tisztítja a légutakat, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és tehermentesíti a vesét.
Táplálkozást szabályozó hatásának a fogyókúrázók is hasznát veszik. Mindemellett környezetterhelése a nagy szállítási igényű déligyümölcsökhöz képest jóval alacsonyabb.
Hozzánk köthető
Az alma termesztése hagyományosan megyénkhez kötődik. A Központi Statisztikai Hivatal 2013-as gazdaságszerkezeti összeírásának adatai szerint a megyében található az ország almatermő területének közel kétharmada. Emellett 2013-ban a teljes hazai termés több mint fele (310 ezer tonna) Szabolcs-Szatmár-Beregben termett. Ez negyedével elmarad kifejezetten jó termést adó 2012 évitől. A 2012-eshez hasonló, 400 ezer tonnát meghaladó termést korábban 2004-ben szüreteltek utoljára a megyében. Ugyanakkor a különösen kedvezőtlen tavaszi időjárás, sok csapadék és hűvös levegő hatására az évtized legalacsonyabb termését, mindössze 19 ezer tonna almát 2007-ben takarították be a termesztők. A megyei termésmennyiség (egy átlagos évben) – a hazai fogyasztói szokásokat is figyelembe véve – az ország teljes lakosságának éves almaszükségletét képes fedezni.
Kedvező egészségügyi hatásai ellenére egyre kevesebb gyümölcsöt fogyasztunk. Országos adatok szerint 2003-ban még átlagosan több mint 52 kilogramm gyümölcsöt ettünk meg fejenként, ebből 15 kilogramm alma volt. 2013-ban az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás 38 kilogrammra mérséklődött. Az alma mennyisége az összes gyümölcsön belül kilenc kilogrammra csökkent, és a citrusfélék, valamint a banán fogyasztása utolérte az almáét.
Olcsóbb a narancsnál
Az üzletekben, szolgáltatóhelyeken és piacokon végzett árösszeírás alapján 2014-ben egy kilogramm almáért országosan 236 forintot kértek el átlagosan, ami csupán harmadával marad el a narancs fogyasztói átlagárától. Az alma fogyasztói ára 1996-ban emelkedett először 100 forint fölé.
Akkor a narancsért még közel kétszer annyit kellett fizetni, mint az almáért.
KM