Nyíregyháza hírei

2013.03.25. 09:10

Befogadó szülők a gyermekvédelemben

Nyíregyháza, Gégény - Ki lehet nevelőszülő? Milyen feltételekkel, és milyen segítséget kap ebben az államtól?

Nyíregyháza, Gégény - Ki lehet nevelőszülő? Milyen feltételekkel, és milyen segítséget kap ebben az államtól?

Az előbbi kérdések két okból is aktuálisak: a napokban tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ÁGOTA - Állami Gondozásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért - Alapítvány egy nevelőszülői hivatást népszerűsítő konferenciát a szabolcsi megyeszékhelyen, a másik pedig Szabó Lászlóné nevű olvasónk levele, amelyben többek közt ezt írja: „Évtizedek óta nevelőszülő vagyok. Nem értem, hogy az én, napi 24 órás nevelőszülői szolgálatom miért nem számít munkaviszonynak a nyugdíj szempontjából, ellentétben például az idősek gondozásával” - teszi fel a jogosnak tetsző kérdést olvasónk.

Csak hagyományos

A hétfői konferencián kiderült: a jelenleg érvényben lévő gyermekvédelmi törvény a nevelőszülőket négy csoportra osztja: hivatásos, hagyományos, különleges és speciális nevelőszülőkre. – Ezekre nagy szükség volna, de nálunk sajnos csak hagyományos nevelőszülőkről beszélhetünk – tájékoztatott Hasulyó Szabolcs, a Területi Gyermekvédelmi Központ (TGYK) intézményvezetője, aki elmondta: a tavalyi esztendőben mintegy 5500 fő nevelőszülő dolgozott Magyarországon, ebből körülbelül 280-an végzik ezt hivatásos nevelőszülői jogviszonyban. Ők közalkalmazottnak minősülnek, munkájukért munkabért kapnak. – Hozzáteszem, hogy hivatásos nevelőszülők a mi megyénkben nem dolgoznak 2004 óta. Ezt a döntést még az akkori fenntartó, a megyei közgyűlés hozta meg, aminek egyszerű oka volt: a forráshiány – tette hozzá.

A lapunkhoz eljutott információk szerint ma Magyarországon 5200 hagyományos nevelőszülő dolgozik, ami azonban jelenleg még nem minősül foglalkoztatási jogviszonynak, így szolgálati időnek sem a nyugdíj szempontjából. 2014. január elsejétől azonban életbe lép a gyermekvédelmi törvény azon rendelkezése, ami bevezeti a befogadó szülő fogalmát. Ebbe a kategóriába beletartozik az átmeneti gondozást biztosító helyettes szülő, valamint a nevelőszülő is.

De hogyan lehet bekerülni a rendszerbe, ki lehet nevelőszülő? – tettük fel a kérdést a TGYK vezetőjének. – Olyan 24. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű. Ő és a gondozott gyermek közt a jelenlegi szabályok szerint legalább 18, de maximum 45 évnek kell lenni, ám januártól a nevelőszülőség felső határát eltörlik.

Felkészítő tanfolyam

Az intézményvezetőtől megtudtuk: nevelőszülőnek jelentkezni az illetékes nevelőszülői hálózatnál kell (a nyíregyházi a Vasvári Pál utca 3. szám alatt található, jelentkezni személyesen vagy levélben lehet). – Át kell esni egy pszichológiai alkalmassági vizsgán, valamint a nevelői hálózat szakembere elvégez a jelentkező otthonában egy környezettanulmányt – közölte a TGYK vezetője, aki hozzátette: a leendő nevelőszülőnek a törvény kötelezően előír egy 60 órás felkészítő tanfolyamot. A nevelőszülő a nevelt gyerek után különböző jogcímen kaphat juttatásokat, mely jogcímek a gyermek életkorától és egészségügyi állapotától függenek. A gyermek után a családi pótlékot, nevelési díjat és külön ellátmányt, a nevelőszülőségért nevelőszülői díjat kap.

A kormány a befogadó szülő státuszának megteremtésével el kívánja érni, hogy minél többen vállalkozzanak a nevelőszülői hivatásra. – Ez a jogviszony szolgálati időt és társadalombiztosítási ellátást ad majd a befogadó szülőnek – közölte Asztalosné Zupcsán Erika, a szociális és családügyekkel foglalkozó helyettes államtitkár lapunk érdeklődésére.

Maczkóné Molnár Mária több mint tíz éve gyarapítja a nevelőszülők táborát, jelenleg négy gyermeket nevel Gégényben. – Két saját gyermekem már nagykorú, nem igényelnek annyi törődést, ezért gondoltam úgy annak idején, hogy nevelőszülő leszek. Ideiglenesen februárban kaptam két gyereket, velük kapcsolatban most folyik az eljárás, hogy visszakerülhetnek-e vér szerinti szüleikhez.

Nem emelkedett a juttatás

Máriához 2007. februárjában került a most tizenegy éves Csaba és a tíz esztendős Patrícia. A fiú hallássérült (nemrégiben kapott hallókészüléket, ami megoldotta a problémát) és értelmi fogyatékos, míg Patrícia súlyos asztmával küszködött évekig. – Eleinte kegyetlen volt, de nem bánom, hogy belevágtam. Persze azt kár lenne tagadni, hogy a gyerekenként járó havi 15 ezer forintos nevelési díj és a 42 ezer forintos ellátmány kevés, ráadásul a juttatások mértéke évek óta nem emelkedett, míg például az élelmiszerárak igen. A gégényi nevelőszülő hozzátette: évek óta van főállása, és tisztában volt azzal a kezdetekkor, hogy a nevelőszülői munka nem minősül munkaviszonynak és társadalombiztosítási ellátásra sem jogosít.

A család az elsődleges összetartó kapocs

Az addig a megyei önkormányzati fenntartásában lévő gyermekvédelmi intézmények 2012-re állami fenntartásba kerültek. Ezzel kapcsolatban Németh Péter Gábor, a Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője a múlz hétfői sajtótájékoztatón elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt gyermekvédelmi intézmény valamint a nevelőszülői hálózatot is működtető szakszolgálat (TGYK) van a MIK fenntartásában. – Jelenleg 828 nevelőszülő van a megyében, akik 1811 gyermeket nevelnek – fogalmazott a MIK vezetője. – A nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek közül 270-280 gyerek nyíregyházi – derült ki dr. Kovács Ferenc polgármester szavaiból, aki szerint a család az elsődleges összetartó kapocs. – Ezen gyerekek 70 százaléka van nevelőszülőknél – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!