Krimi

4 órája

Jobb félni, mint megijedni: így leplezheti le a kukkolókat a szálláshelyén

Sokan félnek attól, hogy rejtett kamerákkal titokban lefilmezik őket egy szálláshelyen. Ez a félelem nem alaptalan, ugyanis egyre többször történnek ilyen esetek.

MW

A szálláshelyeken nem is olyan ritka a rejtett kamera, mint hinnénk

Forrás: Shutterstock

Fotó: BAZA Production

Mutatunk néhány tippet, hogyan előzhetjük meg, hogy tudtunkon kívül intim felvételek készüljenek rólunk. 

A technológia szélsebesen fejlődik, az eszközök egyre kisebbek, ezért ma már nem nehéz valakit megfigyelni rejtett kamerával egy szállodai szobában vagy apartmanban. 

Bárhol lehet kamera egy hotelszobában, de szerencsére nem lehetetlen megtalálni
Forrás:  Shutterstock

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az ilyen esetek, volt, hogy még a repülőgép mosdójában is találtak rejtett kamerát. Jó tudni, hogy van megoldás, hiszen nem lehetetlen megtalálni az apró készülékeket.

Zseblámpa mint keresőeszköz

Marcus Hutchins kiberbiztonsági szakértő TikTok-videójában javasolja, hogy az utazók mobiltelefonjuk zseblámpájával világítsák meg a gyanúsnak tűnő helyeket és tárgyakat. Ha a fény a fényképezőgép lencséjére esik, kék fényt ver vissza.

Egy másik lehetőség az okostelefonunkban rejlik: a tiktoker videójában megmutatja, hogy a mobiltelefon kameraalkalmazásával egy infravörös kamera szabad szemmel alig látható fénye is láthatóvá válik. Csak kapcsolja le a lámpákat, és irányítsa a kamerát a gyanús tárgyra!

Wi-Fi és detektorok

Ha a rejtett kamerák nem helyben mentik el a rögzített anyagot, hanem közvetlenül számítógépre küldik, akkor az eszközöket Wi-Fi-re kell csatlakoztatni. Töltsön le a mobiljára egy Wi-Fi kereső alkalmazást amely megmutatja a helyi hálózathoz csatlakoztatott összes eszközt.

Egyre kisebbek a kamerák, ezért könnyű őket elrejteni
Fotó: jarpict / Forrás:  Shutterstock

Léteznek speciális eszközök is, amelyek segítenek a kamerák felkutatásában. Ezek rádiófrekvenciákat keresnek a helyiségben. Tehát először le kell választani a tápegységről minden olyan eszközt, amely szintén ilyen jeleket küld, mint például televíziók, routerek, mikrohullámú sütők(!). 

A módszer azonban csak akkor működik, ha a rejtett kamera is elküldi az adatait. Ha ezeket csak helyi merevlemezre menti, az eszköz nem érzékeli a kamerát.

Hová rejtik a kamerákat?

Érdemes alaposan átnézni a szállást. A rejtett kamerákat általában ott helyezik el, ahol van mit látni, például az ágyak közelében vagy a fürdőszobában, és általában nem feltűnő tárgyakba telepítik őket. Ébresztőórák, rádiók, könyvek, növények vagy töltők, de a falon lévő órák, képkeretek vagy aljzatok is lehetnek a kamerák rejtekhelyei, 

A mennyezeten lévő füst- és mozgásérzékelők is ideális helyek a kamera számára
Fotó: Quality Stock Arts / Forrás:  Shutterstock

A mennyezeten lévő füst- és mozgásérzékelők vagy lámpák is ideális helyek egy rejtett kamera számára. A fürdőszobában különösen érdemes alaposan megnézni a zuhanyfejet és a tükröt.

Tilos a megfigyelés?

A rejtett kamerákat természetesen nemcsak kompromittáló helyzetekben lévő emberek filmezésére használják, hanem néha lopás elleni védelemként is telepítik őket. Ez azonban Európa legtöbb országában tilos, az érintett tudta nélkül végzett megfigyelés bűncselekménynek minősül – írja cikkében a Travelo.hu.

 


 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!