Nagyvilág

2013.08.15. 17:07

Helikopteres magassági rekordot értek el Ukrajnában

Kategóriájában több mint 9 kilométeres magassági világcsúcsot állított fel csütörtökön egy Mi-8 MSV típusú helikopter személyzete a Krím-félszigeten.

Kategóriájában több mint 9 kilométeres magassági világcsúcsot állított fel csütörtökön egy Mi-8 MSV típusú helikopter személyzete a Krím-félszigeten.

A többcélú, polgári és katonai feladatokra szánt Mi-8-as (NATO-kódja: Hip) helikoptertípus Ukrajnában kifejlesztett modernizált változata a Feodoszia közelében lévő Kirovszkoje katonai repülőtérről szállt fel a légierő, a FAI (Nemzetközi Repülő Szövetség) és a sajtó meghívott képviselőinek népes serege előtt. A gépet a 61 éves afgán veterán pilóta, Szergej Tyiskov parancsnok vezette, aki Jugoszláviában is szolgált békefenntartóként, míg másodpilótája a 36 éves Jurij Juhimuk őrnagy volt.

Az ukrán légierő helikoptere 29,5 perc alatt érte el a 9150 méteres magasságot. A magassági értékeket egy speciális baroszpidográf rögzítette, ami a repülési magasság és sebesség regisztrálására szolgál. A rekordot Alla Sztelnikova, a Nemzetközi Repülő Szövetség biztosa hitelesítette.

Mint ismeretes, a helikopteres magassági repülés abszolút világrekordját máig is az amerikai James K. Church jegyzi, aki 1971 novemberében 11 010 méterre szállt fel egy Sikorsky CH-54-B Tarhe típusú helikopterrel.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!