Nagyvilág

2012.05.05. 19:59

Zöld színű lett a velencei lagúna

Róma, 2012. május 5., szombat (MTI) - A lakosokat és turistákat is megnyugtató közleményt adott ki Velence városa, miután algára emlékeztető zöld növénytakaró lepte be a lagúnák vizét.

Róma, 2012. május 5., szombat (MTI) - A lakosokat és turistákat is megnyugtató közleményt adott ki Velence városa, miután algára emlékeztető zöld növénytakaró lepte be a lagúnák vizét.Teljesen normális természeti eseményről van szó, a helyzetet figyelemmel kísérjük, nem kell semmitől sem tartani - hangoztatta a velencei önkormányzat honlapján megjelent közleményben a város környezetvédelmi igazgatósága. A bejelentésre a velenceieket és a látogatókat is ijesztő látvány miatt volt szükség: a Canal Grandétől a szigeteket övező nyílt tengerig zöld takaró borította be a vizet. A sajtó nyomban a globális felmelegedés okozta algaveszélyt kezdte emlegetni, felidézve az 1989-es algainváziót, amikor Velence csatornáit heteken át kellett tisztítani a hajóközlekedést akadályozó, nyálkás és főleg kellemetlen szagú algarétegtől.

Most nem algáról van szó, hanem növényről - szögezte le a környezetvédelmi igazgatóság hangsúlyozva, hogy közönséges tengerifű (Zostera marina) lepte be a város vizét. A tengerifűfélékhez tartozó növény a leveleit cseréli, ezek kerültek a víz felszínére. Jelenléte éppen annak bizonyítéka, hogy a lagúnák vize egészséges - hangsúlyozta az illetékes környezetvédelmi intézmény. Hozzátette, hogy az "alga" is nem más, mint a zöldmoszatok törzsébe tartozó tengeri saláta (Ulva lactuca).

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!