Nemzeti Vágta

6 órája

Kizárólag női zsokék vágtattak a döntőben

Beírta magát a lovas történelembe Galaxy: sorozatban harmadszor nyert, így örökös bajnok lett.

L. Tóth Lajos

Forrás: vagta.hu

Miként tavaly, ezúttal is a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítménye volt a házigazdája a Nemzeti Vágtának, és információink szerint jövőre a nagyszabású rendezvény visszaköltözik a budapesti Hősök terére.

Ezúttal Galaxy volt a hős: a 9 éves magyar félvér Decs lovasával, Tóbiás Zsuzsával a nyergében triplázott, egymás után harmadszor győzött, ezért aztán jár neki az örökös bajnok státusz. A sikerhez dukált a Herendi Hadik huszár szobor, a Nemzeti Vágta Vándordíja és az 1848-as huszárszablya is. A Nemzeti Vágta hivatalos díjszállítója a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., amely évek óta támogatja a lovassportokat felvonultató rendezvényeket különleges és világhírű, egyedi porcelánjaival.

A finálé egyediségét jelentette, hogy kivételesen mind a négy döntős hölgy volt, ez korábban még sosem fordult elő. A végletekig kiélezett csatában a második helyen ért célba Ácsteszér lovasa, Vörös Tamara, aki 2023 után az idén is második lett – Marina nyergében. A harmadik helyen Tahitótfalu lovasa, Rigó Lotti végzett. Szabolcs-Szatmár-Bereget ketten képviselték a szombati előfutamokban.

Garai Richárd már a tizenegyedik Nemzeti Vágtáján vett részt. A nyíregyházi zsoké ezúttal Ajak színeiben állt starthoz a 6. előfutamban:

– Nagyon nehezen indult a verseny, nem mindegyik ló akarta a rajtot. Begcsi, a hétéves shagya-­arab félvér stabil volt, jól kezdtünk, Hernádkakkal voltunk nagy harcban az elején, aztán Bácskossuthfalva Vámos Mercédesszel megelőzött mindkettőnket, ő végül a döntőbe is bejutott, ott negyedik lett. Egyébként van abban ráció, hogy csak nők szerepeltek a fináléban, jóval könnyebbek, kisebb termetűek, és ez itt nagyon sokat számít – mondta Garai Richárd, akinek a Nemzeti Vágta históriájában eddig a legjobb szereplése az volt, amikor Ritmussal a középdöntőben vehetett részt. Garai Roland a hatéves kisbéri félvér, Dallam zsokéjaként Nyíregyházát reprezentálta a 12. előfutamban, ő Ács mögött a második helyet vágtatott a célba, ám csak az első helyezettek juthattak tovább. 

A Nemzetközi Futamban az Egyesült Királyságot képviselő Stephen Heeley diadalmaskodott, aki a Szlovákia színeiben versenyző Atila Očenášt utasította maga mögé, míg a harmadik helyen a tavalyi győztes Bahrein végzett Raed Mahmooddal a nyeregben.

A döntők napján még további négy versenyszámban hirdettek győzteseket. A Kishuszár Vágtát Pestszentlőrinc lovasa, Juharos Jadviga nyerte, Kassim nevű lovával. A második helyen Békés (Marik Franciska) településének lovasa, míg a harmadik pozícióban Hortobágy (Klicsu Márton) végzett. Klicsu Márton nyírpazonyi, Garai Richárd tanítványa.

A Huszárgyerek Vágta kategóriájának győztes települése Vasad lett, amelyet a 12 éves Rakottyai Judit képviselt Little Lioness lovával. A második pozícióban az Erdélyt képviselő Korond végzett Balázs Zsanettel a nyeregben, míg a dobogó harmadik fokára Iván (Tóth Fanni) állhatott.

A népszerű Fogatvágtában a Kovács Szabolcs Tamás hajtotta Hortobágyi ménes diadalmaskodott. A második a Köncsögi ménes színeiben induló Nagy Gábor lett, míg a Bugaci ménes és Kalmár László a harmadik helyen zárt. A Kocsitoló versenyt a házigazda Szilvásvárad nyerte, amely S

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában