Kamion Eb, Révész Racing

5 órája

Kiss Norbert és a Révész Racing Spanyolországban sem lassított

Háromszor is dobogóra állt a magyar versenyző a szezon utolsó versenyhétvégéjén. Kiss Norbert csaknem 100 pontos előnnyel végzett a bajnokság élén.

Szon.hu

A megszokott látvány idén: élen a Révész Racing kamionja

Fotó: Révész Racing

Mint arról előző héten beszámoltunk, az utolsó előtti Le Mans-i versenyhétvégén bebiztosította újabb, szám szerint hatodik Európa-bajnoki címét Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője. A negyedik versenyen elért eredménnyel ráadásul az is eldőlt, hogy a magyar csapat a konstruktőrök között is egész biztosan első helyen végzett. Nos annak ellenére, hogy a cím már a zsebben volt, Kiss Norbert egy fikarcnyit sem vett vissza az utolsó, spanyolországi Jaramában rendezett hétvégén.

Kiss
Kiss Norbert "nem felhőtlen" öröme

A gumigyilkos pályát is kezelte

Az idényben tőle már megszokott magabiztossággal, több mint egy másodperces előnnyel végzett az élen a szombati időmérő edzésen – az idei 13. pole-pozícióját megszerezve –, majd az első rajtkockát simán győzelemre váltotta a délutáni első versenyen. 
– Nem volt egyszerű feltérképezni a pályát, mert Szlovákia után Jarama a másik helyszín, ami nagyon gumigyilkos, érdes a felülete. Ráadásul először mehettünk az új keverékű abroncsokkal, így kicsit szokatlan volt a szabadedzéseken. Az időmérőt nagy fölénnyel nyertük, és a verseny is jól sikerült, így örülök az újabb győzelemnek – értékelt az idei 18. elsőségét megszerző Kiss Norbert. A szombat kora esti, részben fordított rajtrácsos futamán Kiss a nyolcadik helyről indulva több pozíciót javított, féltávnál már a harmadik helyen haladt, és nagy csatát vívott a második helyért, de közben Hahn ellen is védekeznie kellett. Végül a dobogó harmadik fokára állhatott – így a nap folyamán másodszor is a dobogón ünnepelhetett.

Maximális erőbedobással

Vasárnap pedig feltette az i-re a pontot, kezdve azzal, hogy bebiztosította a százszázalékos egykörös mérlegét: megnyerte a kora délutáni időmérő edzést a Révész Racing MAN-jével – ezzel az idény 14. kvalifikációját is behúzta. Utána a tőle megszokott módon, magabiztosan aratott rajt-cél győzelmet a nap első, egyben a hétvége harmadik futamán, így az idén 28-ból 19-szer őt intették le elsőként.
– Megszereztük az idei utolsó pole pozíciót is, aminek nagyon örültem, mert ennek a pályának annyira érdes a felülete, hogy csak egy gyors kört tudsz menni, a másodikra már nincs esélyed – mondta Kiss Norbert. 
– A vasárnapi első versenyt is megnyertük, köszönöm a Révész Racingnek, hogy akkor is maximális erőbedobással küzdöttünk és harcoltunk a győzelmekért, amikor az Európa-bajnoki címet már megszereztük. 

Elképesztő szezon van mögöttünk, ami remek csapatmunka eredménye!

 – fogalmazott a bajnok.

Lehengerlő statisztikák Kiss Norbert mellett

Már csak a kora esti, részben fordított rajtrácsos futam volt hátra, itt a nyolcadig helyről rajtolva végül a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót. A hét versenyhétvégéből kettőn a maximálisan megszerezhető 60 pontot gyűjtötte, de az ő szempontjából „leggyengébb” fordulón is 53 ponttal gazdagodott – éppen most, Jaramában. 
Kiss Norbert idei óriási fölényét jól jelzi, hogy végül csaknem 100 pontos különbséggel végzett az Eb-pontverseny élén Jochen Hahn előtt
Elképesztő statisztika: 28 verseny, 19 futamgyőzelem, 14 pole pozíció – mindez azt is jelenti, hogy a Révész Racing immár hatszoros Európa-bajnok magyar versenyzője minden időmérő edzést és minden hétvége első és harmadik futamát megnyerte az idén. 
A szezon elején volt egy 11 versenyes győzelmi sorozata, amire nem volt még példa a kontinensbajnokság történetében. Érdekesség, hogy hat Európa-bajnoki címével eddig Hahn volt a csúcstartó, ám Kissnek az idén sikerült beérnie. 
S hogy mi lehet a következő cél? Nyilván az, hogy a magyar versenyző legyen minden idők legjobb kamionversenyzője, amihez meg kell céloznia a 2025-ös Európa-bajnoki címet. Most hosszabb szünet ígérkezik az ETCR-ben, a jövő évi versenynaptárt várhatóan decemberben jelenti be a Nemzetközi Autómobil Szövetség.

Autósport: Kamion Eb
A pontverseny végeredménye

  1. Kiss Norbert 397 pont
    2. Jochen Hahn 299 p.
    3. Sascha Lenz 237 p.
    4. Antonio Albacete 205 p.
    5. Steffi Halm 182 p.
    6. André Kursim 158 p.
    7. José E. Rodrigues 154 p.
    8. Mark Taylor 80 p.
    9. Lukas Hahn 66 p.
    10. Steffan Faas 63 p.
    11. John Newell 34 p.
    12. Clemens Hecker 17 p.
    13. Luis Recuenco 7 p.
    14. Luke Garrett 2 p.
    15. Jonathan Andre 2 p.
    16. Bradley Smith 1 p.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában