Stadionavató, Nyíregyháza Spartacus

2024.08.23. 07:00

Vasárnap hazatér a Nyíregyháza Spartacus

Vármegyeszékhelyünk csapata három idény után tér vissza Nyíregyházára.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Végre újra Nyíregyházán! Vasárnap a Városi Stadionban fogadjuk a Fehérvár FC-t, azaz visszatér a foci a vármegyeszékhelyre – írta szerdán hivatalos honlapján a Nyíregyháza Spartacus.

Mint ismert, a nyíregyházi stadiont az elmúlt három évben újjáépítették, emiatt a csapat Balmazújvárosban és Sényőn játszotta NB II.-es hazai mérkőzéseit. De megfordultak Kisvárdán, és az idény első élvonalbeli mérkőzését Mezőkövesden rendezte meg a klub.

„Kis Népstadion”

Közel hét évtizedre nyúlik vissza a nyíregyházi stadion története, amelyet 1958. július 27-én nagyszabású ünnepség keretében adtak át. Úgynevezett földstadionként épült meg, a labdarúgópálya köré felhúzott földtöltésekre építették a lelátókat.

A Kelet-Magyarország korabeli számában a megnyitó előtt egy héttel kis Népstadionnak nevezte a Sóstói-erdő szélén elterülő létesítményt a cikk írója. Továbbá beszámoltunk arról, hogy az utolsó simításokat végzik a lelátón és az emeletes öltözőn. A cikk írója arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész napos eseményre a megye minden irányából különvonatokat indítanak. A jegyek pedig minden járási székhelyen megvásárolhatók.

Július 27-én tehát a vármegye és a Tiszántúl akkor legmodernebb stadionját adták át, ahol a labdarúgó-mérkőzések mellett az atlétika és más ügyességi számok is otthonra lelhettek. Sőt, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke kijelentette, hogy Európa legjobb salakpályáját lehet kiépíteni az új stadionban.

Olimpiai bajnok a megnyitón

Elérkezett a várva várt nap, amelyről lapunkban Angyal Sándor egész oldalon számolt be.

„Nemcsak a sportolók várták régen, de a közösség körében is örömmel üdvözölt esemény volt a vasárnapi stadionavató ünnepség. Nem a labdarúgópálya hiányzott Nyíregyházán, hanem egy minden követelménynek megfelelő sporttelep, ahol különböző sportágak művelői képességük legjavát nyújthatják a vetélkedések során” – írta egykori főszerkesztőnk.

A megnyitót követően a női kézilabdacsapatok futottak ki a pályára, a mérkőzés labdáját pedig a fejük felett elhaladó repülőgépről dobták közéjük. A budapesti és a nyíregyházi válogatott csatáját félidei hazai vezetést követően végül a fővárosiak nyerték meg. Ezt táncbemutató, majd a motorosok ügyességi versenye követte. Ebédszünet után a kerékpárosoké volt a terep, az NYVSC kerekesei a kerékpárfejlődést mutatták be a kezdetektől. Alighogy véget ért a bemutató, a labdarúgók következtek, előmérkőzés gyanánt, amelyen a szovjet alakulatok küzdöttek meg a magyar határőrség válogatottjával.

A találkozó szünetében sem unatkoztak a nézők, a kerékpárosok üldözőversenye mellett a tornászok talajgyakorlatának tapsolhatott a publikum. A bemutatón részt vett többek között az olimpiai bajnok Pataki Ferenc és a nyíregyházi Kemény (Kollár) Ferenc is. A nap fő eseményén városunk csapata az akkori csehszlovák bajnoki bronzérmes Tatran Presov (Eperjes) együttesével mérte össze erejét.

Nézőcsúcs a Fradi ellen

A korabeli beszámoló szerint a vendégek végig uralták a találkozót, és félidei kétgólos előnyüket tovább növelve végül fölényes, 5–0-s győzelmet arattak. A találkozót és az egész napos programot tizenháromezren követték a lelátón.

Az évtizedek alatt a koncertek mellett számos felejthetetlen mérkőzést játszott ott a Szpari, a nézőcsúcsot egy 80-as években rendezett mérkőzés tartja, a Fradi vendégjátékára huszonnyolcezren voltak kíváncsiak.

A hazai bajnokik mellett nemzetközi mérkőzéseket is rendeztek: 2012-ben Bajnokok Ligája-selejtezőn a DVSC Teva mérkőzött meg az FK Skënderbeu Korcë albán csapattal, amelyet a magyar csapat nyert meg 3–0-ra, 2014-ben pedig Európa Liga-selejtező meccset játszott itt a DVTK és a bolgár Litex Lovecs, amin utóbbi csapat győzött 2–1-re.

Győzelemmel búcsúztak

Három barátságos válogatott találkozónak is otthont adott a létesítmény, 1979 szeptemberében huszonhétezer néző előtt 2–1-re győztük le a cseheket, 1992 augusztusában Ukrajna, majd 1998 májusában Litvánia ellen szintén magyar siker született.

Az ezredfordulón indított stadionrekonstrukciós programba bekerült a nyíregyházi stadion is. A nyugati oldalán 3400 fő számára helyet biztosító, FIFA-szabványnak megfelelő teljesen fedett lelátó épült 2002-ben. A stadionban helyet kaptak a Spartacus sportklub helyiségei is. A Szpari utolsó mérkőzését 2021. május 9-én játszotta a Vasas ellen, a találkozó 2–0-s hazai sikerrel zárult. Az akkori együttesből ketten maradtak hírmondónak, a kapus, Fejér Béla és Gresó Mátyás. Ezt követően a csapat albérletben játszotta mérkőzéseit, a stadionban pedig megkezdődtek a munkálatok, majd 2022. február 11-én letették az új stadion alapkövét.

Az építkezés megkezdése előtt Nyíregyháza önkormányzata, a NyírVV Nonprofit Kft. és a Nyíregyháza Spartacus FC közösen lehetőséget biztosított arra, hogy a szurkolók is elbúcsúzhassanak a Városi Stadiontól, és egy-egy ereklyét is magukkal vigyenek, 100 db széket, a kapufa és a háló darabjait kaphatták meg a drukkerek. Több mint két év után a Spartacus, valamint gyönyörű új otthona szimbolikusan, egyszerre nyithat új fejezetet, hiszen a csapat feljutott az NB I.-be, és vasárnap birtokba is veheti a stadiont. A Nyíregyházi Városi Stadion építése a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósult meg Magyarország Kormánya segítségével, több mint 19 milliárd forintos költségvetési támogatásból.

„Rohamra, a tanárképző felé!”

A kivitelezési munkálatokat az Építő- és Épületkarbantartó Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciuma végezte. A 8219 fő befogadóképességű MLSZ-C, UEFA-II minősítésű létesítmény a labdarúgás mellett egyéb rendezvények megrendezésére is alkalmas, továbbá a stadion mellett egy szabadidősport-centrum is épült.

A stadion körül egy több mint 600 méter hosszú rekortán futópályát alakítottak ki, már áll a kétszintes szabadidőközpont öltözőkkel, fitneszteremmel, valamint három salakpálya helyét 20×40 méteres műfüves pálya vette át. A tervek szerint a jövőben ez a létesítmény ad otthont más rendezvények mellett a városi kispályás labdarúgó-bajnokság mérkőzéseinek, a Mozdulj, Nyíregyháza! és a Szépkorúak Sportja szabadidős programoknak.

A beruházással nem érintett területeken a NyírVV felújította a kondiparkot, a kosárlabda- és strandröplabdapályákat, valamint kicserélte a három megmaradó salakos pálya labdafogó hálóit.

20240514_Stadionbejárás_NYH_DF_KM-0630
Fotó: Dodó Ferenc

De térjünk vissza a stadionba! Piros-kék széksorok, VIP-szektor, valamint kilenc skybox várja a szurkolókat. Minden kész tehát, hogy a Nyíregyháza Spartacus az ország legújabb és egyik legszebb stadionjában fogadja a Fehérvár FC-t vasárnap.

A jeles napon talán még Szálkai Pali bácsi is megfújja égi trombitáját, és kiadja a jelszót: „Rohamra, a tanárképző felé!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában