Kézilabda

2024.07.03. 12:17

Most még fáj, de az idő megszépíti

Szon.hu

Fotó: ihf

A magyar női junior kézilabda-válogatott utolsó közös világversenyén világbajnoki ezüstérmet nyert.
Kézilabda. Vasárnap a fináléval véget ért Szkopjében a junior női kézilabda világbajnokság, amelyen a magyar válogatott ezüstérmet nyert. Ez az eredmény nem lógott ki a sorból, hiszen a 2004-es és 2005-ös születésű játékosokból álló női kézilabda-válogatott minden korosztályos világversenyén dobogóra állhatott. A lányok most még kicsit keserűen gondolnak vissza az eredményre, de ahogy az lenni szokott, az idő megszépíti majd a dolgokat és később más szemmel tekintenek vissza az eseményekre.

Magabiztosan kezdtek

Így volt ezzel a csapat szövetségi edzője, Szilágyi Zoltán is, aki a döntő után röviden így értékelt.
– Csalódottság amit érzek, nem játszottunk jól, a franciák minden téren fölénk tudtak kerekedni. Néhány nap múlva viszont valószínűleg sokkal nagyobb lesz az örömöm, mert nagyszerű eredmény a világbajnoki ezüstérem. Sajnálom, hogy nem sikerült feltenni a pontot az i-re.
Az eseménynek nemcsak a presztízse, hanem az érzelmi töltete is nagy volt, hiszen ennek a korosztálynak ez volt az utolsó világversenye, amelyet aranyéremmel szerettek volna megkoronázni a lányok. Erről beszélt a torna előtt a Kisvárda Master Good SE két válogatott játékosa, Gém Léna és Szabó Lili is. 
A torna eleje nem is jelentett gondot a mieinknek, több mint magabiztosan győzték le mindkét tengerentúli ellenfelüket, Argentínát tizenhét, míg Mexikót negyvennégy gólos különbséggel. Következett a Dél-Korea elleni csoportdöntő, amelynek pikantériáját az adta, hogy két évvel ezelőtt tőlük kaptak ki az U18-as világbajnokság elődöntőjébe.

Visszavágtak Dél-Koreának

– Nagyon készültük ellenük, mert hajtott bennünket a visszavágás vágya, emellett két ponttal akartuk kezdeni a középdöntőt – mondta Gém Léna.
 – Végig nagyon koncentráltan játszottunk, meglepett bennünket, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztünk – tette még hozzá.
A csoportküzdelmeket követően a középdöntőben is tovább menetelt Szilágyi Zoltán csapata, előbb Norvégiát, majd a dán korosztályosokat fektették két vállra. Utóbbi találkozót egy nem várt közjáték zavart meg, a kezdés után alig pár perccel áramszünet miatt félbeszakadt a találkozó. A hiba elhárítást követően 20 perc múlva folytatták a mérkőzést. Az ilyen helyzetek kezelésében azonban van már rutinja a Kisvárda két játékosának, hiszen a közelmúltban a Vasas elleni bajnoki meccsük szakadt félbe.

Gém Léna és Szabó Lili

– Ilyenkor az a legfontosabb, hogy nem hűljünk ki. Nem volt teljesen sötét, mert a pálya melletti ledfal világított, kocogtunk, aztán az újra kezdés előtt úgymond belőttük a kapust – magyarázta Léna.
– Szerencsére most nem kellett átmennünk másik csarnokba, ez valamivel könnyebbé tette azt a szokatlan helyzetet – fűzte hozzá Szabó Lili.
A torna neheze csak ezután következett, a kieséses szakaszban Izland volt korosztályos válogatottunk ellenfele a negyeddöntőben. Liliék a második félidő elején már kilenc góllal is vezettek, a vége azonban döntetlen lett, a hosszabbításban végül sikerült felülkerekednie a mieinknek. 
– Tökéletesen felkészültünk ellenük, egy darabig minden a terv szerint működött, aztán csökkent a koncentrációnk, amelyet kíméletlenül ki is használt ellenfelünk, a hosszabbításra aztán összekaptuk magunkat. Véleményem szerint saját magunknak tettük nehézzé azt a meccset – vélekedett Léna.
– Tudtuk, hogy vannak jó játékosaik, arra azonban nem számítottunk, hogy csapatként ennyire megnehezítik a dolgunkat. Ezen a mérkőzésen kis fásultságot, fáradtságot éreztem a csapaton, de amikor nagyon kellett, felül tudtunk kerekedni ezen. Támadásban gyűlt meg a bajunk az eltolt zavarójukkal – fogalmazott Szabó Lili.
A hollandok elleni elődöntő volt a tornán az első mérkőzésük, amelyen sokáig hátrányban játszottak, végül sikerült megfordítaniuk az eredményt. 
– Fizikálisan nagyon erősek voltak a hollandok, de nem bírták végig a saját maguk által diktált tempót. A hajrában Zaj Klára fantasztikusan védett, amely teljesen elbizonytalanította őket, nekünk pedig szárnyakat adott és fordítani tudtunk – mondta Gém Léna.
A döntőben sajnos a franciák domináltak végig, így nekünk maradt a második hely.
– Azt gondolom, hogy a támadójátékunk akadozott, sokat hibáztunk, ezt pedig könnyű lerohanás gólokkal büntették. A lefújás után nagy csalódásként éltük meg, hogy nem sikerült nyernünk és ez még pár napig biztosan így is lesz. De ahogy telik majd az idő egyre szebbnek fogjuk látni majd ezt az ezüstérmet – mondta Gém Léna.

Most a pihenésé a főszerep

– Nagyon készültünk erre a meccsre, hiszen ez volt az utolsó hatvan percünk így együtt. Szépen szerettük volna lezárni az öt éves közös történetünket. Most még nagyon fáj, hogy nem sikerült, de azt gondolom, hogy ez az érzés egyre halványulni fog és átveszi helyét az öröm, hiszen valamiben a világon csak a második legjobbak vagyunk – zárta Szabó Lili. 
A két lány a napokban megkezdi nyári szabadságát, Léna Olaszországban, Lili pedig a Balaton partján piheni ki az egész éves hajtás fáradalmait.
A Kisvárda Master Good SE július 17-én kezdi meg felkészülését a következő szezonra, junior válogatottjai azonban további öt nap pihenőt kaptak, így ők csak 22-én csatlakoznak a többiekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában