Kosárlabda

2024.07.11. 11:44

Az eddigi talán legerősebb mezőny jön össze a Sitku Ernő Emléktornán

Sitku Ernő nevéhez méltó klubok érkeznek a Blue Sharks felkészülési viadalára.

Idén is lesz torna a négy éve elhunyt kosárlabdaikon, Sitku Ernő tiszteletére

Fotó: ns-archív

A Sitku Ernő Emléktorna egyszerre szomorú és felemelő esemény. Egyrészt leírni is fájó, hogy már négy éve nincs köztünk a Nyíregyházi Élsport Kft. egykori ügyvezetője, a Hübner Nyíregyháza BS edzője és Magyarország valaha volt egyik legjobb kosárlabdázója. Másrészt örömteli, hogy a klub a lehető legváltozatosabb módon igyekszik megőrizni a kosárikon emlékét.

Ennek érdekében két cél vezérli a Blue Sharks vezetőségét a mezőny kialakításakor. A házigazda igyekszik olyan csapatokat invitálni, amelyek játékerejükkel Sitku Ernő nevéhez méltó színvonalat varázsolnak, másrészt fontos szempont, hogy az egykori kiváló kosaras korábbi klubjai vegyenek részt a viadalon.

Utóbbi feltétel idén majdnem teljes mértékben megvalósul, csupán azért nem nevezhetjük százszázalékosnak az „eredményt”, mert a Debreceni Vadkakasok már megszűnt, helyette viszont a cívisvárosból érkezik a DEAC, amely állandó résztvevője a tornának. Ugyancsak a kezdetektől jelen van a Budapesti Honvéd és idén az Atomerőmű SE is Nyíregyházára érkezik.

Előbbi két gárda a férfi kosárlabda NB I/A előző idényében rájátszásba jutott – a fővárosiak ötödik, a debreceniek nyolcadik helyen zártak –, az eddigi játékosmozgást látva pedig a Paks is minimum a legjobb nyolc közé pályázik a következő szezonban. Ugyancsak a kiváló színvonalat predesztinálja az a tény, hogy a három vendégcsapat mindegyike foglalkoztat válogatott kosárlabdázót.

A másodosztályban szereplő Cápáknak tehát nem lesz könnyű feladatuk. A mieink szeptember hatodikán, pénteken a Honvéddal csapnak össze, majd másnap a bronzmeccsen, vagy a döntőben játszanak a DEAC–Paks találkozó győztesével. 

A szervezők idén is kiosztanak különdíjakat. A torna legjobbjának választott játékos MVP-díjat kap, a hagyományoknak megfelelően gazdára talál a legjobb magasembernek járó elismerés, amit Sitku Ernőről neveztek el, valamint újdonság, hogy ettől az évtől Borisz Maljkovics nevét viseli a legjobb hazai játékosnak járó díj. 

Nem elhanyagolható tény, hogy a szurkolók minden bizonnyal ekkor láthatják majd először a nyáron újjáalakult Blue Sharksot. Mint azt korábban mi is megírtuk, az előző csapatból Nyíregyházán maradt Végső Bálint, Bonifert Bendegúz, Tarján Izsák, Nagy Simon, Glatz Soma és Magyari Kristóf, valamint a klub már bejelentette Orosi Bálint, Hibján Máté és Komma László leigazolását. Informáicióink szerint a klub folyamatosan dolgozik a keret további megerősítésén, ami a tervek szerint készen lesz az emléktornáig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában