Labdarúgás

2023.08.04. 14:39

Indul a kupakaland – az alázat, a koncentráció és egy kis varázslat lehet a kulcs

A Sényő-Carnifex FC mellett vármegyei bajnokságban edződő hat együttesünk lép pályára az első körben.

Szombaton a Biri, míg vasárnap a hazai csapat játszik kupameccset az újfehértói sportkomplexumban

Forrás: Pusztai Sándor

Fotó:

Vármegyénkben még az előző idény végén rendezték meg a Megyei Kupa-sorozatot, ami a Magyar Kupa 2023–2024-es kiírásának selejtezője volt egyben. A győztes Tarpa, a döntős Csengersima, valamint a Gyulaháza, az Újfehértó, a Nagyecsed és a Biri kvalifikált a főtáblára, mellettük az NB III.-as csapatok is megkezdik kupaszereplésüket, így térségünkből egyelőre a Sényő-Carnifex FC a legmagasabban jegyzett gárda, amelyiknek szurkolhatunk (a Kisvárda és a Nyíregyháza később csatlakozik).

A sényőiekre a hétközi, salgótarjáni túra után még hosszabb utazás vár. Az ellenfél a Nógrád vármegyei első osztály előző idényének 8. helyén végzett, közel 300 kilométerre fekvő Berkenye.

– Próbáltunk információkat begyűjteni ellenfelünkről, több-kevesebb sikerrel jártunk – fogalmazott Imrő László, a sényői csapatot irányító edzőpáros tagja. – Egyértelműen a továbbjutás a célunk annak ellenére is, hogy lesznek hiányzó játékosaink, akik kisebb sérülést szedtek össze szerdán. Szeretnénk érvényesíteni az osztálykülönbséget, hogy ez jó játékkal, vagy szenvedősen sikerül, azt még nem tudjuk, de reméljük, minél látványosabb focit nyújtunk!

A vármegyei másodosztály Gémtech csoportjának 2023-as bajnoka, a Csengersima az idei szezont már az NB III.-ban kezdő Cigánd egyletét fogadja. A borsodi klub rendesen megerősítette a keretét a 2023–2024-es pontvadászatra, ráadásul tőkeerős névadó szponzor is érkezett. Mindezek tetejében remekül is kezdték az idényt, hiszen két győzelemmel indítottak.

– Hiszem, hogy szorgalmas munkával, elszántsággal és némi varázslattal bármit el lehet érni, semmi sem lehetetlen – vélekedett a csapata előtt álló kihívásról Volkán Roland játékos-edző. – Ebben a szellemben fog a Csengersima pályára lépni a hétvégén és elöljáróban minden kedves csengersimai szurkolónak megígérhetem, hogy nem fognak a srácok szégyent vallani.

A Megyei Kupa győztese, a Tarpa hazai pályán fogadja ugyancsak szombaton a Hajdú-Bihar vármegyei I. osztályban szereplő Balmazújvárost. A két éve bajnoki címet ünneplő mezővárosi klub a mögöttünk hagyott idényt a középmezőny tetején zárta, az előttünk álló mérkőzés végkimenetele pedig kétesélyesnek tekinthető, ezzel pedig Bubis Iván, a beregi alakulata trénere is tisztában van.

– Nagyon fontos mérkőzés vár ránk szombaton, kemény felkészülésen vagyunk túl, amit a srácok tisztességesen végig is csináltak – így a tréner. – Úgy gondolom, sikerült felkészülni a szezon első tétmérkőzésére, hazai pályán pedig természetesen bízunk a továbbjutásban.

A Nagyecsed az NB III.-ból frissen kiesett Hajdúszoboszlót fogadja.

– Kicsit korai még nekünk a tétmeccs, de már ideje a húrok közé csapni. Nem sok mindent tudunk az ellenfélről, így kellően komolyan vesszük az első fordulót, amelyet szeretnénk hazai sikerrel zárni – szögezte le az ecsedieket irányító Harbula Balázs.

Az Újfehértó első tétmérkőzésére készül vasárnap az újonnan átadott sportkomplexumában, miután néhány napja a Kisvárda elleni barátságos találkozón felavatta azt. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei I. osztályban érdekelt Hidasnémeti látogat a Nyírségbe, az a társaság, amely B-A-Z vármegyei kupát nyerte, ráadásul egy jól ismert arccal a keretükben érkeznek, a korábban többek között a Szpariban is megforduló George Menougong személyében.

– Nehéz ráhangolódni egy ilyen mérkőzésre, nyilván, amennyi információt csak tudtunk, azt begyűjtöttük az ellenfelünkről – vezette fel a meccset Piskóti Zsolt, az Újfehértó vezetőedzője. – A felkészülésünk nem sikerült rosszul, a tervezett munkát végrehajtottuk, ez pedig mindenféleképpen biztató. Sajnos a sérülések most sem kerülték el a csapatot, de egy biztos, mégpedig, hogy hazai pályán a cél a továbbjutás és ezért mindent meg is fogunk tenni.

Érdekesség, hogy hétvégén nem egy hazai csapat lesz Újfehértón, mivel Dankó Zsolt együttese, a Biri szombaton ott fogadja a Borsod vármegyei élvonalban edződő Gesztelyt.

– Készülünk becsülettel, a fiúkon látszik, hogy várják a mérkőzést és szeretnék sikeresen venni a számunkra történelmi találkozót, ugyanis Biri százhat éves fennállása óta soha nem jutott a Magyar Kupa főtáblájára – vezette fel a tréner a jeles alkalmat. – Nyáron öt játékossal erősítettünk, közülük Fabu Márton korábban sok évet játszott NB III.-ban, az Újfehértóról érkezett három fiatal leginkább támadásban segíthet. Évek óta stabil megye egyes csapat az ellenfelünk, amely nagyon komolyan készül, hozzánk hasonlóan a továbbjutásra pályázik.

A Birivel azonos osztályban, de más csoportban szereplő Gyulaházára is nehéz feladat vár az NB III.-as Eger ellen.

– Nem mi vagyunk a mérkőzés favoritjai, már csak a kétosztálynyi különbségből fakadóan sem, ám ha már eljutottunk eddig, a lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk megnehezíteni az egriek dolgát. Nagyon szervezett, zárt védekezésből, kontrákra alapozva sikerülhet meglepetést szerezni, ha a csapat minden tagja maximális koncentrációval és alázattal veti bele magát a mérkőzésbe – árulta el Deák Béla, a Gyulaháza játékos-edzője.

A program tehát sűrű, remélhetőleg minél több győzelemből és ezzel továbbjutásból is kijut vármegyénknek!

Labdarúgás: Magyar Kupa, 1. kör

Szombat
16: Berkenye (Nógrád vármegye I.)–Sényő-Carnifex FC (NB III.). 16.30: Csengersima (vm. II.)–Cigánd (NB III.), Nagyecsed (vm. I.)–Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar vm. I. - a mérkőzés Nyírcsaholyban), Tarpa (vm. I.)–Balmazújváros (Hajdú-Bihar vm. I.), Biri (vm. II.)–Gesztely (Borsod-Abaúj-Zemplén vm. I. - a mérkőzés Újfehértón).
Vasárnap
16.30: Gyulaháza (vm. II.)–Eger (NB III.), Újfehértó (vm. I.)–Hidasnémeti (Borsod-Abaúj-Zemplén vm. I.). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában