Konferencia

2 órája

Vajon rokona volt Esterházy Pál Drakulának?

Neves előadók, érdekes témák a konferencián, amit a múzeum megnyitásának 60. évfordulójára rendeznek.

Szon.hu

Lapunk 60 évvel ezelőtt így számolt be a múzeum megnyitásáról

Fotó: Archívum

„Tekintettel a várkastély történelmi nevezetességére, szeretnénk, ha a II. emeleti helyiségekben Rákóczi-kiállítás, könyvtár és levéltár nyílna, Rákóczi-kutató múzeum jelleggel… Az I. emelet helyiségeiben a megyei múzeum rendezhetne be kiállítást, itt egyben helytörténeti anyagot is lehetne elhelyezni.... Ezenkívül egy külön bejáratú részben, a déli bástyában alkotószobát lehetne berendezni képzőművészek, írók stb. részére…” – ezzel a levéllel fordult 1962-ben a helyi Népfront Bizottság a Művelődési Minisztériumhoz – a vajai pedagógusnak, Molnár Mátyásnak szívügye volt, hogy a kastély értékei megmaradjanak, ezért kérvényezte a múzeum kialakítását. Mindez sikerre vezetett: a Vay Ádám Múzeum 1964. október 4-én nyitotta meg a kapuit. 

Családi történetek

Molnár Sándor, a gyűjtemény vezetőjének kezdeményezésére az évforduló tiszteletére Család(i)történetek: Valóságábrázolás és/vagy mítoszteremtés a családi és egyéni identitás megformálásában címmel a múzeum és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület az önkormányzat támogatásával október 4–5-én konferenciát szervez Vaján. Dr. Mercs Istvántól, az egyesület elnökétől megtudtuk: az eseményre érkeznek irodalomtörténészek, muzeológusok, történészek Budapestről, Egerből, Börvelyből és Nyíregyházáról, az előadások pedig rendkívül színesek, érdekesek lesznek. 
– Pénteken a 9 órai megnyitó után az érdeklődők hallhatnak a kuruc idők emlékezetének irodalmi lecsapódásáról, nevezetes családi történetek említéseiről a régi magyar irodalomban, Móricz Zsigmond Judith és Eszter című novellájáról, az irodalmi nevelés 19. századi problémájáról, József Attila családja(i)ról, a Sonnen­feld-sztoriról, túlvilági családi találkozásokról, Markó Béla és Brunó, a kedves véreb kapcsolatáról, illetve a családi kötelékek és meseprodukció összefüggéseiről is. – Másnap ugyancsak 9 órakor kezdődik a program: az előadók a magyar irodalmi genealógia kezdeteiről, az Esterházy család mítoszairól, Kristóf Ágota Trilógiája és a Kristóf család kapcsolatáról, Gerlóczy Márton családregényéről, a vajai Vay Ádám Múzeum alapításáról mesélnek, és az is kiderül, rokona volt-e Esterházy Pál Drakula vajdának – részletezte a konferencia programját dr. Mercs István, és hozzátette: a program nyitott, várják az érdeklődőket. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában