Színház

2 órája

Dánielfy Gergő főszerepet játszik Nyíregyházán

A padlásban láthatjuk a népszerű művészt. Dánielfy Gergő úgy fogalmazott: erre a felkérésre nem lehetett nemet mondani.

Száraz Anita

Dánielfy Gergő és zenekara remek koncertet adott a VIDOR Fesztiválon

Fotó: Színház

Aki ott volt Dánielfy Gergő és zenekara koncertjén a VIDOR Fesztiválon, tudja: remek volt a hangulat, az első sorokban állók együtt énekelték a dalokat az előadóval, többen pedig táncra is perdültek, annyira jól érezték magukat. Dánielfy Gergő is jó emlékként őrzi magában a nyíregyházi fellépést: lapunknak azt mondta, nyáron ez volt az egyik legjobb koncertjük, fantasztikus volt megtapasztalni, hogy már este hétre szinte teljesen megtelt a Kossuth tér. Akik akkor nem találkoztak a fiatal művésszel, hamarosan megtehetik, a Móricz Zsigmond Színházban ugyanis Gulácsi Tamással váltott szereposztásban ő alakítja A padlás főszereplőjét, Rádióst. 

Dánielfy Gergő, A padlás, Móricz Zsigmond Színház
Dánielfy Gergő Nyíregyházán lép színpadra
Fotó: MW-archív

Dánielfy Gergő komoly logisztikai kihívás előtt áll

A padlás című musicalt 1988-ban mutatták be a Vígszínházban, a sikere pedig azóta is töretlen, a legnépszerűbb dalait – Fényév távolság, Szilvásgombóc vagy az Örökre szépek – szinte mindenki ismeri. A mesemusicalt a nyíregyházi teátrumban Gémes Antos állítja színpadra, Rádiós szerepében pedig a színház egyik legnépszerűbb művésze, Gulácsi Tamás mellett azt a Dánielfy Gergőt láthatjuk/hallhatjuk, aki számára az igazi áttörést a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatója jelentette: elnyerte Az Év Felfedezettje díjat. Azóta rendszeresen koncertezik, de ismerhetjük a rádióból, televízióból is. 2022-ben végzett a kaposvári egyetem színművész szakán, egyetemi gyakorlatát a Déryné Program társulatánál töltötte, melynek 2022–2023 között tagja volt. Hamarosan a nyíregyházi színházban lép színpadra, és mint podcastünkben elmondta, nem kis logisztikát igényel majd, hogy minden feladatát el tudja látni. 

Nagy megtiszteltetés

– Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója hívott fel, és megkérdezte, lenne-e kedvem eljátszani Rádióst A padlásban. Rendkívül megtisztelő a felkérés, amire nagy örömmel mondtam igent, annak ellenére, hogy ez egy elég sűrű időszak az életemben. Szerencsére a zenekarral kapcsolatban is nagyon sok a feladat, emiatt az elkövetkező időszakban gyakran kell majd ingáznom Budapest és Nyíregyháza között, de a színház szeretete segít ezt megoldani – fogalmazott Dánielfy Gergő, és őszintén beszélt arról is: nem könnyű alkalmazkodnia a színházi keretekhez. 
– Az elmúlt évek alatt megszoktam, hogy csak magamra számíthatok, és azokkal dolgozom együtt, akiket nagyon régóta ismerek, ha pedig a zenekarról van szó, jóval nagyobb a beleszólásom abba, mikor próbálunk, s mikor mi a feladat. Ugyan az egyetem alatt voltam társulati tag, ám ha leszerződnék egy színházhoz, ezt a fajta kötöttséget biztosan szoknom kellene, de a mostani próbafolyamat alatt is nagyon sokat tanulok. Most ezt nem látom reálisnak, biztos, hogy az elkövetkező időszakban szabad­úszó maradok, és egy-egy darabra szerződöm csak le. Erre a felkérésre viszont nem lehetett nemet mondani: A padlás főszerepét eljátszani hatalmas lehetőség, aminek nagyon örülök. Szerintem a sikerének a titka a zene: a dalai és a dalszövegei képesek elvinni a nézőket egy olyan világba, ahol még soha nem jártak, A padlás olyan lelki utazásra visz mindenkit, amilyet mindig is keresett – fogalmazott a podcastben Dánielfy Gergő, aki az elmúlt években egyértelműen a zene mellett tette le a voksát. 

Kifejezheti az érzéseit

Egyetlen napja sem telik el úgy, hogy ne hallgatna zenét, számára ez az érzelmek kifejezésének legfontosabb módja. Szöveget és dalokat ír, ami egy olyan kifejezőrendszer, ami sok mindenben segíti. A dalaiban olyan érzéseket is a világ elé tár, amiket a valós életben még a barátainak sem mer bevallani, éppen ezért ez az élete egyik legfontosabb része. A színházban pedig azt szereti, hogy bár megírt szöveggel dolgozik, egy másik személyiség karakterébe kell belehelyezkednie, s abban megtalálnia saját magát. Ezt a Móricz Zsigmond Színházban Rádiósként teheti meg – a premiert október 19-én tartják. 

A padlás

  • A padlás Presse Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese–félig musicalje
  • Az ősbemutatóját 1988. január 27-én tartották a Vígszínházban, Marton László rendezésében, ahol azóta töretlen sikerrel játsszák 
  • A mű két szerelmes fiatal és négy, a túlvilágot kereső szellem történetét meséli el
  • A nyíregyházi színházban október 19-én lesz a bemutatója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában