Nyírbátor

1 órája

Nyírbátor legújabb attrakciója

Különleges kiállításokkal egy teljesen megújult épületben várja látogatóit hamarosan az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeum

Szon.hu

Október 12-én, a kenyérmezei csata 545. évfordulója előtt egy nappal ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt a barokk ferences kolostor, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma Nyírbátorban, Kelet-Magyarország legjelentősebb gótikus emlékeivel büszkélkedő városában, a Báthori-család névadó településén. A múzeumnak otthont adó, középkori alapokon nyugvó, mintegy háromszáz éves minorita kolostorépület kívül-belül megfiatalodva, különleges attrakciókkal várja látogatóit.

Az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum kurátori és kiállításrendező csapata egyedülálló kiállítással tiszteleg a kenyérmezei hős, a törökverő Báthori István vajda emléke előtt. A bemutató a hely szelleméhez méltó kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsek és valósághű műtárgymásolatok segítségével, valamint a legmodernebb virtuális technológiák kiaknázásával, szórakoztató módon, mégis hitelesen mutatja be a Báthori-család történetét.

A Sárkányfogak. A Báthoriak története című interaktív, játékos, családbarát kiállítás számos digitális eszközzel szólítja meg az arra fogékony közönséget. Ez az első olyan kiállítás Magyarországon, ahol a mesterséges intelligencia interaktív módon van jelen: a látogatók beszélgethetnek az MI-t megszemélyesítő színésszel. A kiállítás látogatóinak pedig két virtuális kalauza is akad. Ki más lehetne egyikük, mint a világ legvéresebb asszonyaként ismert Báthori Erzsébet, aki régi magyar nyelven szólítja meg a látogatót, hogy saját nézőpontjából mesélje el családja és önmaga sorsát. A másik kalauz pedig egy sárkány, a Báthoriak címerállata, a Bátor Vid hős csapásától elpusztult szörnyeteg dédunokája, a família esküdt ellensége, akit viszont már a látogatóknak kell leküzdenie – persze, csak virtuálisan.

A látványos kiállítás felsorakoztatja a híres-hírhedt Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit, a látogatók elé varázsolja a család történetének legizgalmasabb karaktereit. Valódi sárkánycsontok, Erdély végzetes asszonya, Mária Krisztierna fejedelemasszony valósághű ruharekonstrukciója, eredeti fegyverek, korabeli zenék, miniszínház, minikancellária, a kenyérmezei csata terepasztala, kincsesláda és még sok más élmény vár kicsiket és nagyokat egyaránt Nyírbátorban.

- Magyar Nemzeti Múzeum -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában