Filmfesztivál

Tegnap, 11:30

Mátészalkára jön Tony Curtis özvegye

Jill Curtis a nyitó- és a zárórendezvényen is részt vesz.

Szon.hu

Tony Curtis és Jill Curtis

Fotó: Jon Kopaloff

Ötvenöt dokumentum-, rövid- és játékfilm lesz ingyenesen megtekinthető a csütörtökön kezdődő Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztiválon Mátészalkán – közölték a szervezők. Az első alkalommal megrendezendő, háromnapos filmes seregszemle Tony Curtis, a magyar származású világhírű hollywoodi színész emléke előtt tiszteleg, akinek édesapja a szatmári kisvárosban született, majd szülei innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka önkormányzata, az Origo Filmstúdió és a Nemzeti Film­intézet támogatásával megvalósuló esemény díszvendége Jill Curtis-Weber, a színész özvegye lesz, aki személyesen vesz részt a fesztivál megnyitóján és a díjátadó gáláján. Az alkotásokat a Zukor Adolf moziban ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők. Az eseményen rendezik meg a Magyar Hollywood vetélkedő országos döntőjét, ahol diákcsapatok mérik össze filmes tudásukat, átadják az Adolph Zukor-díjat, illetve megkoszorúzzák Tony Curtis emléktábláját is. A fesztiválra meghívott magyar és nemzetközi filmes személyiségekkel közönségtalálkozók és pódiumbeszélgetések keretében találkozhat majd a nagyérdemű. Tartanak könnyűzenei koncerteket, és kiállítással emlékeznek meg a 125 évvel ezelőtt született, kétszeres Oscar-díjas Dave Gould magyar származású amerikai koreográfusról, táncrendezőről, a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyár táncigazgatójáról. 

Elfogadta a meghívást

A fesztivál megrendezésének ötlete Bokor Balázsban merült fel, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a közösségi oldalán osztotta meg az alábbi történetet. „2010-ben Tony Curtis temetésén Los Angeles-i főkonzulként én képviseltem Magyarországot. Ott ismertem meg az özvegyét, Jillt, akivel nagyon sokat beszélgettünk Tony magyar gyökereiről. Majd 2017-ben megszerveztem, hogy Mátészalka kis küldöttségét, Hanusi polgármester urat, Cservenyák múzeumigazgató urat és két barátunkat elvihessem Jill lómentő birtokára, nem messze Las Vegastól. Innen indult minden. A Magyar Hollywood Tanács 2017 óta örömmel »beépült« Mátészalkára, és fontos együttműködő partnerre lelt a város önkormányzatában. Odavittük 2022-ben és 2023-ban is az Adolph Zukor-filmfesztiválokat, Tony Curtis városa helyet biztosított számukra. És idén pedig már Tony Curtis emlékének adózunk fesztiválunkkal, amelyet közmegelégedésre a Magyar Hollywood Tanács és Magyarország legnagyobb filmstúdiója, az Origo Film­stúdió mellett Mátészalka önkormányzata is 100 százalékig magáénak vall. E három szervező – további partnereikkel – célegyenesbe érkezett, hiszen szeptember 19–21. között mindenki részvételére számítunk, amikor sorra kerül a Tony Curtis Nemzetközi Film- fesztivál. Jamie Lee Curtis és Jill Curtis-Weber a Magyar Hollywood Tanácsnak hozzájárulását adta a fesztivál megszervezéséhez, és Jill elfogadta a meghívást, hogy díszvendégként jelen legyen Mátészalkán” – olvasható Bokor Balázs Facebook-oldalán. 
Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön 14 órától vörös szőnyeges bevonulás előzi meg a Zukor Adolf Filmszínházban, a fesztiválmegnyitót a mozi előtt tartják. 
A csütörtöki kísérőrendezvények

  • 14 óra: Vörös szőnyeges bevonulás, majd ünnepélyes fesztiválmegnyitó a feldíszített mozi előtt 
  • 15–15.30: Bokor Balázs beszélget Jill Curtis-Weberrel – mozi belsőudvar v. Zukor Adolf terem 
  • 15.30–16.15: Filmfesztiválok Magyarországon – Bokor Balázs beszélget Szabó Éva Andreával és Lutter Imrével – mozi belsőudvar v. Zukor Adolf terem 
  • 17–17.30 Beszélgetés Koltai Róberttel és Gaál Ildikóval – moderálja Bokor Balázs 
  • 17.30–18 óra: A filmművészet Sáfár Anikó szemével – Cservenyák László beszélget a színművésznővel – mozi belső udvar 
  • 18–18.45 Egy csésze kávé Kamarás Ivánnal/Bokor Balázs beszélgetése – Tony Curtis terem 
  • 18.45–19.30: Dudás Viktor: Tony Curtis, ahogyan én látom – Tony Curtis terem 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában