Tiszalök

2024.09.10. 13:00

Kitüntető díj a művésztanárnak

Ritka, amikor egy citeraegyüttes előadását a tárogató hangja színesíti.

Szon.hu

A díjat Tölgyesi Attiláné képviselő asszony, Cserés Csaba alpolgármester és Csikósné Juhász Erika jegyző asszony adta át Fekete Miklósnak

Forrás: önkormányzat

Az államalapítás évfordulójáról Tiszalök önkormányzata és lakossága is megemlékezett a közelmúltban. Cserés Csaba alpolgármester mondott ünnepi beszédet, majd a történelmi egyházak képviselői, Lőrinczyné Harászi Andrea református lelkész és Bacsó János görögkatolikus parókus megszentelték az új kenyeret. 

Citerák mellett tárogató

A képviselő-testület a kiemelkedő társadalmi, gazdasági, közszolgálati, tudományos, oktatási, nevelési, művészeti munkásság, továbbá egészségügyi, sporttevékenység elismerésére alapította a „Tiszalök Városért” kitüntető díjat. Ebben az évben a kitüntetést Fekete Miklós művésztanár vehette át, majd az ünnepi műsor a Tiszalöki Népzenei Együttes előadásával folytatódott. A népzenei együttes jövőre ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Népzenei versenyeken, minősítőfesztiválokon számtalan szép sikert értek el. Az elért eredmények Fekete Miklós tárogatójátékának is köszönhetőek, hiszen nagyon ritka, amikor egy citeraegyüttes előadását a tárogató hangja színesíti. 

Fekete Miklós az ünnepségen is megszólaltatta szeretett hangszerét
Fotó: önkormányzat

 

Ismerkedés a Kodály-módszerrel 

Fekete Miklós Kárpátalján, Szalókán született 1978. augusztus 15-én. A helyi általános iskola és a csapi zeneiskola elvégzése után tanulmányait az Ungvári Közművelődési Szakközépiskolában folytatta a magyar nemzetiségű diákok számára létrehozott magyar tagozaton, ahol 1997-ben az érettségi mellett fúvószenekar-vezető, művelődésiintézmény-vezető és művelődésszervező középfokú képesítést kapott. A tanítás mellett már a szakiskolás évei óta tagja volt a szomszéd faluban, Eszenyben működő „Ritmus” néptáncegyüttes zenekarának, ahol klarinéton játszott, és amit édesanyja alapított és vezetett. 2000-ben beiratkozott a Dévai Nagy Kamilla által vezetett budapesti Krónikásének Alapítványi Zeneiskolába, ahol ének-gitár szakon tanult egy évig. Ez idő alatt ismerkedett meg jobban a Kodály-módszerrel, melynek ismeretére szüksége volt ahhoz, hogy Magyarországon tovább tanulhasson. Budapest után Nyíregyházán folytatta a tanulmányait, ahol 2006-ban fejezte be a Nyíregyházi Főiskolát ének-zene, népzene szakon. Közben 2002-től 2006-ig párhuzamosan tanult a Kijevi Nemzeti Kulturális és Művészeti Egyetem ungvári levelező tagozatán, klarinét szakon, amit 2008-ban fejezett be. 

A fafúvós tanszak vezetője

Tiszalökre 2007-ben került, amikor a Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában létrejött a fafúvós tanszak. Azóta is ő a fafúvós tanszak vezetője, és klarinét, furulya, szaxofon, tárogató hangszereken tanítja növendékeit. Tanítványaival gyakran fellépnek iskolai, városi és egyházi rendezvényeken, de nyíregyházi hangversenyeken is értek már el szép eredményeket. 2008-tól ­aktív tagja a Tiszalöki Népzenei Együttesnek. Orgonál a tiszalöki református templomban a vasárnapi istentiszteleteken, emellett presbiteri tisztséget is betölt az egyháznál. KM 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában