Évadnyitó

2024.09.05. 20:00

A zenés darabokra koncentrál az új évadban a nyíregyházi színház

A számok is azt mutatják, hogy a nézők a színház mellett állnak – mondta Kirják Róbert.

Száraz Anita

A társulat tagjai

Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

– Mozgalmas nyarat tudhatunk magunk mögött – mondta a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert, aki az összegzést a szabadtéri színpaddal kezdte. Mint kiderült, minden korábbinál több előadást és koncertet láthattak-hallhattak az érdeklődők a Rózsakertben. – Az Anconai szerelmeseket négyszer mutattuk be, s valamennyi alkalommal több mint ezren tapsoltak az előadásnak, ami rendkívül népszerű. A szeptemberi bérletszünetes előadások iránt óriási az érdeklődés, s bízom benne, hogy ez jó ideig kitart. A hét saját produkciónk nagyon jól teljesített, hiszen ezeket 6400-an látták, ami szinte telt házat jelent, a hat vendégelőadásra 4100-an vásároltak jegyet. Hét alkalommal adtuk ki bérbe a Rózsakertet, ezekre a darabokra közel 4500-an voltak kíváncsiak. Egyre népszerűbbek a filmvetítések is: sokak kedvenc családi programja lett a Rózsakertben mozizni, alkalmanként 150-200 nézőt vonzott ez a program, és a labdarúgó Európa-bajnokság magyar meccseit is sok focidrukker nézte a szabadtéri színpadon. Mindent összevetve ezen a nyáron közel 17 ezren szórakoztak a Rózsakert valamelyik programján, szemben a tavalyi 9700-zal. Ez a jegybevételben is megmutatkozik, az egy évvel ezelőtti 43,6 millióval szemben az idén ez 72 millió forint. És bár ennyi előadásnak jelentős a költségvonzata is, az biztos, hogy a pluszbevétel nagy segítséget jelent a színháznak.

Kirják Róbert, a színház igazgatója
Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Nőtt a bérletesek száma

Ahogy természetesen jól jön a VIDOR Fesztivál jegybevétele is: minden színházi előadást teltház előtt mutattak be a Nyíregyházára érkezett társulatok, és Kirják Róbert a Kossuth téri koncertek látogatószámával is elégedett – az igazgató megköszönte a munkát azoknak a kollégáinak, akik a nyarat végigdolgozták azért, hogy a nézők ezeken a programokon kiválóan érezzék magukat. Ugyan még tart a bérletezés, a növekedés már most is jól látszik: a Krúdy kamarába és a nagyszínpadra is jóval több bérletet vásároltak a nézők, mint egy évvel korábban, ez pedig optimizmusra ad okot – tette hozzá az igazgató. – A számok is azt mutatják, hogy a nézők mellettünk állnak, nekünk pedig mindent meg kell tennünk azért, hogy továbbra is szeressék a színházat – fogalmazott.   
Az új évad repertoárjában kiemelt számban szerepelnek zenés színházi produkciók. Különlegesnek mondható időszak előtt áll a teátrum, nagyon ritka ugyanis, hogy egy színház ugyanabban a szezonban öt musicalt is kínál közönségének.           

A 2024-25-ös évad terve
Nagyszínpad
Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (rendező: Gémes Antos)
Kosztolányi Dezső regénye alapján: Pacsirta (rendező: Szikszai Rémusz)
Terrence McNally-David Yazbek: Alul semmi (rendező: Horváth Illés)
David Seidler: A király beszéde (rendező: Bakos-Kiss Gábor)
Rózsakert Szabadtéri Színpad
Szente Vajk: Aranylakodalom (rendező: Nagy Sándor)
Krúdy kamaraszínpad
Mika Myllyaho: Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén – a Nézőművészeti Kft. vendégelőadása
Woody Allen: Játszd újra, Sam! (rendező: Rák Zoltán)
Florian Zeller: Házassági leckék középhaladóknak (rendező: Guelmino Sándor)
Federico Garcia Lorca: Yerma (rendező: Keresztes Attila)
Bencs Villa
Ivan Menchell: Sírpiknik (rendező: Pregitzer Fruzsina)
Gyerekelőadások
Oz, a nagy varázsló (rendező: Halasi Dániel)
Rumini Tükör-szigeten (rendező: Garajszki Margit) 
A hisztis királykisasszony – vendégelőadás
Bogyó és Babóca újabb kalandjai (rendező: Blaskó Borbála)
Repertoáron marad
Anconai szerelmesek, Az öreg hölgy látogatása, Bogyó és Babóca, Bolha a fülbe, Családi játszmák, Don Juan, Életrevalók, Hét tenger meséje, Kávéházi dallamok, Legénybúcsú, Macskajáték, Ma este megbukunk, Nők az idegösszeomlás szélén, Oscar, Variációk egy rablásra

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában