Kórusfesztivál

2024.08.20. 10:30

Tajvani dallamok Ázsiából

Koncertet adott a Tajpej Filharmónia Kamarakórusa hétfő este a Kodály-iskolában

A Tajpej Filharmónia Kamarakórusa a színpadon

Fotó: M. Magyar László

Európa és Ázsia dallamai csendültek fel azon a hangversenyen, amit hétfő este rendeztek meg Nyíregyházán a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál keretében  Kontinensek hangjai címmel. Az öreg kontinenst a Pro Musica Leánykar képviselte Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével, míg a távoli földrész zenéjéből a tajvani Tajpej Filharmónia Kamarakórusa adott ízelítőt Yu-Chung John Ku karnagy irányításával. A Tajpej Filharmónia Kamarakórusa az 1972-ben alapított Tajpej Filharmónia tagjaiból alakult. A nagyobb kórus 140 tagból áll és híres kiterjedt repertoárjáról, valamint Tajvanban szerzett tekintélyéről. Ebből a nagyobb csoportból alakult meg a 30 fős kamarakórus, hogy speciálisabb zenei műveket tűzhessen műsorára. A kamarakórus számos fesztiválon szerepelt már nagy-nagy sikerrel. Felléptek már többek között az USÁ-ban, Franciaországban, a Vatikánban és Ausztráliában is.

A Pro Musica Leánykar kezdte a koncertet
Fotó: M. Magyar László

A vendégeket a város vezetése nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte.

– Nyíregyháza büszke a Cantemus több évtizedes működésére, hiszen nemcsak hazánkban, hanem szerte a nagyvilágban terjeszti a magyar kultúrát. Mondják, hogy ahány kultúrát ismerünk, annyiféle emberek vagyunk. Fontos, hogy a felnövekvő generációk minél több ország kultúráját ismerjék meg. Ha nem tudunk elutazni Tajvanra, akkor Tajvant hozzuk el Nyíregyházára, hogy megismerhessük e távoli ország kultúráját, kórusmuzsikáját – fogalmazott többek között dr. Ulrich Attila.

A hétfő esti koncertet a Pro Musica Leánykar kezdte, majd a tajvani együttes lépett színpadra hatalmas sikert aratva, a hangverseny végén szűnni nem akaró taps volt a kórus jutalma. Zárásként a Pro Musica Leánykar és a Tajpej Filharmónia Kamarakórusa közösen énekelte el Kodály Zoltán Túrót eszik a cigány című szerzeményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában