Nyíregyháza

2024.08.20. 15:30

Könyvtár a bibliotékában

Különleges, egyedi ódon könyvgyűjtemény a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

Szon.hu

Máté Zoltán édesanyja ódon könyvgyűjteményével

Fotó: Máté Zoltán archívuma

Hogyan születik egy könyvtár? Kell hozzá egy ember. Egy olyan ember, aki a könyvek szerelmese, szenvedélyes gyűjtője, aztán élete műve egy olyan könyvtár, mint amilyen az én édesanyám könyvtára. Édesanyámnak „csak” érettségije volt, egész életében irodában dolgozott - meg persze négy gyermeket felnevelt. Mindemellett szenvedélyes könyvgyűjtő volt. Rengeteg könyvesboltot, antikváriumot bejárt Budapesten, Nyíregyházán, rendszeresen kereste, kutatta a régiségeket, könyvritkaságokat! „Falta” a könyveket, gyönyörködött bennük, de nem csak gyönyörködött bennük, hanem mutatta is nekünk a könyvekben rejlő szépségeket - illusztrációkat, litográfiákat. Verseket, szép gondolatokat felolvasott nekünk. Mindig meg kellett nézni, milyen új könyveket vásárolt. Így nőttem fel én is a könyvek szeretetében, a könyvek bűvöletében. Észre se vettem, mert belém ívódott az évek folyamán gyerekkoromtól felnőtt koromig, hogy édesanyám a maga képére formált engem. A könyvek között vannak olyanok, amelyek XIX. századi kiadványok és még több XX. század eleji. Voltak olyan sorozatok, amelyekre édesanyám különösen büszke volt. Sokáig tartott, míg az antikváriumokból mindet összeszedte. Ilyen sorozat az 1900-ban kiadott Jókai 100-as: az író egész életműve 100-as díszkötésben. De még nagyon sok- Benedek Elek, Mikszáth Kálmán. Kemény Zsigmond, Jósika Miklós, Eötvös József, Herczeg Ferenc, és még sorolhatnám- író életműve része a gyűjteményének. Leginkább a XX. század első felének íróóriásai hatottak rá, akiknek a nevét hallotta Kölcsében, a szatmári kisfaluban, ahol a háború alatt az iskolapadot koptatta.

Mindegyik egy műalkotás

Ezek a könyvek ma már mind-mind egy-egy műalkotás, a könyvkötészet remekei, olyanok, amilyenek ma már nem nyomtatnak. Együtt pedig egy csodálatos könyvtár. Mintegy 300 könyv... Édesanyám halála után a kötetek hozzám kerültek. Nagyon örülök neki, hogy ezeket a könyveket iskolámnak, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumbak ajándékozhatom. Az iskolai könyvtárban ilyen könyvek eddig nem voltak. A könyvek őrzik egy letűnt idő hangulatát, az akkori könyvkiadás művészi színvonalát, amikor még nem a számítógép, nem az internet volt a tudás forrása, hanem a könyv. A zrínyis diákok rendelkezésére állnak. Magam pedig, amikor idejövök, újra és újra gyönyörködhetek majd benne, milyen gazdag, édesanyám, Máté Endréné, született Szűcs Jolán öröksége.

Máté Zoltán, a Zrínyi Ilona Gimnázium tanára 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában