Kórusfesztivál

2024.08.21. 14:00

Gazdákra találtak a díjak és a különdíjak

Kedd este gálakoncerttel búcsúztak el az énekkarok a fesztiváltól.

Szon.hu

A gálakoncertet kedd este tartották

Forrás: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

A hagyományokhoz híven a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusverseny is gálakoncerttel fejeződött be Nyíregyházán a Continental Arénában. A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál hazai és külföldi énekkarai önálló műsort adtak, valamint összkari számokat is énekeltek. Számos támogató segítette a kórusfesztivál sikeres megrendezését, az énekkarok dalaikkal őket köszöntötték. Újdonság volt, hogy a kórusok közötti barátság erősítése érdekében párba állt két-két együttes, s az énekkarok közös produkciót mutattak be. A gálakoncerten adták át a minősítőverseny diplomáit és a különböző különdíjat is. A gálakoncertet megtisztelte jelenlétével Hoppál Péter, a kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztos is. A koncert végén összkari művek csendültek, két műsorszám között dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta el gondolatait. 

A gálán a fesztivál minden résztvevője fellépett
Forrás:  Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Elhozzák hozzánk a világot 

 – Nagyon örülök, hogy otthont adhattunk immár tizenötödik alkalommal ennek a nemzetközi szinten is jegyzett fesztiválnak. Mint a korábbi években, most is tömegeket mozgatott meg a nagyszabású rendezvény. A fesztivál hazai és külföldi együttesei Nyíregyházán és vidéken bemutatták egymásnak is nemzeti kultúrájuk egy-egy darabját. Büszkék vagyunk a Nyíregyházi Cantemus Kórusra, ami 2012 óta Magyarország Nemzeti Együttese is, a Nyíregyházi Értéktár része. Eredményeikkel világhírűvé váltak, elvitték Nyíregyháza hírét a nagyvilágba, két évente pedig a világot hozzák ide nekünk. Köszönet mindenkinek a fesztivál érdekében végzett munkáért, köszönet a támogatásért, köszönet a kórusoknak, hogy eljöttek hozzánk, s köszönet a közönségnek is a teltházas koncertekért – fogalmazott többek között dr. Kovács Ferenc. Befejezésül több száz kórustag ajkáról Szörényi-Bródy: Fel kelt a napunk című szerzeménye csendült fel, ezzel is tisztelegve Szent István király és az államalapítás előtt. 

A gálán a díjak is gazdára találtak
Forrás:  Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Minősítések és különdíjak

  • Új Hamburgi Fiúkórus: ezüst minősítés, a legfiatalbb résztvevő pedig kapott egy hatalmas plüssmacit.
  • TrichianaPolifonic Vegyeskar: bronz minősítés
  • Észt TV gyermekkara: arany minősítés, a kórus kapta a Magyar Kodály Társaság vármegyei szervezetének különdíját a kötelező Kodály-szerzemény legautentikusabb előadásáért.
  • Aurin Leánykar (Kecskemét): arany minősítés, különdíj a Kodály-mű legjobb előadásáért.
  • Nieuw Amsterdams Gyermekkar és Ifjúsági Kamarakórus: arany minősítés, Különdíj Kodály: Isten kovácsa című mű szép előadásért, a vezetőjük kiváló karnagy díjat kapott.
  • THEO Vegyeska (Japán): ezüst minősítés
  • Tajpej Filharmónia Ifjúsági és Gyermekkara: arany diploma, különdíj a kortársmű legjobb előadásáért, a vezetőjük kiváló karnagy díjat kapott.
  • A Tajpej Filharmónia Kamarakórusa a fesztivál kiemelt vendégeként nem vett részt a minősítő versenyben.
  • A minősítő verseny közönségdíja: Nieuw Amsterdams Gyermekkar és Ifjúsági Kamarakórus
  • A folklór est: közönségdíja: Nieuw Amsterdams Gyermekkar és Ifjúsági Kamarakórus

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában