Kiállítás

2024.07.30. 20:00

Vászonra festették Panyolát

A Szatmári Alkotótáborokban készült művek is igazolják, hogy az érintetlen vidék milyen gazdag kincsekben.

Szon.hu

A Szatmári Alkotótáborok anyagából válogattak

Fotó: Önkormányzat

Csöppnyi Szatmárt sikerült varázsolni a fővárosba: a napokban nyílt meg a „Hat nyár képei Panyoláról” című festménykiállítás a Bartók 1 Galériában Budapesten, a több mint 40 alkotást négy héten át nézhetik meg az érdeklődők. A Szatmári Alkotótáborokban készült több tucat festmény is igazolja, hogy az érintetlen, gyönyörű vidék milyen gazdag természeti kincsekben. 

Az alkotások négy hétig láthatók a galériában
Fotó: Önkormányzat

Ezt nem szabad kihagyni

– Ismerjék meg az ország keleti részét! Ezt nem szabad kihagyni, el kell jönni az ország legkeletibb csücskébe és felfedezni térségünket – hívta fel a figyelmet Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, egyben a tábor főszervezője. – Művészbarátaink, a Szatmári Alkotótábor tagjai immáron hatodik alkalommal töltöttek el egy hetet Panyolán. Ecsetvonásaikon keresztül mutatjuk be településünket és környezetünket – fogalmazott a település vezetője és hozzátette: kis településként nagy álmokat valósít meg Panyola, amelyekhez különböző források adnak segítséget, mint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Nemzeti Kulturális Alap. Kulturális programjainkat az önkormányzaton kívül a Helyipiac.hu Egyesület szervezi – e civil szervezetnek köszönhetjük a Szatmári Alkotótáborok eseményeit is – mondta.

Megtapasztalt vendégszeretet

A tábor művészeti vezetője a kezdetek óta dr. Stonawski Tamás. A megnyitón elmondta: nem véletlenül vállalja minden évben alkotótársaival, hogy a művészet eszközével megmutassák Szatmár szépségeit. Panyola jelmondata: „….mintha hazajönnél”. – Az itteni emberek vendégszeretetét évről évre megtapasztaljuk, átéljük. Az itt született alkotásokból minden alkalommal hálásan hagyunk itt egy-egy darabot, ebből a gyűjteményből jöhetett létre ez a kiállítás. – A kormány jól érzi, hogy az értékteremtő közösségeknek a maguk helyén, a maguk céljait kell követniük. Ezért partnerének tekinti a civil kezdeményezéseket és a maga lehetőségei szerint támogatja őket a működésükhöz szükséges lehetőségek kiszélesítésével – mondta el Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szatmár szépségei a képeken
Fotó: Önkormányzat

Nádudvar a kiemelt vendég

– Panyola értékes tagja a szövetségünknek, és örömmel látjuk, hogy rendre igyekszik más tagtelepüléseket is bevonni eseményeibe. Ezt az összefogást szemlélteti az is, hogy a község legnagyobb rendezvényének, a PanyolaFesztnek idén kiemelt vendége Nádudvar – tette hozzá Halász János, a Városok Falvak Szövetségének elnöke. – Megtiszteltetés és különleges élmény lesz részt venni ezen az összművészeti hagyományőrző fesztiválon. Igyekszünk Nádudvar gazdag népművészetét, kézműves mesterségeit és gasztronómiáját bemutatni – fogalmazott be Maczik Erika, Nádudvar polgármestere. 
Ebben az évben újdonság többek között az is, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesülete (SVÉT) is jelen lesz a fesztiválon. – Nem újragondoljuk a szatmári ételeket, csupán a helyi termelők termékeit használjuk fel kóstolóinkhoz. Ebben a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület lesz a partnerünk – árulta el Ruprecht László, a SVÉT elnöke. 

Pótor Melinda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában