Fesztivál

2024.07.29. 17:30

CSAK!: Találkozzunk Csengerben!

Augusztus 1–11. között immár ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivált és workshopot. CSAK!: Kiváló programok várják az érdeklődőket

Galambos Béla

Eszenyi Enikő

Forrás: CSAK!

Jeles jubileumhoz érkezik a CSAK!, vagyis a Csengeri Alkotóközpont. A szatmári kisvárosban a színházművészettel foglalkozó fesztivál és workshop négy sikeres esztendővel a háta mögött idén már ötödik „évadára” készül augusztus 1-jétől tíz napon át. A szatmári gyökereire büszke Eszenyi Enikővel, a Csengeri Alkotóközösség alapítójával beszélgettünk.

CSAK!, Eszenyi Enikő
CSAK!: Ötödször rendezik meg a fesztivált
Forrás: CSAK!

Milyen érzésekkel gondol az eddigi fesztiválokra? 
Csodálatos érzés, hogy annyian megszerették a CSAK!-ot. Öt évvel ezelőtt augusztus 20-án kaptam meg elismerésként a várostól egy olyan épület használatát, ahol még a nagyapám, édesanyám és a rokonságból is sokan tanítottak, az öcsémmel mi is ott tanultunk meg írni, olvasni. Ekkor hoztam létre a Csengeri Alkotóközösséget, a CSAK!-ot művész barátaimmal és kollégáimmal. Nagyon jó érzés, hogy rengeteg fiatal színésszel, alkotóval dolgozhattam, akik határon innen és túlról érkeztek. Büszke vagyok a hallgatóinkra, akik művészi pályájukon egyre nagyobb sikereket érnek el, és évről évre visszatérnek hozzánk. Köszönettel tartozom azoknak, akik végig segítették a CSAK! munkáját. A tanítás azért fontos számomra, mert azt a sok tudást, tapasztalást, amit az évek során, mind itthon, mind külföldön megszereztem, szeretném átadni.

Milyen újdonságokkal lepi meg idén az érdeklődőket?

Az idén több mint 20 fiatal alkotó érkezik hozzánk 5 országból. Az előadások többnyelvűek lesznek, ezért a próbafolyamatok nagyon inspirálóan hatnak majd. Azokat, akik szeretnének betekinteni a műhelymunkába, szeretettel várjuk a próbáinkon, illetve ahogy minden évben, velünk tart Visky András író, akinek augusztus 5-én 12.15-től Mire való a színház? című előadását hallgathatják meg. Augusztus 10-én várjuk a nézőket a workshopok bemutatójára, Sasho Dimoski makedón rendező Kertész Imre Sorstalanság című művét dolgozza fel, én pedig Csehov Sirályával foglalkozom.

Molnár Piroska a második nap vendége lesz. Az ikonikus színész-tanár művésznővel honnan ered az ismeretségük?

Molnár Piroska egy olyan legendás színésznő, akit fiatal színésznő korom óta rajongva nézek színházban és a filmvásznon. Rengeteg élmény fűz hozzá, ezért külön öröm számomra, hogy a CSAK! Fesztivál nézői és résztvevői élőben láthatják őt Csengerben.

Mester Dávid zeneszerző, zongoraművész és karmester idén zeneművészet kategóriában Junior Prima díjat kapott. A fiatal zenei tehetség e legújabb elismerése is közrejátszik abban, hogy idén újra koncertet ad a CSAK! műsorfolyamában?

Mester Dávid régóta alkotótársam, a CSAK! egyik alapítója. Minden évben részt vesz a hallgatók képzésében, és minden évben, ahogy az idén is augusztus 3-án, a jubileumi gálán koncertet ad, amit a nézők már nagyon várnak. Nagyon boldog voltam, amikor megkapta a Junior Prima díjat és a Kodály-ösztöndíjat. Mindig tudtam, hogy Dávid kimagasló tehetség, hiszen fiatal kora óta támogatom őt.

Milyen izgalmas programokkal várják még a közönséget? 

Nagyon sok fellépővel várjuk a közönséget a jubileumi gálakoncertünkre, mellyel az 5 éves CSAK!-ot ünnepeljük. Előtte délután Budai László tangóvilágbajnok barátom várja a táncolni és tangózni vágyókat a CSAK! Házba – legalább én is feleleveníthetem tangótudásomat. Augusztus 5-én levetítjük Lukács Gergely kisfilmjét, amit tavaly Csengerben forgatott a kolozsvári Sapientia Egyetem hallgatójaként diáktársaival. Aszalos Géza és Kunics Olivér és jómagam is játszunk a Viola Presszó című kisfilmben.

Jutalomjátékra ad alkalmat augusztus 4-én, vasárnap önnek és partnerének, Járai Máténak az Élet rapszódia című előadás, amelyben a mesterségüket alakító két fantasztikus színész eltáncolja, elénekli, eljátssza az életük egy bohó, vicces, fájó, mégis vidám részét. Milyen érzés ebben a szakmai életéhez nagyon közel álló szerepben lubickolnia?

Vasárnap érkezik Csengerbe Járai Máté, aki még soha nem járt ezen a vidéken. Örülök, hogy megmutathatom neki szűkebb hazámat, és a csengeri fesztivál közönsége láthat egy ilyen remek művészt. Nagy izgalommal várom ezt az estét, már csak azért is, mert édesanyám is itt lesz. Nagy élmény együtt játszani Mátéval, remek párost alkotunk, hasonló a humorunk, az életigenlésünk és a szerelmünk a színház iránt. Remélem, hogy az idei, 5. CSAK! felejthetetlen élményt nyújt majd a nézőknek és a diákoknak egyaránt. Azok az érdeklődők sem maradnak ki a CSAK! történéseiből, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk: kövessenek minket a Facebook- és az Instagram- oldalunkon, ahol folyamatosan élőben jelentkezünk majd. 

CSAK!, Eszenyi Enikő
CSAK!: Eszenyi Enikő hozta létre
Forrás: CSAK!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában