Nyíregyháza

2024.05.08. 07:00

Letették a névjegyüket a kortárs művészetben

Az idén tízéves tekerd! alkotásaiból nyílt kiállítás a csoport alma materében.

Csáki Alexandra

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja, hogy egy lelkes tanár, egy maréknyi – sokszor komoly hátrányokkal küzdő – fiatal és természetesen egy támogató iskola nemcsak aláhúzza, hanem ki is egészíti, amit a kortárs művészetről gondolunk, talán megmosolyogjuk. Ma azonban, amikor a hazai és nemzetközi sikerekkel egyaránt büszkélkedő tekerd! csoport és legókockákból épített mozaikképeik szóba kerülnek, már tudjuk, hogy nincs lehetetlen.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium jelenlegi és egykori diákjai bebizonyították, hogy kitartással és szorgalommal egy egyszerű gyermekjátékból művészeti értékkel bíró alkotást lehet létrehozni. Mozaikjaikat a legnagyobb magyar múzeumok, fesztiválok, neves intézmények magyar és külföldi közönsége, számos diák láthatta, a napokban azonban alma materükben nyílt kiállításuk.

Motiváció és magabiztosság

A tekerd!-nek, ami egy Anima Sound System-dalról kapta a nevét, jelenleg 37 tagja van, közülük tízen tanulnak az iskolánkban. Jó látni, hogy új és új lehetőségek nyílnak meg előttük, ami arra motiválja őket, hogy az élet minden területén a legtöbbet hozzák ki magukból. Huszonheten az itt szerzett élményektől megerősödve hagyták el az iskolát, de visszajárnak a csoportba, mert aki egyszer tag, örökre tag – tudatta lapunkkal  az iskola.

A tekerd! korábbi és jelenlegi tagjai 2020 végén egyesületet hoztak létre, aminek célja a hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, sajátos nevelési igényű diákok iskolai támogatása, lemorzsolódásuk megakadályozása azáltal, hogy kulturális programok aktív részesei lehetnek úgy a saját iskolájukban, mint a hazai oktatási és kulturális intézményekben. A LEGO Csoport támogatásával saját mozaikokat készítenek, műalkotásokat értelmeznek újra, együtt dolgoznak hazai és nemzetközi művészekkel a világ minden tájáról.

A nyíregyházi Jósa András Múzeummal 2016 óta vannak közös projektjeik, melyekkel megnyílt számukra a múzeumok világa. Azóta építettek mozaikokat a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban, a Szépművészetiben, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémián. A 2022-es és 2023-as Sziget Fesztiválon mozaiksorozatot készítettek, a budapesti amerikai nagykövetséggel közös, Keverd a kockákat! című projektjükben több mint 800 diák és kísérőtanár vett részt az ország 41 iskolájából. A berlini fal lebontásának harmincadik évfordulója alkalmából együttműködtek a fővárosi német nagykövetséggel is. Az évek során mozaikjaik jelentős részét több ezer látogatóval, általános és középiskolai csoporttal építették meg különböző rendezvényeken. Ezek közül több is ki van állítva Nyíregyházán. A fiatalok rendkívül büszkék egy tavalyi projektjükre, melynek témája a sokféleség, a befogadás és az elfogadás.

Várják a látogatókat

A tekerd! csoport mozaikképeiből nyílt kiállítást még ezen a héten bárki megtekintheti a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumban (Dugonics utca 10–12. szám).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában