Helyi közélet

2012.07.09. 19:21

Pindi segített a kutatásban

Személyes hangú beszámolóban osztotta meg érzéseit a vasárnapi vízi tragédiáról Szabó Csaba Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület, elnöke.

Személyes hangú beszámolóban osztotta meg érzéseit a vasárnapi vízi tragédiáról Szabó Csaba Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület, elnöke.A vasárnap délutáni órákban kaptuk a jelzést a katasztrófavédelemtől, hogy a Szamos folyó csengeri szakaszán eltűnt két személy. Önkénteseinkkel elindultuk a helyszínre, ahol a nehéz terepviszonyokat kisbuszunkkal leküzdve megközelítettük a folyópartot. A folyón a csengeri vízimentők motorcsónakból csákjával keresték a testeket. A nem egyértelmű szemtanúi elmondásoknak megfelelően begyalogoltam a vízbe, majd hagytam hogy elragadjon a folyó, miként azt az áldozatokkal is tette. A meder itt lépésenként fél méteresről mellig érőre majd hat méteresre mélyül.

Nem találtam meg a testeket, és mivel kétséges volt, hogy a fősodorba, vagy a visszaforgó langóba, a csengeri vízimentő egyesület hajójába beültettük Pindi kutyánkat, hogy jelezzen, ha érzi a testeket. Pindi gyengén jelzett a langó résznél, ebből gondoltam, hogy itt maradt meg a két eltűnt. Ezután beküldtem köteles biztosítás mellett keresni a mentőbúvárokat. Varga Dániel merült le először, majd csatlakozott hozzá Plébán Mihály. A terület átkutatása során az eltűnési hely közelében Dániel megtalálta az egyik, majd a másik férfit is.

A tavalyi évben ugyanezen a helyen, hasonló körülmények között halt meg egy fiatal ember, őt egy nappal később találtuk meg.

Az eset szomorú tanulsága, hogy az emberek a kánikula elől kijelöletlen, őrizetlen folyószakaszra menekülnek és nem tartják be a biztonságos fürdőzés legalapvetőbb szabályait még egy ilyen nagy vizimentő hagyományokkal rendelkező folyóparti város mellett sem, mint Csenger.

Szabó Csaba,

Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület, elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában