Helyi közélet

2019.02.18. 15:31

Így udvaroltunk régen, így udvarolunk ma!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Lezárult a házasság hete – sokféle megvilágításban a párkapcsolatok.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Lezárult a házasság hete – sokféle megvilágításban a párkapcsolatok.

A digitális világ átszabta életünk minden szeletét, miért is kerülte volna el a párkapcsolatokat? Átalakította az udvarlás kifejezésmódját is. Régimódi és megfakult, a mai fiatalok már elképzelni sem tudják, hogy milyen volt az, amikor energiát nem sajnálva, hosszú hónapokig sertepertéltek egymás körül a házasságra érett fiatalok. A szeretet nyelve nem változik, de hiányzik a széptevés és a lovagiasság az udvarlásból.

Az első társalgás

– A mai 20–30 éves korosztálynak szinte elképzelhetetlen, milyen udvarlási lehetőségeik voltak egykor nagyszüleiknek, és a még idősebb generációnak. A bálok, teadélutánok kötött ismerkedési formái adtak lehetőséget egymás megismerésének, s nemritkán a szülők is beleszóltak, hogy milyen családba szeretnék beházasítani fiukat vagy lányukat – mondta el Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus, aki szerint nem lenne szerencsés összehasonlítani a mai és a múlt századbeli udvarlási szokásokat, hiszen merőben eltér a társadalmi közeg. Folyamatosan változik a szokás, így a már szabadon, egymást megszólító társadalmi normát fokozatosan átváltotta egy személyességet egyre inkább nélkülöző ismerkedési forma, amely nem a valóságos térben történik. Ha mégis, akkor egy-egy zajos szórakozóhelyen, ahol kevésbé van lehetőség elmélyült, érdeklődő beszélgetésre. Kiveszőben van sajnos a színvonalas társalgási kultúra is, holott az udvarlás során a férfi hódítása, a nő udvaroltatási igénye evolúciós igény. Az állatvilágban megfigyelhető ez a jelenség, sajnálatos, hogy mi, emberek egyre inkább elhagyjuk – jegyezte meg a szakember.

A harmonikus párkapcsolat megalapozása miatt mégiscsak van jelentősége tehát az első szerelmes pillantásnak, az egymás iránti bizalmat kialakító nagy beszélgetéseknek, ahogyan az építő kritikának is. De alapvetően mit fejez ki az udvarlás? – tettük fel a kérdést. – Az udvarlás minden kultúrában meglévő jelenség, arra szolgál, hogy a felek jobban megismerjék egymás tulajdonságait, viselkedési és életvezetési szokásait, érzelmi megnyilvánulásait. A férfi megtapasztalhatja hódító erejét, kifejezheti rajongását a hölgy felé, s a nőknek is szükségük van arra, hogy érezzék, mennyire fontosak, szerethetőek. Hagyományos értelemben nem mondanám, hogy a nők udvarolnak, inkább nagyon nagy energiát fektetnek a figyelemfelkeltésbe és annak megtartásába – mondta a szakpszichológus arra a felvetésre, miszerint manapság a férfiak különösebb erőfeszítések nélkül is megkapják a női szívet, nem kell udvarolniuk. – Tűnhet úgy, hogy a hölgy sokszor aktívabb egy kapcsolatban, ő a motorja a fejlődésnek, ami több mindenben megnyilvánulhat. Lehet ez egy elmélyültebb kapcsolati forma, jelentheti a korábbi saját életükbe való bevezetést, a barátoknak bemutatást, szülők előtti felvállalást, illetve az együttélés, a házasság is mindenképpen a kapcsolatban történő előrelépést jelzi.

Szövetség jóban-rosszban

– Nem ártalmas ez abban az esetben, ha mindkét fél felkészült az elköteleződésre, a házasságkötésre. Ugyanis az nem csupán egy papír, hanem egy szándéknyilatkozat, melyben felelősséget vállalnak a döntésükért, a kapcsolatukért. Szövetségessé válnak, ami átsegítheti őket a konfliktusos helyzeteken, a nehezebb szakaszokban a megoldás keresése és az együttmaradás a fő motiváció. A házasságról sokan sokféleképpen vélekednek, de jobbat még nem találtak ki helyette – jegyezte meg némi humorral Lévai Ágnes Melinda.

Átalakulnak a szokások

– Az udvarlás az udvarias szóval áll kapcsolatban, amely arra enged következtetni, hogy az egyik partner a másik felé udvariasan, előzékenyen, és odaadó tisztelettel közelít. Ennek vannak különböző kellékei, mint a virág, a vacsorameghívások, a randevúk. Eme szokások is átalakulóban vannak, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy milyen kedvességgel igyekszik a férfi kifejezni szerelmét, mert ha ez már a kapcsolat elején nagyon hiányzik, az elkötelezett kapcsolatban már csak igen ritkán pótolható – hívta fel a randizás fontosságára a figyelmet a pszichológus.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában