Helyi közélet

2015.06.17. 11:08

A napi egymillió Túró Rudi városa

Mátészalka - Egy éve adták át a FrieslandCampina új desszertüzemét Mátészalkán.

Mátészalka - Egy éve adták át a FrieslandCampina új desszertüzemét Mátészalkán.

A holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. 650 millió forintos beruházással felépített desszertüzemét nagyjából egy évvel ezelőtt adták át Mátészalkán. A Túró Rudi gyártása 1968-ban kezdődött, a szatmári városban 1970-től jegyzik a jelenlegi gyárat.

Lehetőség a tejiparunkban

Az üzemavatón Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 650 millió forint értékű beruházás révén ötven új munkahely jött létre, ezzel a mátészalkai üzem dolgozói létszáma elérte a háromszázat. A már teljes kapacitással működő új üzemterületen a korábban részben Debrecenben előállított termékeket gyártják, de a gyártósor készen áll az innovációk fogadására is.

Az üzem túrógyártó kapacitása éves szinten 4000 tonna, az alapanyagként használt túrót friss hazai tejből készítik.

– A FrieslandCampina ezzel a fejlesztéssel is kifejezi, hogy hosszú távon elkötelezett a magyarországi piaci jelenlét és a magyar fogyasztók kiszolgálása mellett ­ – jelentette ki Szautner Péter.

A cég vezérigazgatója lát lehetőséget a magyar tej­iparban, ehhez azonban versenyképes termékekre és üzemekre van szükség. A vállalat az idén is mintegy 50–55 millió liter tejet vásárol fel magyar termelőktől, hogy a hazai üzemeikben dolgozzák fel, és jövőre sem tervez ennél kevesebbet. A cég jelenleg 600 embert foglalkoztat Magyarországon.

A Pöttyös az igazi!

A cég emblematikus termékének, a Pöttyös Túró Rudinak a gyártását a hatvanas években kezdték. A termék népszerűsége és a gyártási kapacitása folyamatosan nőtt: míg a hetvenes években naponta 36 ezer darab édesség készült el, addig ez a szám a jogelőd társaság fejlesztései révén a nyolcvanas, kilencvenes évekre napi 300 ezerre emelkedett.

– A FrieslandCampina 2004-ben kétmilliárd forintot fordított a Túró Rudi ­gyártásnak modernizálásra, ezzel együtt mára az üzem kapacitása elérte a napi egymilliót – közölte Szautner Péter.

A terméket Szlovákiába és Romániába Dots néven exportálják.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában