Helyi közélet

2011.06.08. 20:20

A konzervuborkánknak már tavaly befellegzett

<p>Kisvárda, Nyírtass - Nem hazája a hajtatott uborka termesztésnek az ország észak-keleti régiója, szemben a dél- és közép-magyarországi területekkel, így az itteni megyék zöldségtermesztésére valójában nem, vagy csak alig volt hatással a Németországban dúló E. coli baktérium járvány következményeként Európa szerte, így hazánkban is - egyébként téves, német következtetésekből kiindulóan - kialakult uborkamizéria.</p>

Aros József kisvárdai kertészmérnök az egyik nagy zöldség vetőmag nemesítő-forgalmazó multi cég észak-kelet magyarországi területi felelőse elenyészőnek tartja a hajtatott zöldségek termelését ezen a vidéken, a vele kapcsolatban álló gazdák szinte kizárólag szántóföldön állítanak elő uborkát, paprikát konzervipari célra. Ezeket a termelőket pedig érthető okokból (a konzervgyártás során az alapanyagot ért hőkezelés minden, esetleges kórokozót elpusztít), nem érinti a kígyóuborkásokat sújtó fogyasztói sokk.

A hazai konzerviparba is begyűrűzött az uborka mizéria

 

Papp László, a nyírtassi Papp-Ker Konzervipari kft. tulajdonosa szerint sajnos a hazai konzerviparba is begyűrűzött az uborka mizéria, csak a „tettest” szemtelenül olcsó, indiai uborkának hívják és nem most, hanem már tavaly ellehetlenítette az ecetes uborka konzerveket évtizedeken át magyar alapanyagból főként hazai és német piacra gyártó üzemeket.

- Jószerével minden nyugat-európai áruházlánc indiai apróuborkából készült konzervet árul. Az évi 2-3-szori termelési ciklusra is alkalmas éghajlatú Indiában hihetetlenül olcsó emberi munkaerővel megtermelt uborka hajóval (útközben kénnel, sóval elsődlegesen tartósítva) érkezik a hamburgi kikötőbe és a német tulajdonú konzervgyárak ezt az alapanyagot viszik s dolgozzák fel. Ezzel nekünk képtelenség versenyezni, így nem látok reményt az uborkafronton – fest nem túl rózsás képet Papp László.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában