Újéletfa

3 órája

Az Újéletfa liget közel ötven csemetével bővült

Nyíregyháza önkormányzata és a NYÍRVV Nonprofit Kft. az idén is meghirdette az Újéletfa akciót, melynek keretében facsemetét ajándékoznak a nyíregyházi gyermekeknek és családjaiknak. A kertvárosi Újéletfa ligetbe utoljára ültettek, jövőre másik helyszínt kell keresni a városban.

Lengyel Nóra

Az Újéletfa ligetbe közel hatszáz fát ültettek

Fotó: Lengyel Nóra

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik, ami szép szimbóluma az új élet születésének, az ember és természet megbonthatatlan kapcsolatának. Az Újéletfa program fái ahogy gyökeret eresztenek, a gyermekek is úgy kötődnek majd szülővárosukhoz. 

Új csemeték az Újéletfa ligetben
Új csemeték a ligetben
Fotó: Lengyel Nóra

Ráadásul minden elültetett fával zöldebb lesz Nyíregyháza, növekszik a megyeszékhely zöldfelületeinek nagysága, mely javítja az ökológiai egyensúlyt, a levegő minőségét, miközben a várost is szebbé teszi. Mindezeken túl az Újéletfa program hosszú távú, környezettudatos, a jövő nemzedékért felelősséget vállaló, a természethez érzelmileg kötődő magatartásra nevel. Minden megszülető gyermek fontos Nyíregyháza számára. Az akciónak köszönhetően azok a családok is részt vehetnek ennek a szép hagyománynak a felelevenítésében, akiknek nincs kertjük, vagy egyszerűen szeretnének gyermekeik tiszteletére közterületen, közösségben fát ültetni. 

Újéletfa liget

Az ünnepséget dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez a program tíz évvel ezelőtt, 2014-ben indult el, néhai Adorján Gusztáv egykori képviselő, a kórház akkori főigazgatójának ötlete alapján. – Tíz év alatt 584 szülő gondolta azt, hogy újszülött csemetéjének állít emléket, és ahogy a gyerekek nőnek és erősödnek, ugyanúgy erősödik és növekszik az elültetett fa is. Az idén 46 család jelezte, hogy szeretne ültetni, és szeretnénk jövőre is folytatni ezt a programot, mert szükség van ilyen közös családi élményre is. Már hívhatjuk erdőnek is ezt a területet, amely folyamatosan növekszik, új életet, és tisztább levegőt biztosítva. Amikor a családok kijönnek ide, évről évre láthatják a növekedést, a gyerekeknek pedig egy kis kötődést ad a ligethez – mondta dr. Ulrich Attila, és azt kívánta, hogy minden gyermek egészségben és szeretetben nőjön fel. 

A Nyírvv Nonprofit Kft. az üzemeltetője és fenntartója a zöldfelületeknek a városban, így ennek az Újéletfa ligetnek is. Dicső Péter, a NyírVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója elmondta, hogy szeretnék folytatni jövőre is ezt a nemes kezdeményezést. – Kollégáink a területet kezelik, karban tartják, így ha találunk esetleg olyan fát, amiről kiderülne, hogy nem tudott megfoganni, azt pótoljuk, cseréljük. Ezen a helyen már közel 600 fa van elültetve, a legelsők már egészen szép nagyra nőttek, ezeket évről évre gondozzák a kollégáink – részletezte Dicső Péter, és hozzátette: a terület az Alkotás utca térségében betelt, keresik a megfelelő és legalkalmasabb új helyet a városban, ahol jövőre tudják folytatni az Újéletfa programot.

A Kertvárosi Általános Iskola kis diákjainak műsora után a családok lapátot ragadtak, és minden gyermek névre szóló fáját megkeresték, és közösen elültették.

Barcsik Zsoldos Emese, Barcsik Norbert, és a két kislány Blanka és Borka az Újéletfa ligetben
Barcsik-Zsoldos Emese, Barcsik Norbert, és a két kislány Blanka és Borka az Újéletfa ligetben
Fotó: Lengyel Nóra

Két új fa

Barcsik Norbert családjával már a második fát ültette, az első fán a most négy éves Blanka neve szerepelt. – A Covid miatt csúszott egy évet, így három éve ültettünk először. Borka az idén januárban született, nem volt kérdés, hogy ő is megkapja a maga fáját. Ez egy nagyon szuper kezdeményezés, hiszen nem csak szimbolikus jelentése van, hogy a faültetés, egy új élet kezdete, hanem a városban nő a zöld felület is. Örülünk, hogy a családunk gyarapodik, így Nyíregyháza lakossága is, és hozzájárulhatunk ezzel az ültetéssel a zöldebb városkép kialakításához is – részletezte Barcsik Norbert, majd együtt, Blankával és az anyukájával Emesével elültették Borka fáját is, aki közben az igazak álmát aludta a friss levegőn, gyönyörű napsütésben. 

A Fehér családi is már a második fáját ültette a kertvárosi Újéletfa ligetben, ráadásul éppen a nagyobbik kislány hatodik születésnapján. – Úgy gondoltuk, hogyha már az első gyerekünknek van fája itt a ligetben, akkor a második sem maradhat ki ebből a nemes kezdeményezésből. Talán most még nagyobb élmény az éppen ma hat éves kislányomnak, hogy az egy éves testvérének is lesz itt fája. - mesélte Fehér Tamás, és természetesen az ültetés után megkeresték aa már nagyra nőtt fát is. 

A program az önkéntességen alapult az idén is:

  • a 2023. augusztus 1. és 2024. július 31. között született gyermekek 
  • a szülők a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának másolatával jelentkezhettek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában