Pálinkaverseny

2 órája

Több érem jut a jó párlatoknak

Október közepéig lehet eljuttatni a mintákat a szervezőkhöz.

Szon.hu

A vármegyei pálinka és párlatversenyét az idén is meghirdette a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend. A szervezők kérik a  résztvevőktől, hogy a nevezéshez leadott, 1/2 liter párlatmintát tartalmazó palackokon tüntessék fel a nevüket, címüket, továbbá a pálinka/párlat fajtáját, alkoholtartalmát és évjáratát. A verseny értékelésének szabályain úgy változtattak a lovagok, hogy az országosan elfogadott 20 pontos bírálati rendszerben minden arany, ezüst, bronz minősítéshez szükséges pontszámot elért párlatot éremmel díjaznak. Továbbá az aranyérmesek közül kategóriagyőztest (champion) is hirdetnek. A „lovagias” szervezők október közepéig várják a saját főzésű vagy bérfőzetett párlatokat megmérettetésre szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspárlat kategóriákban. Utóbbi csoportban, ha egy fajta gyümölcspárlatból nyolc minta érkezik, azok automatikusan önálló kategóriát képeznek, s külön bírálják el  a szakemberek. A nevezési díjtól mentesen, bérfőzési lappal, illetve jegyzői engedéllyel igazolt származású versenymintákat „Párlatverseny” jeligére legkésőbb október 15-ig kell eljuttatni az átvevő helyekre: Mátészalkán dr. Cservenyák Lászlónak a Szatmári Múzeumba (4700 Mátészalka, Kossuth utca 5., tel.: 44/502-646), Tarpán Tóth László lovagnak (mobil: 06/30/382-9310), Nyíregyházán Nagy Gábor egyesületi titkárnak (4400 Nyíregyháza, Botond utca 24., mobil: 06/20/397-1915), valamint a Volvo Autószalonba (Pazonyi út 33.). A párlatminták bírálatát október 18-án tartja Mátészalkán a szakmai zsűri, az országosan elismert pálinkabíráló, Csobolya Attila elnökletével. A Vásárosnaményban a Hunor Hotel udvarán október 26-án az Új Pálinka Ünnepén a lovagavató ceremóniát követően hirdetik ki ünnepélyesen a verseny eredményeit.      

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában