Aranylakodalom

2 órája

Szeretetben megerősített fogadalom

Az ötven évvel ezelőtt házasságot kötött párok minden körülmények között kitartottak egymás mellett.

Szon.hu

Dr. Kása Brigitta aljegyző köszöntötte a jubiláló párokat

Fotó: Bozsó Katalin

Arany és csillogás, színpompás virágok, lufik, gyönyörűen feldíszített terek, kellemes zene dallamai jelzik: ünnep lesz pénteken a Váci Mihály Kulturális Központban. Olyan kivételes alkalom, ami csak egyszer adatik meg az ember életében, és csak akkor, ha megtalálta élete párját és összekötötte vele az életét. 

Ötven éve együtt jóban, rosszban
Fotó: Bozsó Katalin

 

Ismerik egymás gondolatát is

– Ő jobban szeret és jobban is tud beszélni – jegyzi meg nevetve Forgó Istvánné, Gyöngyike és szemében végtelen szeretettel néz férjére. – Egymás megbecsülése, megértése, elfogadása és a sírig tartó szeretet– sorolja a családfő, mi a hosszú és boldog házasság titka, közben fogja élete párja kezét, aki egyetértően bólint. – Gyönyörű családunk van, három gyermek és hét unoka teszi teljessé az életünket, s a szeretet, az összetartozás határozza meg a mindennapjainkat. Persze amikor az egész család együtt van, akkor hasonlítunk egy olasz famíliára, aztán amikor kiürül a ház, örülünk a csendnek, de már várjuk is őket haza. 

– Elengedhetetlen az élethez a humor, amivel minden nehézségen túlléphetünk, mindenre megoldást találhatunk. Mindig tudunk egymásra támaszkodni, ez biztonságot ad. Nagyon sok örömöt éltünk át az elmúlt ötven évben, soha nem veszekedtünk, nem is ismerjük ezt a fogalmat, egymás megbecsülését annál inkább – mondta Pista bácsi, amihez Gyöngyike néni hozzáteszi, elfogadták egymást olyannak, amilyen, egyikük sem akarta a másikat megváltoztatni. – Nagyon jól megértettük egymást és ezután is meg fogjuk – mondják és végezetül mindenkinek olyan családi életet kívánnak, mint amilyen nekik megadatott, hogy megéljék a szeretet és megbecsülést. 

Forgó István és a felesége
Fotó: Bozsó Katalin

Forgó István szerint a mostani fogadalmuk nem lesz erősebb, mint fél évszázaddal ezelőtt, mert attól nem lehet semmi erősebb, s ez igaz lesz majd az 51., az 55. házassági évfordulójukra is.  – Ennyi év után már a gondolkodásunk is hasonló, így ki nem mondott szavakból, egyetlen szempillantásból is értjük egymást – néznek egymásra és a színházterem megtelik elegánsan öltözött hölgyekkel és urakkal, meghatódott családtagokkal, gyermekekkel, unokákkal, akik annak az ötven évvel ezelőtt kötött házasságnak a csodái, legnagyobb ajándékai az együtt leélt évtizedek mellett.

Nyíregyháza önkormányzata az idén már ötödik alkalommal szervezte meg az Arany napot, amikor azokat a házaspárokat köszöntik, akik ötven évvel ezelőtt, 1974-ben a városban, anyakönyvvezető előtt kötöttek házasságot és most is itt élnek. Jelenleg 205 ilyen pár él a megyeszékhelyen, közülük 59-en fogadták el a meghívást a közös ünneplésre, fogadalmuk megerősítésére.

A nászinduló hangjai jelentik a műsor kezdetét, dr. Kása Brigitta aljegyző köszöntőjében arról szól, hogy jó együtt ünnepelni az örökifjú párokkal, azokkal, akik olyan kiváltságban részesültek, amelyben sokan csak titkon reménykednek. Életre szóló szövetséget kötöttek, örök hűséget fogadtak egymásnak, az aranyévforduló pedig azt jelenti, minden körülmények között kitartottak egymás mellett az úton, vigaszt, támaszt nyújtottak egymásnak, együtt éltek meg minden örömöt és bánatot. A közös küzdelemben pedig egyre szorosabbra fonódtak a szeretet szálai. 

Bölcsesség, tudás

A szokásokhoz híven a Himnusz zenéje alatt a házaspárok egymás kezét fogva, egymás szemébe nézve megerősítették az ötven évvel ezelőtt elmondott fogadalmukat. A jubilálók előtti tisztelet jeléül Nyíregyháza két országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző és dr. Szabó Tünde, valamint dr. Kovács Ferenc polgármester a színpad előtt, a párokat figyelve hallgatta végig a fogadalomtételt.

Dr. Kovács Ferenc polgármester
Fotó: Bozsó Katalin

– Az aranylakodalom egy olyan vágyálom, amit minden házas ember szeretne elérni, azonban csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy együtt ünnepelhessék ezt a mérföldkövet – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy az 50. évforduló a legértékesebb nemesfém, az arany után kapta a nevét, hiszen ez fejezi ki leginkább a fél évszázadon át tartó kapcsolat ritkaságát, a bölcsességet, a tudást, az igazságot, csakúgy, mint az értékállóságot.  

– Az aranylakodalom az önök házasságának csillogására emlékeztet bennünket. Önök ismerik a házasság minden értékét, minden bölcsességét és tartósságának a titkát is – folytatta a városvezető a köszöntőt, s rövid időutazáson felidézett néhány jelentős momentumot a város életéből: az 1974-ben induló kísérleti adást a nyíregyházi rádióban, a legnagyobb szövetkezeti áruház, a Kelet Áruház átadását, de az akkori 107-es iskola, a Jósa András Múzeum és a megyei levéltár életében is jelentős dátum volt 1974. – Azóta eltelt ötven év és ma már tudják, az együtt töltött életet, a közös múltjukat, örömeiket és bánataikat senki el nem veheti – zárta köszöntőjét a polgármester, majd a Móricz Zsigmond színház két színművésze, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos – akik hamarosan 25 éves házassági évfordulójukhoz érnek – műsorral köszöntötték a párokat. 

Kuthy Patrícia és Illyés Ákos
Fotó: Bozsó Katalin

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában