Egészség

2 órája

Stroke nap: harc a néma gyilkos ellen

Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt szerveztek a hazai Rotary klubok az ország közel 20 városában, köztük Nyíregyházán. A Rotary Club Nyírség színes programokkal várta az érdeklődőket, a cél a stroke megelőzése, a tünetek gyors felismerése.

Lengyel Nóra

Stroke Prevenciós Délelőtt

Fotó: Lengyel Nóra

Sóstógyógyfürdőn, a Krúdy Vígadó előtti téren szombaton már reggeltől nagy volt a nyüzsgés: fiatalok, idősek, sportolók és szakemberek beszélgettek, vettek részt a szűréseken, sakkoztak, vagy éppen az élőcsocsóba álltak be, hogy labdába rúghassanak. A Rotary Club Nyírség azért csatlakozott az országos kampányhoz, hogy a következő három évben minél több ember megismerje a stroke tüneteit, és segítségükkel a betegek időben megfelelő ellátást kapjanak. 

Az élőcsocsót sokan kipróbálták a stroke prevenciós napon
Az élőcsocsót sokan kipróbálták
Fotó: Lengyel Nóra

Stroke: a tünetek

Kovács Krisztián, a Rotary Club Nyírség elnöke elmondta: szeretnék, ha az emberek jobban megismernék a stroke betegséget, a tüneteit, a gyors segítség lépéseit, hogy mindenki jobban tudjon a megelőzésre fókuszálni. - Az idő a stroke esetében sarkalatos pont, hiszen minél több idő telik el, annál nehezebb a gyógyulás és a rehabilitáció. Ezért olyan programot próbáltunk megszervezni, ami leginkább a megelőzésre koncentrál. A színvonalas szakmai előadások mellett játékos feladatokat is összeállítottunk. Az élő csocsó kicsiknek és nagyoknak is nagy kedvence. Kialakítottunk egy olyan ügyességi pályát, amelyben a MOST mozaikszó betűit lehet összegyűjteni az állomásokon, természetesen a stroke-kal kapcsolatos információkkal – akinek sikerül, sorsoláson vesz részt, amelyen értékes nyereményeket sorsolunk ki. Az előadásokra azért érdemes odafigyelni, mert akár életet is menthet valaki, aki ismeri a tüneteket és tudja, hogyan kell gyorsan beavatkozni. A nap egy futással ér véget - részletezte a program elején az elnök, és hozzátette: a rendezvényen adományt is gyűjtenek a stroke-központ részére. 

A stroke prevenciós napon újraélesztést is tanultak
A stroke prevenciós napon újraélesztést is tanultak
Fotó: Lengyel Nóra

Az Országos Mentőszolgálat vállalta, hogy az Országos Stroke Prevenciós Délelőttön szakmai segítséget nyújt. Munkatársai is aktívan részt vettek a programokon: bemutatták az Életmentő alkalmazást, vérnyomás- és vércukorszínt méréseket végeztek, és „HŐS” képzést tartottak, jelentősen növelve a hirtelen szívmegállást követő sikeres újraélesztés esélyét. Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a klasszikus tüneteket időben felismerjük, és azonnal értesítsük a mentőszolgálatot, akik tudják a protokollt: egy órán belül mindenképpen meg kell történnie a vérrögoldó kezelésnek. - A legfőbb tünetek: az arc asszimmetriájának hirtelen kialakulása, esetleg beszédzavar, valamelyik oldal végtagjainak meggyengülése, érzészavara. Ezek közül egy is már 70 százalékos gyanúját veti fel a stroke megjelenésének. Ilyenkor ne habozzunk, ne késlekedjünk, ne várjuk meg a háziorvost, a szomszédot, az ismerőst, aki majd hazaérkezik, hanem azonnal tárcsázzuk a 112-t – nyomatékosította az orvos-igazgató, és hozzátette: a magyar mentőszolgálat kiemelkedő munkájának köszönhetően nagyon sok életet mentettek már meg. Világszínvonalú munkát végeznek a stroke-ellátási folyamatban, ezért is vehetik át már második évben a világ legjobb helyszíni stroke-ellátójának járó díjat jövő héten Koppenhágában. – A nyíregyházi rendezvényre egy kis videós anyaggal készültünk: a stroke-kal kapcsolatos szituációt játszanak el a kollégáim, és a mentésirányítókkal való beszélgetést is imitálják. De cukorszintet és vérnyomást mérünk, illetve van egy újraélesztő babánk, amin lehet gyakorolni. Ezt szívesen megmutatják a kollégáim, mindenkinek megtanítják az újraélesztés lépéseit – ajánlotta dr. Pápai György.

Az egészség az első

Tarjányi István kerekesszékes vívó is úgy érezte, hogy el kell jönnie erre a napra, hiszen édesanyja és édesapja is stroke-ot kapott. –Édesanyám viszonylag fiatalon, 59 évesen hunyt el emiatt, édesapám pár éve esett át stroke-on, őt megműtötték, és szerencsére rendbejött. Szeretném minél több ember figyelmét felhívni az egészséges életre. Én nagyon sokat köszönhetek a sportnak, még úgy is, hogy közel 30 éve kerekesszékben élek, de a sport mind fizikailag, mind mentálisan fitten tart. Mindenkit arra biztatok, hogy ne adja fel. Én mindig kerestem az utamat, és az adódó lehetőségekkel mindig éltem – részletezte a kerekesszékes sportoló, és megjegyezte: minden fejben dől el, mindenkinek magának kell tennie az egészségéért. 

Veres Péter korábbi válogatott röplabdázó 20 éves sportkarrier után tért át az üzleti életre, de az egészséges életmód, a mozgás továbbra is része a mindennapjainak. – Nem lehet elég gyakran elmondani, hogy a rendszeres mozgás milyen fontos minden korosztály számára. Itt a stroke prevenciós napon is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő vérkeringés nagy rizikófaktor, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, a stresszmentes élet is nélkülözhetetlen. Bár már 11 éve abbahagytam a profi pályafutásomat, a mozgásra és a pihenésre odafigyelek, ennek köszönhető, hogy 46 évesen huszonévesek fizikumával rendelkezem. Ezért is jöttem el, hogy példa legyek, s ha valaki rám néz, láthatja, hogy nem a levegőbe beszélek – mondta Veres Péter, és megjegyezte: amit megtanult a profi sportolói évei alatt, azt szeretné átadni az új generációnak.

Helebrandt Máté és Ujváry Zoltán
Helebrandt Máté és Ujváry Zoltán
Fotó: Lengyel Nóra

Helebrandt Máténak és Ujváry Zoltánnak is természetes volt, hogy részt vesznek a rendezvényen. – Élsportolóként fontosnak tartom a prevenciót, legyen az szó bármilyen betegségről, vagy sérülésről, és amikor hallottam erről a prevenciós délelőttről, számomra egyértelmű volt, hogy itt a helyem. A sportban egy gyógytornával sok sérülést meg lehet előzni, a stroke ellen pedig egészséges életmóddal vagy külön mozgással lehet tenni. Egy ilyen sportos délelőtt erre is tökéletes alkalom. Sétálni, gyalogolni bármilyen életkorban lehet, ha valaki már napi 20 percet szán sétára vagy mozog valamit, biciklizik, sokat tesz a saját egészségéért – fejtette ki a többszörös olimpikon gyalogló. Ujváry Zoltán is kiemelte a rendszeres mozgás fontosságát, és azt, hogy mindig új célokat kell kitűzni magunk elé. – Gyerekkorom óta az életem része a rendszeres mozgás, ezért tudom, hogy ezzel az elménk is egy kicsit nyugodtabb lesz, és stresszmentesebben tudjuk élni így az életünket. Nagymamám stroke-ot kapott pár évvel ezelőtt, azóta a szüleimet is arra próbálom ösztönözni, hogy járjak orvoshoz rendszeresen, és mozogjanak minél többet – ajánlotta a nyíregyházi bringás.

Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben stroke-központba, már büszkén mondhatjuk, hogy életet mentettünk.

Az iszkémiás stroke legfőbb tünetei

  • féloldali bénulás, mely érintheti az arcot, karokat, lábakat
  • beszédzavar
  • zavartság
  • erős fejfájás, mely gyakran már a stroke előtt jelentkezik
  • egyensúlyproblémák és járási nehézségek

A tünetek esetében fontos tudni, hogy hirtelen jelentkeznek.

A haemorrhagiás stroke legfőbb tünetei

A vérzéses stroke tünetei a vérzés kialakulásának helyétől és annak súlyosságától is függnek. Több tünet is megegyezik az iszkémiás stroke tüneteivel, mint például:

  • beszédzavar
  • bénultság; azonban ez érintheti akár a test mindkét oldalát
  • tudatzavar, zavartság
  • rendkívül erős fejfájás

Vannak azonban olyan tünetek is, melyek főként az agyban létrejövő vérzés következtében alakulnak ki:

  • görcsrohamok
  • légzési nehézségek


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában