Múzeumavatás

3 órája

Sárkányok, legendák, s az életre kelt történelem

Száraz Anita

A kenyérmezei csata terepasztala

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A legendákkal övezett, rémtettekkel vádolt grófnő, Báthori Erzsébet volt az egyik kísérőnk szombat délelőtt Nyírbátorban: régi magyar nyelven szólt hozzánk, látogatókhoz és elmesélte családja színes, fordulatokban gazdag történetét. De nemcsak őt hallhattuk: a régmúltról beszélt a neves família esküdt ellensége, a sárkány is, a Bátor Vid csapásától elpusztult szörny dédunokája, amit virtuálisan bárki legyőzhet a Báthori István Múzeumban, aminek a kívül-belül megújult, háromszáz éves minorita kolostor ad otthont. A szombat délelőtti megnyitót közelről figyelték a szemben lévő várostörténeti sétány híres lakói, s a tó – tűz helyett vizet okádó – sárkánya is, a gyönyörű napsütésben pedig azt láthatták, hogyan telik meg ünneplőkkel a gyönyörű minorita templom.

A gyönyörű minorita templom
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Méltó helyére kerül

– A múzeum történelmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen egy, a magyar történelem szempontjából kiemelkedően fontos család életét mutatja be, lehetőséget nyújtva a jövő nemzedékének arra, hogy megismerje a múltat – ezt mondta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, és hozzátette: az épület nemcsak fizikai, de szellemi megújuláson is átesett. Élményeket ad, inspirációt nyújt, és segít abban, hogy az értékeinket megőrizhessük és továbbadhassuk – fogalmazott. 
– Lengyelországban és Litvániában kiemelkedő a Báthori család megbecsültsége, ezzel szemben Erdélyben egyetlen olyan kiállítás sincs, ami méltó lenne a történelmi jelentőségükhöz, Szlovákiában pedig nem a reális képet mutatják róluk – itt, Nyírbátorban a méltó helyére emeljük a Báthori-kultuszt – ezt mondta dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese és arról is beszélt, mennyire fontos a vidéki múzeumok megújítása. Elhangzott: az 1,9 milliárd forintos beruházás során a műemléki védettség alatt álló épületet teljesen felújították, akadálymentesítették. Látogató- és tudásközpontot alakítottak ki, s a modern technológia segítségével érdekfeszítővé, s interaktívvá tették a kiállításokat.

 

Mit jelent ma bátornak lenni?

– Lebilincselő történetek maradtak fenn a Báthori családról, melynek emlékét megőrzendő ma, a kenyérmezei csata évfordulója előtt egy nappal múzeumot avatunk – jelentette ki Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és úgy fogalmazott: Nyírbátorban összefonódik a múlt és a jelen. – Ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban feltehetjük a kérdést: mit jelent ma bátornak lenni? Azt hiszem, vállalni az identitásunkat, és elkötelezni magunkat az értékteremtés mellett, mindenképpen bátor tett. A múlt itt van velünk, érezhető minden téglában, ahogy az elődeink ránk hagyott öröksége is. De vajon lesz mindennek jövője? Ez a múzeum az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy igen – mondta az államtitkár, aki szerint a múzeumok a híd szerepét töltik be a helyi közösségek megerősítésében, éppen ezért nagyon fontos, hogy ebben az ingergazdag környezetben, amiben élünk, képesek-e felkelteni az emberek érdeklődését.

A szalagátvágás pillanata
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Elődeink nyomdokában

– Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi alakítjuk a sorsunkat, s mi döntjük el, hogy mit akarunk tenni, de rá kell ébrednünk, hogy mindig az elődeink nyomdokában járunk – ezt mondta köszöntőjében Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, és hozzátette: ez komoly felelősséggel jár. – A Báthori család tagjai közül nekünk István a legfontosabb: a kenyérmezei csata hőse, aki megállította az oszmán-török seregeket, így Magyarországon sokáig béke honolt. Templomokat építettetett Nyírbátorban, így ez a nap az ő ünnepe is. De emlékeznünk kell Mandel Eduárdra, aki letette e térség iparának alapjait, vagy Szalontai Barnabásra, aki 1955-ben megalapította ezt a múzeumot. Nagyon sokan dolgoztak azért, hogy a történelmi múltunk a jelenünk része lehessen, és ennek a folyamatnak a felújított múzeum átadása egy fontos mérföldköve, de nem a végállomása. Vannak még terveink, hiszen elődeink értékeinek átadása olyan felelősség, ami folyamatos munkára sarkall bennünket – tette hozzá a polgármester.  
A múzeumban pedig valóban életre kel a történelem, hiszen többek között eredeti fegyverek, minikancellária és a kenyérmezei csata terepasztala segít abban, hogy visszarepüljünk a Báthoriak korába, de természetesen valódi sárkánycsontokat is láthatunk.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában