Rotary Club Nyírség: újabb fogaskerékkel bővült a világszervezet

Az alakuló ünnepség szeptember 21-én volt. A Rotary Club Nyírség tagjai tele vannak tervekkel.

Csáki Alexandra

Rotary Club Nyírség: nagy lendülettel és komoly tervekkel vágtak neki a munkának az új nyíregyházi klub tagjai

Fotó: Dodó Ferenc

Július elsejétől Nyíregyházán már két Rotary klub támogatja a helyi és nemzetközi jó ügyeket és szolgálja a közösségek javát. Az Európában az idén elsőként bejegyezett Rotary Club Nyírség alakuló ünnepsége szeptember 21-én volt, ám az új nyíregyházi szervezet tagjai a ceremónia előtt sem tétlenkedtek, hiszen egy nappal később már a Sóstói-tó partján terelgették a sárga játékhadat a jótékonysági kacsaúsztatáson.

Rotary, Rotary Club Nyírség, stroke, újraélesztés
Rotary Club Nyírség: Kovács Krisztián, az új klub elnöke és Tari Annamária kormányzó a szeptember 21-ei alakuló ünnepségen
Fotó: Dodó Ferenc

Rotary: pezsgő közösségi életre vágynak

– Két és fél hét alatt alapítottuk meg a Rotary Club Nyírséget, aminek jelenleg huszonegy tagja van. Sok olyan barátunk csatlakozott hozzánk, akik hosszú évek óta támogatják a szervezetet, és amikor meghallották, hogy Pták István – aki a Budapest-Metropolitannak is a tagja – új klubot szervez Nyíregyházán, úgy döntöttek, elköteleződnek mellettünk és komolyabb feladatokat is vállalnak – avatott be a részletekbe Kovács Krisztián elnök. Hozzátette: nem ördögtől való, hogy egy városban több klub működik, a Nyírség is csak színesíti a Rotary palettáját.
Az új klub alakulásakor a világszervezet szellemiségében fogalmazta meg céljait. Ilyen a helyi oktatás, a fogyatékkal élők, a rászorulók és egészségügy támogatása, a környezetvédelem elősegítése, valamint olyan programok és események szervezése, melyek összekovácsolják a közösségeket.
– Többen szorosan kötődünk Sóstóhoz, a Hunguest Hotel támogatásának köszönhetően a székhelyünk is ott van. Szeretnénk, ha a városrész a turisztikai szezonon kívül is megtelne élettel, ezért döntöttünk úgy, hogy a családi rendezvényeinket kivisszük Sóstóra. Itt helyezzük ki azt a defibrillátort is, amit a jótékonysági kacsaúsztatás bevételéből vásároltunk – vette át a szót Diczkóné Untener Mónika ifjúsági felelős. Ő segíti a klub legkisebb tagjai, az általános iskolás earlyactosok munkáját, de örömmel számolt be arról, hogy a charter ünnepségen rendhagyó módon megalakult Interact Club Nyírség néven az ifjúsági – középiskolás – tagozat is tizenhat taggal, Hegedűs Renáta koordinálásával. Emellett elbüszkélkedett azzal is, hogy az idén érettségizett nyíregyházi interactosok közül többen csatlakoztak a főként főiskolásokat, egyetemistákat tömörítő Rotaracthoz.

Rotary, Rotary Club Nyírség, stroke, újraélesztés
Jól sikerült a Rotary Club Nyírség első rendezvénye, a jótékonysági kacsaúsztatás

Középpontban a stroke

A RC Nyírség tagjai kirobbanó lelkesedéssel és energiával vetették bele magukat a programok, események szervezésébe.
– A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére országos stroke prevenciós délelőttöt szerveznek a hazai klubok közel húsz városban: a MOST kampányban október 12-én, szombaton 9 és 13 óra között a „néma gyilkosra” hívjuk fel a figyelmet Nyíregyházán is. A program célja a megelőzés, kialakult betegség esetén a tünetek felismerése és a gyors ellátás fontosságának hangsúlyozása. Bemutatjuk az Életmentő appot és a SzívCity alkalmazást, és ha kell, segítünk a letöltésében, telepítésében – magyarázta Mónika, aki kitért arra is, mit jelent a MOST mozaikszó. A stroke tüneteire utal: mosoly (a beteg mosolya féloldalas, az arca aszimmetrikus), oldalgyengeség (egyik oldalán érzékkiesés, zsibbadás, gyengeség jelentkezik), szavak (nem találja, elkeni a szavakat, beszéde nehezen érthető) és telefon (kérjünk azonnal segítséget, hívjuk a mentőket).
– A prevenciós délelőttre elsősorban a családokat várjuk, az Országos Mentőszolgálat szakemberei bemutatókkal, előadásokkal, ingyenes szűrővizsgálatokkal várják a látogatókat. A gyerekeknek különböző feladatokat kell teljesíteniük, ezekért pecséteket kapnak. Ha összegyűjtik mindet és bedobják a ládába, sorsoláson vesznek részt – a nyeremény azonban legyen meglepetés. Elfogadta a meghívásunkat többek között a Nyíregyháza Spartacus és a Nyíregyházi Kosárlabdát Szeretők Közhasznú Sportegyesülete, szóval érdemes lesz kilátogatni a Krúdy Vigadó melletti térre.

Országos rekordkísérlet

– Az újraélesztés világnapjára, október 16-ára készítünk egy kisfilmet, ez felkerül egy-egy adatkártyára, és okostelefonhoz érintve azonnal letöltődik. A jelenlegi kormányzó, Tari Annamária támogatásával eljuttatjuk más klubokhoz, ők pedig azokhoz az iskolákhoz, amelyekkel kapcsolatban állnak. Szeretnénk felállítani egy magyar rekordot, aminek lényege, hogy a gyerekek az ország több pontján egyszerre, egy időben töltenék le és néznék meg az újraélesztésről szóló kisfilmünket – magyarázta Kovács Krisztián. A Rotary Club Nyírség elnöke elárulta: csatlakoztak a mosonmagyaróváriak országos akciójához is. Egy kiadóval közösen több ezer ismeretterjesztő kiadványt szortíroztak, melyekre lehetett jelentkezni, és hamarosan eljut a megfelelő helyekre – nemcsak itthon, hanem a határon túl élő, magyar ajkú gyerekekhez is a Csíkszeredai Rotary Club segítségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában