Egyedülálló operáció

3 órája

Rendkívüli hasi műtét a nyíregyházi sebészeten

A hashártyadaganattal operált beteg másnap már sétált, a hatodik napon pedig hazamehetett. A műtét egyedülálló a magyar sebészet történetében.

Bednárik Mónika

Az egyedülálló hasi műtét közben

Fotó: Kórház

Magyarországon és Közép-Kelet Európában elsőként a nyíregyházi kórházban 2012 tavaszán kezdte el a citoreductiv sebészeti beavatkozást (CRS) és HIPEC kezelést dr. Tóth Lajos Barna, a Jósa András Oktatókórház sebészeti osztályának vezető főorvosa. Ez az eljárás a magas hőmérsékletű hasi kemoterápiával a korábban gyógyíthatatlannak nyilvánított, előrehaladott hasüregi daganatban szenvedő betegeknek nyújt reményt, s lehetőséget az életre.

Dr. Tóth Lajos Barna, műtét, nyíregyházi sebészet, laparoszkópia, CRS-HIPEC, Jósa András Tagkórház
Dr. Tóth Lajos Barna és az operációt segítő team a műtőben
Fotó: Kórház

Műtét, amivel gyorsabb a gyógyulás

– Ezzel a műtéti technikával eddig 415 beteget operáltunk meg, ami nemzetközi szinten is magas szám. Ez nagyon hosszú, nehéz, a hasüreg minden szegmensére kiterjedő műtét, ami önmagában is embert próbáló. Az innovatív sebészek elkezdték ennek a laparoszkópos megoldását, mert az egy „sima” vastagbél-, vagy gyomorműtétnél is jól látható, hogyha a nagy hasmetszések helyett kis vágásokat ejtenek a sebészek, az gyorsabb gyógyulást eredményez, hamarabb hazamehet a beteg. A világban már több helyen operáltak így, én pedig arra gondoltam, a nyíregyházi sebészeten elég nagy a tapasztalat a CRS-HIPEC terén, miért ne végezhetnénk el laparoszkópos technikával – mondta lapunknak dr. Tóth Lajos Barna. 

–  Magyarországon először egy 44 éves fiatalembert műtöttünk meg az új eljárással szeptember végén, s azért beszélünk most erről, mert mindenképpen meg akartam várni, hogy visszajöjjön varratszedésre, s azt mondhatom: sikeresen elvégzett, gyógyuláshoz vezető hét órás műtét volt. Egy vakbélből kiinduló rosszindulatú daganat miatt kiszedtük a hashártyarészeket, a hasi zsírokat, a vastagbél fél oldalát, ezt követően egy órán keresztül tartott a hasüregben a magas hőmérsékletű kemoterápia – tudtunk meg részleteket az osztályvezető főorvostól. 

– A fiatalember másnap már járkált, a műtét utáni hatodik napon hazaengedtük, ami önmagában is sokat mond. Ezen az egyetlen betegen is láttuk, rövidebb kórházi tartózkodással, kevesebb panasszal, kevesebb műtét utáni gyógyszereléssel – nem volt szükség arra sem, hogy vért kapjon – értük el a gyorsabb gyógyulást. Minimális a szövődmény kialakulásának az esélye, ami a betegek számára elvitathatatlanul jó – mutatott rá az előnyökre a kiváló sebész, aki hangsúlyozta, akárcsak a CRS-HIPEC eljárás, ennek laparoszkópos formája sem végezhető el minden esetben, mert nagyon pontosan behatárolható, hogy mekkora lehet a daganatos elváltozás, mennyire előrehaladott a hasüregi tumor és milyen a beteg állapota.
S itt ismét előkerül az egészségtudatosság, a prevenció fontossága, ugyanis az időben kiszűrt daganatos elváltozások nagyon jó százalékban kezelhetőek, gyógyíthatóak. A beteg élete megmenthető, de ehhez szükség van szűrővizsgálatokra, s már az első jeleknél orvoshoz fordulni.

Szükség van az innovációra

Míg 2012-ben dr. Tóth Lajos Barna és a munkáját segítő műtéti team úttörőnek számítottak a CRS-HIPEC-kezelés területén, ma már három fővárosi kórházban is végeznek ilyen beavatkozást; Nyíregyházán tanulták a módszert. Az egy pici lábnyom volt a hazai sebészet történetében, most pedig egy újabb lábnyom köthető a Jósa András Tagkórház Sebészeti Osztályához és az azt vezető főorvoshoz. Visszatérve a CRS-HIPEC-re és annak eredményességére, feldolgozva a beteganyagot, elmondható, hogy a túlélési adatokban, a műtéti szövődményekben, a mortalitásban is a nemzetközi élmezőnyhöz tartoznak. Az elmúlt 12 év sokszorosan visszaigazolta, hogy érdemes és szükséges volt bevezetni az új eljárást, akkor is, ha sokan kétségbe vonták annak létjogosultságát.

Dr. Tóth Lajos Barna osztályvezető főorvos
Fotó: KM-archív, Dodó Ferenc

– Mindig azt mondtam, s vallom ma is, a diagnosztizált daganatos betegségben szenvedők ma már sokkal jobb eséllyel élnek túl, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, és ebben nekünk, orvosoknak hatalmas a felelősségünk. A tudomány folyamatosan új lehetőségeket ad a kezünkbe, amelyekkel kötelességünk élni. A sebészetben az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vívmánya a laparoszkópia, mert ezzel a betegek számára számtalan előnyt lehet biztosítani, hiba lenne az ebben rejlő lehetőségeket nem kihasználni. Sebészként és osztályvezető főorvosként is az innovációt tartom szem előtt, azt, ami a betegek gyógyulását, családjuk körében eltöltött sok-sok évet jelentheti. Ha nem megyünk az újdonságok, új technikák és technológiák felé, akkor lemaradunk. Lehet sebészetet csinálni, azonban az új utakra rá kell lépnünk – vallja a főorvos, aki büszke arra, hogy az osztályuk népszerű a rezidensek körében és szerencsére maradnak is, így nagyon kicsi a fluktuáció a nyíregyházi sebészeten.

Példát mutatnak

Az osztályvezető főorvos rendszeres résztvevője, előadója a nemzetközi CRS-HIPEC sebészeti konferenciáknak, a világ bármely kórházában szívesen látnák és hasznosítanák tudását, tapasztalatát, ő azonban ragaszkodik a nyíregyházi sebészethez, a csapatához.

Csak apró bemetszések
Fotó: Kórház

– Nagyon szeretek itt dolgozni, soha nem mennék máshová. Innen mutathatjuk meg, hogy úttörők vagyunk, hogy kiváló sebészeink vannak. Olyan eljárásokat is be kell vezetnünk, amelyek nemcsak előremutatóak, de csábítóak is a jövő orvosgenerációja számára. S legyünk büszkék arra, hogy ezt itt, Nyíregyházán érjük el és mutatunk példát a szakmának – mondta dr. Tóth Lajos Barna, aki már látja, tudja, mi lehet a következő nagy lépésük az ország egyik legnagyobb sebészetén, ahol 27 orvos ugyanolyan elhivatott, mint ő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában