Vetélkedő

4 órája

A parlagfű az idén sem fogott ki a diákokon

Csütörtökön rendezték meg Nyíregyházán a Ne heverj parlagon! versenyt. A környezetvédelemmel és parlagfűvel kapcsolatos ismereteket számon kérő megmérettetésen 18 csapat mérte össze tudását.

Lengyel Nóra

Ne heverj parlagon! vetélkedő a parlagfű mentes életért

Fotó: Sipeki Péter

A vármegyeháza Bessenyei terme izgatott diákokkal telt meg, akik alig várták, hogy számot adhassanak tudásukról. A verseny célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a parlagfű okozta mezőgazdasági, és egészségügyi problémákkal. A jelentkező csapatoknak először egy két perces kisfilmet kellett készíteniük a parlagfűről. Ezt a múlt héten bírálták el, és ezek a pontok is beleszámítottak a verseny végeredményébe. 

Vetélkedő a parlagfűről
Vetélkedő a parlagfűről
Fotó: Sipeki Péter

A diákok nemcsak tudással gyarapodnak, hanem ajándékokat is kapnak, például az első helyezettek elektromos rollerrel térhetnek haza. Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy ez a program az Agrárminisztérium támogatásával, a Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ és az Agrárügyi Főosztály szakmai együttműködésével jön létre. 

– A gyerekek mindig nagyon felkészültek és lelkesek is, remélem ez sokáig még így marad. Egy dolog okoz folyamatosan gondot, mégpedig az, hogy az internetről olyan információkat olvasnak, ami nem valós. Például azt, hogy a parlagfű a világ egyik legjobb gyógynövénye, hogy nagyon sokféle dologra lehet használni, ami kedvező számunkra. Ezt semmilyen tudományos vagy objektív vizsgálat nem támasztja alá – fejtette ki Sipos Tibor, és megjegyezte: az idei versenynek hasonló a felépítése, mint az eddigieknek, de azért minden évben valami újdonságot is belevesznek a tematikába. A kérdéseket a Pedagógiai Intézet dolgozza ki, és segítenek a verseny lebonyolításában is.

Parlagfű-mentesítés

Az általános és középiskolai diákokat, és a megjelent pedagógusokat, vendégeket először dr. Gégény Zoltán,  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a Ne heverj parlagon! vetélkedő, már több mint egy évtizedes hagyományra tekint vissza. – Először 13 évvel ezelőtt rendezték meg ezt a versenyt, ami az országban egyedülálló, sehol máshol nem tartanak ehhez hasonló eseményt. Hogy mi indokolja ennek az aktualitását? Egyrészt a kormányhivatalnak vannak olyan hatósági feladatai, amelyek a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatosak, egyfajta társadalmi felelősségvállalás is, hogy minél többen ismerjék meg ezt a hazánkba több mint 100 éve bejutott, invazív allergén gyomnövényt, és ki-ki a maga eszközeivel tegye meg a védekezéshez szükséges lépéseket – fejtette ki dr. Gégény Zoltán, és megköszönte azoknak a pedagógusoknak a munkáját is, akik ebben a küldetésben részt vesznek, és felkészítik azokat a lelkes tanulókat, akik évről évre megméretik a tudásukat. A vármegyei kormányhivatal igazgatója a korábbi évek tapasztalatáról elmondta, hogy a diákok kellően felvértezett ismeretekkel jönnek, a Kormányhivatal pedig azzal honorálja, hogy értékes ajándékokat, értékes nyereményeket is biztosítanak a győztes csapatoknak. 

Gábriel Géza, az Agrárminisztérium  Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Kockázatkezelési és Felügyeleti Osztályának vezetője
Gábriel Géza, az Agrárminisztérium  Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Kockázatkezelési és Felügyeleti Osztályának vezetője
Fotó: Sipeki Péter

Az Agrárminisztériumot Gábriel Géza, az Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Kockázatkezelési és Felügyeleti Osztályának vezetője képviselte, aki évek óta részt vesz ezen az előremutató és egyedülálló rendezvényen. Kifejtette, hogy a minisztérium támogatására ezúton is számíthat ez a vetélkedő. 

– Mélyreható és hosszú távú társadalmi változásokat csak szemléletformálással, tudás átadással tudunk elérni. Sokszor azt látjuk, hogy a földhasználók azért nem teljesítik, vagy nem tudják teljesíteni a parlagfű mentesítés kötelezettségüket, vagy éppen jogsértésbe keverednek, mert nem tudnak esetleg ezekről a feladatokról még mindig. Tehát a legfontosabb az, hogy tudjuk, hogy vannak ilyen feladatok. Felismerjük, hogy a parlagfűnek milyen veszélyei, humán egészségügyi kockázatai vannak, a növényvédelemről most nem is beszélve – részletezte az osztályvezető, és megköszönte a felkészítő tanárok áldozatos munkáját is, hiszen már a felkészítéssel ez a kezdeményezés elérte a célját. – Az ide jelentkező versenyzők már nagyon-nagyon sokat tudnak erről a fontos feladatról. Reméljük, hogyha felcseperedtek és felnőttek lesztek, akkor ezt már tudni fogjátok, és akár a környezeteteket is taníthatjátok – fejtette ki Gábriel Géza, és hozzátette: habár lesznek formális győztesek, első, második, harmadik helyezett, de vesztesként biztos nem távozik senki, mindenkinek tartogatnak valamilyen ajándékot.

Versenyzők a vármegyéből

Már visszatérő versenyző, hiszen harmadik alkalommal vesz részt a vetélkedőn. – Nagyon nagy élmény minden évben, két héttel ezelőtt kezdtük el a felkészülést a kiadott anyag alapján közösen, de én otthon is foglalkoztam a témával. Az idén újdonság, hogy kaptunk hulladéktannal, hulladékgazdálkodással kapcsolatos anyagokat is, ami számomra nagyon érdekes olvasmány volt, mert ez teljesen új téma, eddig nem tudtam, hogy hogyan is működik a hulladékgazdálkodás – fejtette ki a Westsik Vilmos szakközépiskola diákja. 

Kristóf Kinga hetedik osztályos diák első alkalommal vesz részt a versenyen, az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Darwin-team csapatának a tagjaként. – Sokat segített a felkészülésben, hogy az egyik csapattársunk már tavaly részt vett ezen a versenyen. Próbáltunk minél több helyről információt szerezni, és többféle, különböző típusú feladatok megoldásával is gyakoroltunk. Az unokatestvérem is indult már kétszer is a versenyen, amit meg is nyertek, így ő is, meg a felkészítő tanárunk, Kosztyu Gábor is nagyon sokat segített, ő azt ajánlotta, hogy mindig logikusan próbáljunk meg gondolkozni, az a legfőbb, és a legcélravezetőbb – nyilatkozta Kristóf Kinga. 

A három fős csapatok tagjai izgatottan kezdték el a borítékokat kibontani, amelyekben a különböző típusú feladatokat találták. A versenyzők kaptak természetvédelmi, környezetvédelmi és specifikusan a parlagfűhöz kapcsolódó kérdéseket is, amelyek sikeres megválaszolásához az elméleti tudásukra, egy picit a kreativitásukra, az ügyességükre, és természetesen a logikájukra is szükség volt. A tavalyi év újítása az Activity nevezetű játék volt, ami idén is szerepelt a feladatok között, amellyel a pedagógus kollégákat is bevonták a versenybe. Mivel különböző korosztályból érkeztek a versenyzők, az általános iskolásokat és a középiskolásokat külön értékelték. 

Eredmények

Általános iskolai kategóriában:

  1. újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Darwin-team csapata 
  2. Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola Kaszások csapata
  3. nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola Gazasszonyok csapata 

Középiskolás kategóriában:

  1. Északi ÁSzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Füvesek csapata
  2. Északi ÁSzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Minyonok csapata
  3. Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium Zöld Csirkefogók csapata


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában