Büntetés

2 órája

Nem lehet minden kuka mellé rendőrt állítani

Szabálysértés miatt akár 65 ezer forintos helyszíni bírságot is kiszabhatnak a guberálókra.

Szon.hu

A zárható szeméttárolók megoldást jelenthetnek a problémára

Fotó: Illusztráció: MW-archív

Komoly pénzbüntetésre is számíthatnak azok, akik közterületi kukákból veszik ki a betétdíjas dobozokat és flakonokat. A guberálás ugyanis szabálysértésnek minősül, és akár 65 ezer forintos helyszíni bírságot is kiszabhatnak érte.
– Nemcsak a hírekben olvasható alumínium és műanyag italos csomagolásokra vonatkozik a törvény, hanem minden olyan hulladékra, amit közterületen kihelyezett kukából vesznek ki. A guberáló szabálysértést követ el, ezzel akár 65 ezer forintos bírsággal is sújtható a helyszínen – mondta el érdeklődésünkre Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.
– A városban elsősorban a lakótelepeken jellemző a kukázás, de a belvárosban is rendszeresen láthatjuk, ahogy egyesek módszeresen végigjárják a kihelyezett szelencéket, hátha találnak benne valamit, amit pénzzé tehetnek, esetleg megehetnek, megihatnak, mert sajnos ez sem ritka. A közterület-felügyeletnek jogában áll ilyen esetben tulajdon elleni szabálysértés miatt intézkedni, és ha szükséges, meg is tesszük. A lomtalanítás kiemelt időszak, olyankor gyakrabban van szükség a jelenlétünkre, alapvetően azonban nem szoktunk megbírságolni senkit ezért, mert kivesz valamit a kukából. Ha szétdobálja közben a szemetet, figyelmeztetjük, hogy szabálysértést követ el, és persze volt már példa arra, hogy feljelentést tettünk, de a helyszínen még nem büntettünk meg senkit guberálásért – magyarázta a felügyelet-vezető. Hozzátette: az Országos Rendőr-főkapitányság napokban kiadott közleménye azonban megkönnyíti a munkájukat, ha valakivel szemben eljárást kezdeményeznek vagy helyszíni bírságot szabnak ki.
Kérdésünkre, miként lehetne elejét venni annak, hogy a ne lakóközösségeknek kelljen összeszedni azt a szemetet, amit a guberálók szétdobálnak, Bodrogi László elmondta, többek között Örökösföldön is kialakítottak már olyan hulladéktárolókat megőrző helyeket, amiket csak kulccsal lehet kinyitni, így más nem fér hozzájuk, kizárólag az adott lépcsőházban élők.

Probléma a lakótelepeken

A Törzs utcán több ilyen rácsos tároló is van. László közel tizenöt éve lakik ott, s mint az elárulta, nagyon sok gondot okoznak nekik a guberálók. 
– Korábban állandóan szétdobálták a szemetet, ami kellett nekik, azt elvitték, a többit pedig ott hagyták. Nekünk kellett összeszedni utánuk a mocskot, ezért úgy döntöttünk, hogy csináltatunk egy kulccsal zárható tárolót. Azóta kevesebb gond van velük, de azért nem szűnt meg a probléma. Itt hétfőn és csütörtökön viszik el a szemetet, ilyenkor már korán reggel kinyitjuk a tárolót hulladékszállítóknak, ám ami nekik könnyebbség, az a guberálóknak felhívás keringőre. Gyakorlatilag pillanatok alatt szeméthegyet hagynak maguk után – jegyezte meg a nyíregyházi családapa, aki szerint lehet visszatartó ereje a pénzbüntetésnek, de szerinte sem idő, sem ember, sem pedig pénz nincs a folyamatos ellenőrzésre. 
– Arról nem is beszélve, hogy nem akármiért turkálnak a szemétben ezek az emberek, valószínűleg nem tudnák kifizetni a bírságot, így előbb vagy utóbb börtönbüntetés lenne a vége...

Elfogyott a türelem 

– Rég elfogyott a türelem és a megértés bennem azokkal a kukázókkal szemben, akik a gondosan, szelektíven gyűjtött szemetet széttúrják és szétszórják a tárolókból, s képesek egész utcákat beteríteni vele. Több száz, esetenként több ezres lakóközösség erőfeszítéseit teszik semmissé, értelmetlenné néhány mozdulattal – mondta el egy neve elhallgatását kérő olvasónk. 
– Elkeserítő a látvány – folytatta –, amikor az ember igyekszik kulturált, ápolt környezetet teremteni maga körül, és hiába minden erőfeszítés, mert hulladékban taposva kell járnia a saját otthona közelében. A 65 ezer forintos büntetést nem sokkalom, sőt, meg is emelném, amíg kellő visszatartó erővel nem hat mindazokra, akiknek az igényszintje a legalapvetőbb társadalmi normákat sem éri el. A szegénység nem lehet magyarázat, indok az ilyen viselkedésre. Nagyon nehéz kérdés az is, hogyan lehet fellépni a kukázók ellen. A rájuk szóló lakosoknak durván visszaszólnak, ezért inkább némán mennek el mellettük, azt pedig senki sem várhatja el, hogy a rendőrök, közterület-felügyelők minden idejüket, energiájukat a kukák köré összpontosítsák. A probléma megoldása a civilizált életre vágyó többség közösségi érdeke, ezért minden eszközt be kell vetni, ami segíthet.

Nem tudnák behajtani

– A nyíregyházi víztorony környéke a hajléktalanok egyik bázisa, sokan töltik ott az éjszakákat, és amióta lehet keresni a flakonokon, esténként elindulnak, hogy a közelben lévő kukákat átnézzék: van-e bennük valami, ami visszaváltható. Persze azzal már nem foglalkoznak, hogy utána vissza is pakoljanak, így az utca, a járda és a park is tele van szeméttel. Az utóbbi időben sok kisiskolást is látok a kukákban turkálni, és rájuk nézve egyértelmű, hogy ezt nem jókedvükben teszik. Tudom, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és természetesen engem is nagyon zavar a szemetes környezet, ettől függetlenül eltúlzottnak tartom a bírság mértékét – és abban sem vagyok biztos, hogy ezt az összeget be tudnák hajtani a hatóságok – fogalmazta meg véleményét egy olvasónk.

Helyszíni bírság 6500-tól 65 ezer forintig
A Világgazdaság cikkében olvasható az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) álláspontja, mely szerint a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló törvény szabályozza. Ennek értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek egészen addig, amíg ezek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság (a MOHU) vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek. Ebből pedig az is következik, hogy a közterületen talált 50 forintos palackok nem gazdátlanok, hanem valakinek a tulajdonát képezik, ezért ezek összeszedése tulajdon elleni szabálysértéssel egyenlő, és feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul. Az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, amely 6500-tól 65 ezer forintig terjedhet, de hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén már 90 ezer forint is lehet a bírság. Fiatalkorú elkövetőnél a legmagasabb összeg 32 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető, vagyis a bíróság elzárást, pénzbírságot vagy közmunkát is kiszabhat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában