Milliárdok

3 órája

Lottólázban ég az egész ország

Több mint hatmilliárd forintot nyerhet, aki eltalálja az ötöslottó nyerőszámait.

Szon.hu

Minden idők harmadik legnagyobb lottónyereménye ütheti a markát annak, aki eltalálja mind az öt számot

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

Ha ezen a héten, ha mind az öt szám stimmel, minden idők harmadik legnagyobb hazai lottónyereményével, 6,222 milliárd forinttal gazdagodik a telitaláló. Elképesztően és elképzelhetetlenül sok pénz ez egy átlagembernek. Bár valószínűleg mindenkinek van egy listája arról, mire költené, a hírekben gyakran olvasni olyan nyertesekről, akik nem tudtak megbirkózni a hirtelen jött gazdagsággal, és néhány éven belül elherdálták a vagyont, ami életük végéig is kitarthatott volna.

Mindenkinek van egy álomlistája

– Nem is az a legfontosabb kérdés, hogy mit vennék a milliárdokból, hanem az, hogy megváltoztatna-e az a rengeteg pénz. Maradna motivációm arra, hogy megtegyek bármit magamért és a szeretteimért saját erőmből, vagy elintéznék minden egy bankkártyalehúzással? Mivel ez csak akkor derülne ki, ha én vinném el a főnyereményt, marad a képzeletbeli lista, amin szerepel az álomotthon, egy kicsi, de modern lakás valami távoli helyen, ahová el lehet vonulni, szép autók, sok utazás, jótékonykodás. Azt hiszem, hasonló dolgokat mondana a legtöbb ember, aki nem tudja, mi a luxus, ezért nem is vágyik rá – gondolkodott hangosan Péter, akivel egy belvárosi lottózónál beszélgettünk.
– Tudom, hogy soha nem látnám egyben ezt a 6,2 milliárd forintot, mert bankszámlára utalnák, de azért szívesen megnézném, hogy készpénzben mekkora hely kellene neki egy szobában, vagy milyen hosszú lenne, ha kiterítenénk az utcán. Természetesen megkönnyíteném az életét azoknak az embereknek, akik közel állnak hozzám és segítik a mindennapjaimat, illetve vannak olyan eszközök, melyekre szükség lenne az egyesületnél, így azokat is beszerezném – sorolta kérdésünkre Nemes-Nagy Tünde. A Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke annak ellenére, hogy látássérült, imád utazni, amikor teheti, valamilyen kulturális programot szervez magának és a barátainak, de nem veti meg a jó koncerteket sem.
– Az a titkos vágyam, hogy nyissak egy helyet, ahol nincs alkohol, csak sütemények, teák és kávék, lenne benne egy kiállítóterem képzőművészeknek, tartanánk ott könyvbemutatókat, beszélgetéseket, illetve rockkoncerteket. Látássérültek dolgoznának benne, és teljes mértékben akadálymentes lenne – vázolta fel a terveit Tünde, aki valamelyik vidéki városban, talán éppen Nyíregyházán képzeli el a kulturális kávézóját.
– Ha tehetném, visszatérnék Amerikába, ahol 2018-ban már jártam egyszer, és akkor azt mondtam, hogy ha egyszer sok pénzem lenne, arra szánnék egy évet, hogy egy személyi segítővel ellátogassak minden államba, és megnézném, milyen ott látássérültnek lenni. Igyekeznék jó ügyeket szolgálni és segíteni másoknak.

A határ a csillagos ég

Bár még űrutazást nem szerveznek, amilyen ütemben fejlődik a világ, lassan már arra is be tud fizetni, akinek megengedi a pénztárcája. 
– Igazából felső határ nincsen, igény- és időfüggő az utazások értéke. Egy világ körüli utat is meg lehet szervezni, vagy túrát a Himalája csúcsára, de találkoztam már olyan kéréssel is, hogy Maldív-szigetek közül az egyiken teljesen egyedül akart lenni az ügyfél. Irodánkban a legmagasabb árat az idén májusban egy háromhetes kétszemélyes bahamai ötcsillagos útra fizették ki, 18 millió forintot, de egy egyhetes törökországi, szintén luxus utazás már másfél millió forintért is elérhető. Tehát, ha a megfelelő anyagi fedezet rendelkezésre áll, az utas nem tud olyat kérni, amit ne teljesítenénk – fejtette ki Tóthné Tóth Éva. Az Itaka Hungary Kft. utazási iroda operatív vezetője, és hozzátette: rengeteg felkészült utazásszervező iroda van, lehetetlen pedig ma már nincsen.

Érdemes titkolni a szerencsénket

– Ne költekezzen, ne kérkedjen és ne kapkodjon! – erre kéri a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője azt, aki megnyeri az ötöslottó több mint 6,2 milliárd forintos főnyereményét. Dr. Szendrei-Kökényesi Anikó szerint kiszámíthatatlan, hogy ez a hétköznapi ember számára felfoghatatlan összeg hogyan változtatja meg a gondolkodást és a viselkedést, éppen ezért a legfontosabb a türelem. 
– A nagy nyeremény tulajdonosa ne rohanjon azonnal a „kasszához”, várjon akár pár hetet is, s ne egy összegben, egyetlen bankhoz, hanem több pénzintézetnél nyitott folyószámlákra utaltassa a pénzt. Alaposan gondolja át, mire és mennyit költ, kerülje a hirtelen nagy összegű kiadásokat, egy új ház, vadonatúj autó feltűnő, és olyan emberek érdeklődését is felkeltheti, akik nem feltétlenül jó szándékúak. A nagy nyeremény soha ne legyen kérkedés tárgya, s nem kell megosztani sem a szerencse hírét a közösségi oldalakon. Ekkora összegnél már érdemes pénzügyi szakember befektetési tanácsát kérni, azonban ekkor sem kell a milliárdokról beszélni – mondta a bűnmegelőzési szakember, aki arra is figyelmeztet, megjelenhetnek a nyertes környezetében a kéretlen „jó barátok”, az előbb csak kérő, később már követelőző, akár agresszív ismerősök. 
– Ha eldöntötte, hogy kinek és mennyit ad a pénzből, kérje őket titoktartásra, ám azt is tudomásul kell venni, ha teljesen új életet kezd a szerencsés, s elköltözik egy másik városba, a szomszédok ott is kíváncsiak lesznek, érdeklődnek, kérdezősködnek, találgatnak, tehát tudni kell jó és elfogadható válaszokat adni. És még a legnagyobb óvatosság mellett is fény derülhet a titokra... Ha a nyertes úgy érzi, hogy nincs biztonságban, és erre egyértelmű jelek utalnak, kérjen segítséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában