Ingatlanpiac

2024.10.11. 11:30

Lakásvásárlás, befektetési céllal?

Ha feltörhetővé válnak a nyugdíj-megtakarítások jövőre, magasabb lesz az ár? Lakásvásárlás, most lép, aki tud.

Kanalas Ottilia

A befektetési céllal megvett lakásokat szívesen adják ki hosszú távra

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Drágulnak a lakások, de talán ezzel már nem is mondunk újat. Lakásvásárlás? Egy év alatt átlagosan 6,7 százalékot emelkedtek az ingatlanárak, s ez az infláció tempójától is jóval nagyobb. Hogy mi lesz jövőre? Az több mindentől függ, de sokan felkapták a fejüket a múlt hónap végén tett bejelentésre, amely a budapesti és a nagyvárosi ingatlanpiacon csapódhat le először. Jövőre ugyanis adómentesen feltörhetővé válnak a magán nyugdíjpénztár-megtakarítások azzal a feltétellel, hogy a pénzösszeget lakáscélra kell fordítani. Több százmilliárd forint mozdulhat el az ingatlanpiac felé.

Lakásvásárlás, befektetési céllal, dinamikusan változó lakásárak, infláció, megtakarítások
Lakásvásárlás– megéri megtakarításainkat ingatlanba fektetni? 
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Lakásvásárlás: felfelé kúsznak az árak 

– Már önmagában ez a hír is generál egyfajta áremelkedést – reagált Bákány Zsoltné Edina, az Otthon Centrum nyíregyházi irodavezetője. S még akkor is figyelemre méltó a bejelentés, ha egyelőre nem látszik, hogy mennyien élnének ezzel a lehetőséggel. Az értékesítő szerint minden pénzzel, támogatással járó bejelentés (csok, falusi csok) felfelé hajtotta az árakat, s ez most sem lesz másként. Azonban érdemes a dolgok mögé nézni, miért is érné meg feltörni a nyugdíj-megtakarításokat és lakásba fektetni?

– Éppen a dinamikusan változó lakásárak miatt. A megtakarítások inflálódnak, az ingatlanbefektetés tartós értéknek számít, hiszen a lakások ára az elmúlt néhány évben duplájára nőtt. A tapasztalatokat tudom megosztani, a nagyvárosokban mindig is vásároltak befektetési céllal családi házakat, panel-, és tégla lakásokat egyaránt, mert úgy gondolják az emberek, hogy megéri nekik. Nyíregyházán és a környéken albérletbe adják ki, vagy felújítják,  s aztán a vételártól jóval magasabbért értékesítik. Változó, kinek mi a célja a megvásárolt ingatlannal, de tudok olyan vevőt, aki lesi a „jó fogásokat” – tudtuk meg az szakértőtől, aki hozzátette: leginkább a kisebb alapterületű 35-55 négyzetméter közötti lakásokat keresik befektetési céllal. Két verzió jellemző: vagy felújított legyen az otthon, ahová már csak a bőröndöt kell begurítani és rögtön kiadható az albérlőnek, vagy felújítás előtt álló, s akkor nagyobb az alku lehetősége – fűzte hozzá Bákány Zsoltné Edina. 

 

Bákány Zsoltné Edina, nyíregyházi irodavezető, Otthon Centrum
Fotó: Magánarchívum 

Persze ahhoz, hogy ez a szegmens nagyot fusson, elegendő eladó lakásra is szükség van. A szakértő azt mondta, változatosan alakuló kínálat, erősödő kereslet jellemzi az idei ősz elejét. Az eladó lakások pedig gyorsan pörögnek, cserélődnek, már csak azért is, mert az emberek élethelyzetükből adódóan (a fiatalok önállósodása, házasodás, gyermekszületéssel nagyobb lesz a család, vagy elhunynak az idős emberek) költöznek, vándorolnak, a lakások megüresednek és eladhatóvá válnak. Az elmúlt néhány hónapban Vas, Szabolcs-Szatmár és Bács-Kiskun vármegyékben kiugró mértékben, 35-40 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra. Bákány Zsoltné Edina elmondta, a szomszédos vármegyéből is szívesen jönnek Nyíregyházára lakást venni, elsősorban befektetési céllal.

– Ennek oka nem máshol, mint az árakban keresendő. Debrecenben majdnem milliós négyzetméteráron kelnek el az ingatlanok, Nyíregyházán még két lábbal járnak a földön az eladók, hozzá kell tenni, hogy az épület állapotától, elhelyezkedésétől függően itt is elég nagy a szórás az árakban. A minap egy 52 négyzetméteres lakást adtunk el 32 millióért. Ugyanilyen alapterű, de felújítandóért 26-27 milliót kért el a tulajdonosa – hangzott el egy konkrét példa.

Befejezésül arról beszélgettünk a szakemberrel, hogyan nézzen körül a piacon, aki ingatlant szeretne venni jövőre a megtakarításából. Először is ne bízza a véletlenre, kezdje el a keresést időben és kérjen segítséget hozzá. Az épület statikai állapotára mindig kérdezzen rá, ahogyan a víz -és villanyvezetékekre is, próbálja ki a fűtésrendszert, ellenőrizze a havi rezsit, az energetikailag korszerű otthonok mindig népszerűbbek, de mindemellett legyen fontos a lakókörnyezet is, hiszen ez lesz a záloga annak, ha később el akarja adni vagy kiadni az ingatlant. 

Tudnivalók:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárból történő pénzkivonásra 2025-ben, azaz mindössze egy évig lesz lehetőség a korábbi adójóváírások büntetéssel emelt összegének visszafizetése nélkül;
  • a magánnyugdíjpénztári megtakarítások, a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák egyenlege nem lesz hozzáférhető  lakáscélú felhasználásra;
  • a lakáscélú felhasználás lehet vásárlás, felújítás, vagy korábbi lakáshitel törlesztése

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában