Megemlékezés

2 órája

Krúdy Gyula hazatért Nyíregyházára

Az október a vármegyeszékhelyen évek óta egy különleges nyíregyházi író hónapja, aki ilyenkor jelképesen hazatér. Egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtek pénteken a 146 éve született Krúdy Gyula emléke előtt.

Szon.hu

Megemlékezés a Bessenyei téren

Fotó: Lengyel Nóra

A nyíregyházi Krúdy-napon évről évre felidézik az író életének fontos pillanatait, munkásságát, érdekes jellemvonásait, a század eleji hangulatot, melynek egyik emblematikus figurája és históriása volt. Koszorúzások, ünnepi beszédek, különleges műsorok, helytörténeti séta, kiállítás, filmvetítés és online kvíz is felelevenítette Krúdy Gyula emlékét. 

Koszorúzás Krúdy Gyula szülőházánál
Koszorúzás Krúdy Gyula szülőházánál
Fotó: Bozsó Katalin                                 

Márai Sándor így írt példaképéről: „A legtisztább, a legnemesebb, a legelsők közül való író volt Krúdy Gyula, nemcsak magyar viszonylatban. Van abszolút irodalom, ahogyan van abszolút zene. Krúdy 17 éves korában kezdett írni, és 38 éven át nem csinált hibát. Őt magát, Szindbádot, a hajóst sodorta a végtelen tenger, apály és dagály. Csodáljuk művét, mert csak mi tudjuk, mibe került.” 

Krúdy Gyula szellemisége

A pénteki program 9.30-kor Krúdy Gyula szülőházánál kezdődött a Szent István utcán, majd Krúdy egykori iskolájánál folytatódott. Mindkét helyszínen a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai adtak színvonalas műsort. A Bessenyei téren 11 órától Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész köztéri alkotása állt a középpontban. A Krúdy-szobor díszletként szerepelt a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákjainak hangulatos műsorában, a fiatalok korhű ruhákban idézték meg az író szellemiségét és a kort, amiben élt, s alkotott. Az előadás előtt Nagy Szabina önkormányzati képviselő mondott emlékező beszédet, aki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, és az egész városvezetés nevében is köszöntötte a megjelenteket. – A mai napon a város több pontján megemlékezést és programsorozatot szerveznek az önkormányzat kulturális intézményei Krúdy Gyula születésének évfordulója alkalmából, hiszen az író 1878. október 21-én itt, Nyíregyházán született. Emlékezünk Krúdy szülőházánál, iskolájánál, de a helyiek, vagy a várost látogatók itt a Bessenyei téren elhaladva is felidézhetik a nagyságát. Ez az emlékmű a hazatérés jelképe, ugyanis Krúdy fiatalon elkerült innen, de műveiben mindig fontos szerepet játszott szülővárosa és a Nyírség. Nemcsak Nyíregyházáról írt, de az itt élő embereket is megjelenítette, mindig is nyíregyházinak vallotta magát – mondta Nagy Szabina, majd Krúdy Gyulától idézett pár mondatot: „Ennek a városnak voltam az írója. Az én olvasóim sohasem kérdezték, hol születtem. Minden írásomból kitűnik, hogy nyíregyházi vagyok, aki büszke származására. Harminc esztendeig mindig Nyíregyházáról írtam. Könyveim éppúgy jelenítik a régi Nyíregyházát, mint akár a város múzeumai.” 

– Mi büszkén őrizzük városunk szülöttének emlékét. Az egyik legfontosabb feladatunk művészként, kulturális szakemberként, pedagógusként, szülőként vagy nagyszülőként, hogy tovább örökítsük Nyíregyháza szülötte, Krúdy Gyula világhírű munkásságát a következő generáció számára is, valamint tisztelettel adózzunk emléke előtt – tette hozzá. 

Korhű ruhákban a diákok
Korhű ruhákban a diákok
Fotó: Bozsó Katalin

Korhű történet

A Krúdy Gyula Gimnázium 9. a osztályos diákjai Varázsló élt közöttünk című műsorukkal idézték meg az író világát. A nosztalgikus emlékező jelenetet korhű ruhákban adták elő, így mindenkit visszarepítettek Krúdy korába.
Ezen a különleges napon 14 órakor indultak Krúdy emlékjelek nyomában Ilyés Gábor helytörténész vezetésével az érdeklődők. A belvárosi séta a Kossuth térről indult, s a Kállay Gyűjteményt is megnézhették a résztvevők. A Krúdy Gyula Art Moziban délután dr. Drabancz Róbert tartott előadást a klasszikus magyar vígjátékokról, majd A tizedes meg a többiek című film digitálisan felújított változatát vetítették le. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében rendhagyó Krúdy-kiállítást szerveztek. Az író első kiadású könyveiből, valamint a hozzá köthető régi emlékműsor hang- és videóanyagait hallhatták és láthatták az érdeklődők. A könyvek mellett ebook-olvasón is fel lehetett lapozni Krúdy Gyula műveit, a könyvtár honlapján pedig online kvíz kitöltésével tudhatták meg a résztvevők, mennyire ismerik Krúdy Gyula munkásságát, életét. A helyes megfejtők között értékes könyvcsomagot is kisorsoltak. 

Két kiállítást is megnézhettek pénteken az érdeklődők:

  1. Plusz- Székhelyi Edit és Balogh Géza képzőművészek életmű kiállítása a Pál Gyula Teremben
  2. Kategóriák. A besorolás deficitje, Szabó Attila DLA kiállítása a Nyíregyházi Városi Galériában



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában